Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pół na pół - Istria w pocie czoła!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Pół na pół - Istria w pocie czoła!

Postnapisał(a) gusia-s » 06.10.2015 14:56

Dotychczas w Cro odwiedziliśmy Makarską Riwierę – pobyt na kempingu Dole w Zivogosce Blato, z wypadem na Hvar i do Dubrownika, w drodze powrotnej zahaczając o Park Narodowy KrKa – relacji nie było :?

W następnym roku była Szwędaczka po wyspie Pag z wypadem na wyspę Rab, do Zadaru i Ninu, kanionu Zrmanja (Relacja powstała tylko na forum karawaningu ale jest dostępna bez logowania dla użytkowników spoza więc jeśli ktoś ma chęć to zapraszam :))

W kolejnym nadszedł czas na Krainę wina i tysiąca zakrętów - zielony półwysep Peljesac, połączony z wypadem na wyspę Korcula, do Kupari, Popovici, Dubrownika i Mostaru oraz Blagaj w BiH

W tym roku urlop krótki – tylko 9 dni łącznie z weekendami. Lipaaa :(
Nie chcieliśmy ryzykować pogodowej wtopy w PL – chcieliśmy ciepłego morza, słońca, cykad!!!

... To co? Istria? KrK? Najbliżej na KrK ale on podobny do Pagu, na którym byliśmy, trzeba zobaczyć coś innego… to co Istria? :-?

Powszechnie panuje taki stereotyp, że kto zaczął od Dalmacji nie zachwyci się tym kawałkiem Cro, tak więc Istrię zostawiałam na tzw. "czarną godzinę" czyli właśnie krótki wypad z uwagi na bliższe położenie. Morze to samo, pogoda też to się skoczy kiedyś na chwilę …

"Czarna godzina" nadeszła w tym roku. Gdy rozpoczęłam wirtualne rozeznania przed wyjazdem od razu doszłam do wniosku, że "chwila" to stanowczo za mało na ten półwysep i strasznie mi było żal, że tyle fajnych zakamarków trzeba będzie odpuścić :cry: .
Szybka kalkulacja – 9 minus 2 na dojazd tam i spowrotem zostaje 7 dni na miejscu :( Jak żyć Obrazek :?: Lepszy rydz niż nic … decyzja – jedziemy Obrazek :!:
T ... Ale dokąd ostatecznie?
J ... Premantura :lol:
T … Ale to najdalszy punkt na Istrii … – prawie 1400 km, bliżej nie ma kempingów, przecież miało być blisko
J … No są ale …
T … Co ale, zawsze coś wymyślisz , po co dokładać tą stówę …
J … Ale tam jest koniec świata taki, noo koniec półwyspu na pewno, i klify i zatoczki i widok na wyspy i miasteczko takie kolorowe jak w Portugalii jakiejś i dobra baza wypadowa bo blisko do Puli a tam jest taki amfiteatr jak w Rzymie i inne piękne miasteczka w zasięgu i najmniejsze miasto na świecie całe z kamienia wieeeesz… i góry Ućka i piękny Rovinj i Kanał Limski jak fiordy normalnie … no po prostu ci mówię tam jest pięknie :hearts:
T … To ty już tam byłaś ? To po co jedziemy :wink: :?:
J … Oj weźźźźźźź

No i pojechali
Obrazek

cdn ...
Ostatnio edytowano 12.12.2015 22:48 przez gusia-s, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 06.10.2015 15:31

gusia-s napisał(a):
No i pojechali
Obrazek

Zabierzecie i mnie :?: :smo:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 06.10.2015 15:34

gusia-s napisał(a): No i pojechali
Obrazek

Chętnie się zabiorę takim fajnym transportem :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.10.2015 16:08

Wsiadam :lol: i zajmuję trzecie miejsce przy oknie :D :wink:
marmed
Odkrywca

Postnapisał(a) marmed » 06.10.2015 16:16

To ja się też melduję ....przyszły rok właśnie Istria jest w planach.
Pierwszy raz w pierwszym rzędzie :)
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 06.10.2015 16:23

Super, że piszesz :)
Zostaję ;)
marco156
Cromaniak

Postnapisał(a) marco156 » 06.10.2015 16:29

Super. Chętnie poczytam. Mój pierwszy pobyt był na Istrii,która mnie zauroczyła. Potem było pół na pół i tak już pozostanie. Wyjazd do Cro dzielę na 2 części: tydzień na Istrii, tydzień na Dalmacji .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 06.10.2015 17:20

gusia-s napisał(a):Szybka kalkulacja – 9 minus 2 na dojazd tam i spowrotem zostaje 7 dni na miejscu :( Jak żyć Obrazek :?: Lepszy rydz niż nic … decyzja – jedziemy Obrazek :!:

u nas też było krucho, ale musiały wystarczyć choć te kilka dni, bo przecież tydzień tak szybko leci;
mimo wszystko było warto, zobaczę jak Wam było, bo u nas tylko plażing
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 06.10.2015 19:03

gusia-s napisał(a):Powszechnie panuje taki stereotyp, że kto zaczął od Dalmacji nie zachwyci się tym kawałkiem Cro,

