Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pola minowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak
pola minowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 31.10.2007 23:24

o qrde : |

Chorwacja: pola minowe zajmują już TYLKO 8O 1000 km kw

Do 997 kilometrów kwadratowych zredukowano w ciągu dziewięciu lat obszar pokryty minami przeciwpiechotnymi w Chorwacji - poinformowały w środę oficjalne źródła w Zagrzebiu.
W 1998 roku, kiedy zaczęto rozminowywać kraj, obszar ten obejmował ok. 13 tys. kilometrów kwadratowych.

Od 1991 roku, gdy rozpoczęła się wojna w byłej Jugosławii, do 2007 roku blisko 1.900 osób padło ofiarą min przeciwpiechotnych: 474 osoby zginęły, a 1.085 zostało poważnie rannych. Już po zakończeniu wojny w 1995 roku od min zginęło lub zostało rannych ok. 530 osób.

Według chorwackiego centrum ds. rozminowywania (HCR) obszar, który pozostał jeszcze do rozminowania stanowi 1,76 proc. powierzchni kraju.

Rządowe plany przewidują, że do 2009 roku zostaną rozminowane główne "strefy wysokiego ryzyka".

Jednak żeby całkowicie wyczyścić teren ze wszystkich min potrzeba około 30 lat. Chorwacja potrzebuje na to około 1,3 mld euro; w 2006 roku HCR otrzymało 35 milionów euro. 8O
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 01.11.2007 00:18

adam11 napisał(a):Jednak żeby całkowicie wyczyścić teren ze wszystkich min potrzeba około 30 lat.

Całkowitej pewności że "min niet" i tak nie będzie nigdy - w Polsce do dziś znajdują, choć wojnę to już tylko najstarsi górale pamiętają.
Regiony turystyczne HR są już raczej wyczyszczone z min. Ale np. w Slavonii (północna HR) pola minowe ciągną się nawet wzdłuż drogi międzynarodowej (okolice Pakracza), więc co dopiero jest tam "na prowincji". Warto o tym pamiętać idąc w las za potrzebą - miałem niedawno taką przygodę, gdy zatrzymałem się aby zrobić siusiu, wchodzę w las a tu charakterystyczna, czerwona tablica z trupią czaszką. Wracałem z powrotem po własnych krokach z duszą na ramieniu - poczułem się jak na wojnie.
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 01.11.2007 10:02

Miny,
a zwłaszcza te p/piech to straszna pozostałość po każdej wojnie. Na temat min i pozostałościach po nich ,mógłbym pisac i mówić godzinami.To jest mój zawód.Niezawodny masz racje miny na ziemi chorwackiej (a właściwie ) w ziemi można spotkać w najmniej oczekiwanych miejscach w czasie mojego ostatniego pobytu w HR udowodniłem to znajomym na zadupiu Benkovaca były(miny) co prawda w stanie destrukcji ale nigdy nic nie wiadomo -to zawsze grozi niebezpieczeństwem.A przy okazji niezawodny nie chodź po swoich krokach tylko po śladach pozostawionych przez twoje stopy :D
Pozdrawiam
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 01.11.2007 11:36

Zgadzam się z Wami co do min całkowicie. Gdzie w tym roku widziałem
tablice ostrzegawcze :
jadąc A-1 od Zadaru przed samym maślenickim mostem po prawej stronie
co prawda za ogrodzeniem.
Jadąc od A-1 zjazd Zadar-1 na Zadar po prawej stronie w laskach przed
Zadarem.
Jadąc od Jadranki zjazd w Sukośan w kierunku na A-1 po lewej stronie
wzdłuż pasa startowego.
Informacje o minach znalazłem na : www.hcr.hr
czy są aktualne trudno powiedzieć.
Jadąc od Starigradu-Paklenicy za Seline po prawej stronie na wąskim pasie
trawy między drogą a morzem odkryłem przypadkowo( to był czerwiec 1999) jakiś pomnik, kogoś kto zginął w 1996 r. Jak się dowiedziałem był
to facet pasący kozy . A ja jechałem tą drogą w 1994, 95, 96 itd, dobrze
że się tam nie zatrzymałem.
W 2004r jadąc od Zadaru na Posedarje widziałem całe pole minowe
to była wies Murwica lub Polićnik, chyba szykowali teren pod A-1
Uważam ,że temat min jest jakoś zapomniany.
Pozdrav :papa: :papa: :papa:
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 01.11.2007 13:34

Przepraszam pomyliłem się :oops: :oops: :oops:
Jestem od niedawna na forum i czytam dość chaotycznie co mi w oczy
wpadnie.No a przy tej ilości postów trudno się połapać.
Nie szukałem tematu miny ale dzisiaj rzucił mi się w oczy bo był na 1-ej
stronie. Dziękuję za wskazanie odpowiednich stron. :D :D :D
Pozdrav :papa: :papa: :papa:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko