Dotychczas w Cro odwiedziliśmy Makarską Riwierę – pobyt na kempingu Dole w Zivogosce Blato, z wypadem na Hvar i do Dubrownika, w drodze powrotnej zahaczając o Park Narodowy KrKa – relacji nie było
W następnym roku była Szwędaczka po wyspie Pag z wypadem na wyspę Rab, do Zadaru i Ninu, kanionu Zrmanja (Relacja powstała tylko na forum karawaningu ale jest dostępna bez logowania dla użytkowników spoza więc jeśli ktoś ma chęć to zapraszam )
W kolejnym nadszedł czas na Krainę wina i tysiąca zakrętów - zielony półwysep Peljesac, połączony z wypadem na wyspę Korcula, do Kupari, Popovici, Dubrownika i Mostaru oraz Blagaj w BiH
W tym roku urlop krótki – tylko 9 dni łącznie z weekendami. Lipaaa
Nie chcieliśmy ryzykować pogodowej wtopy w PL – chcieliśmy ciepłego morza, słońca, cykad!!!
... To co? Istria? KrK? Najbliżej na KrK ale on podobny do Pagu, na którym byliśmy, trzeba zobaczyć coś innego… to co Istria?
Powszechnie panuje taki stereotyp, że kto zaczął od Dalmacji nie zachwyci się tym kawałkiem Cro, tak więc Istrię zostawiałam na tzw. "czarną godzinę" czyli właśnie krótki wypad z uwagi na bliższe położenie. Morze to samo, pogoda też to się skoczy kiedyś na chwilę …
"Czarna godzina" nadeszła w tym roku. Gdy rozpoczęłam wirtualne rozeznania przed wyjazdem od razu doszłam do wniosku, że "chwila" to stanowczo za mało na ten półwysep i strasznie mi było żal, że tyle fajnych zakamarków trzeba będzie odpuścić .
Szybka kalkulacja – 9 minus 2 na dojazd tam i spowrotem zostaje 7 dni na miejscu Jak żyć Lepszy rydz niż nic … decyzja – jedziemy
T ... Ale dokąd ostatecznie?
J ... Premantura
T … Ale to najdalszy punkt na Istrii … – prawie 1400 km, bliżej nie ma kempingów, przecież miało być blisko
J … No są ale …
T … Co ale, zawsze coś wymyślisz , po co dokładać tą stówę …
J … Ale tam jest koniec świata taki, noo koniec półwyspu na pewno, i klify i zatoczki i widok na wyspy i miasteczko takie kolorowe jak w Portugalii jakiejś i dobra baza wypadowa bo blisko do Puli a tam jest taki amfiteatr jak w Rzymie i inne piękne miasteczka w zasięgu i najmniejsze miasto na świecie całe z kamienia wieeeesz… i góry Ućka i piękny Rovinj i Kanał Limski jak fiordy normalnie … no po prostu ci mówię tam jest pięknie
T … To ty już tam byłaś ? To po co jedziemy
J … Oj weźźźźźźź
No i pojechali
cdn ...