No to czas na obalanie stereotypów. :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 06.10.2015 19:09

1400 km to....czarna godzina? 8O
W moim przypadku to już pewnie...........Albania. :mrgreen:

Ale zerknę i zobaczę dlaczego mnie tam nie ciągnie. :wink:
kamil1929
Cromaniak

Postnapisał(a) kamil1929 » 06.10.2015 19:21

Zostaje jak moge....z Wami :wink:
Raphael
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Raphael » 06.10.2015 19:22

Chętnie poczytam. Sam się tam (chyba tam) za rok wybieram.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 06.10.2015 19:25

Mnie Istria oczarowała. Mimo tego całego sceptycyzmu, jaki wylewał się z forum pojechałam i nie żałowałam :lol: .

Z przyjemnością popatrzę co udało się Wam zobaczyć w trakcie tygodnia. Sami też spędziliśmy na Istrii tylko tydzień :D .
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 06.10.2015 19:44

mysza73 napisał(a):... Zabierzecie i mnie :?: :smo:
No przecież ... zabrałaś mnie do Mlini, podzieliłaś się Princeską - chętnie się odwdzięczę :)
maslinka napisał(a):... Chętnie się zabiorę takim fajnym transportem :D
Zapraszam ... też ładowałam się do Waszego kajaczka no i pozazdrościłam tej formy wypoczynku :)
Janusz Bajcer napisał(a):Wsiadam :lol: i zajmuję trzecie miejsce przy oknie :D :wink:
Ale w aucie czy w budce chcesz podróżować :?: ;)
marmed napisał(a):To ja się też melduję ....przyszły rok właśnie Istria jest w planach. Pierwszy raz w pierwszym rzędzie :)
Istria była dość popularna w tym roku więc lektura jak znalazł :)
Bea.ta napisał(a):Super, że piszesz :) Zostaję ;)
Boś mi nagadała więc ta relacja będzie równocześnie na 2 forach :)
marco156 napisał(a):Super. Chętnie poczytam. Mój pierwszy pobyt był na Istrii,która mnie zauroczyła. Potem było pół na pół i tak już pozostanie. Wyjazd do Cro dzielę na 2 części: tydzień na Istrii, tydzień na Dalmacji .
Jeszcze nie próbowałam takiego mixu, każdy pobyt to jeden region, tylko na Pagu przeprowadzaliśmy się w trakcie w inne miejsce na wyspie.
te kiero napisał(a): u nas też było krucho, ale musiały wystarczyć choć te kilka dni, bo przecież tydzień tak szybko leci; mimo wszystko było warto, zobaczę jak Wam było, bo u nas tylko plażing
Łączę się w bólu z powodu krótkiego urlopu :( Udało się trochę poplażować i trochę pozwiedzać :)
walp napisał(a):No to czas na obalanie stereotypów. :wink:
Jedni lubią rybki a inni akwaria ;) Ja jednak żałuję, że tylko tydzień mogłam tam być :?
anakin napisał(a):1400 km to....czarna godzina? 8O W moim przypadku to już pewnie...........Albania. :mrgreen: Ale zerknę i zobaczę dlaczego mnie tam nie ciągnie. :wink:

No bliżej Cro nie chciała się ulokować :D se popacz ... może znajdziesz odpowiedź ;)
kamil1929 napisał(a):Zostaje jak moge....z Wami :wink:
Moge :mrgreen:
Raphael napisał(a):Chętnie poczytam. Sam się tam (chyba tam) za rok wybieram.
Zapraszam i polecam bez "chyba" ;)
marze_na napisał(a):Mnie Istria oczarowała. Mimo tego całego sceptycyzmu, jaki wylewał się z forum pojechałam i nie żałowałam :lol: ...
No to tak jak ja :)

Witam wszystkich przybyłych :)
Pół na pół ... na lądzie i na wodzie, będzie trochę zwiedzania i trochę plażowania :)

cdn ...
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 06.10.2015 19:48

gusia-s napisał(a): Boś mi nagadała więc ta relacja będzie równocześnie na 2 forach :)

Oj tam ... zaraz nagadała :roll: szkoda, żeby się takie perełki chowały po kątach czy innych forach ;)
Dzięki :smo:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży