Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogoda w październiku w mijscowości Dubrovnik

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amy_lee
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) amy_lee » 17.05.2010 11:17

j.w. - jakiej pogody można spodziewać się w październiku w miejscowości Dubrovnik? Można się jeszcze opalić? Jeżeli ktoś się orientuje, to prosiłabym również o tempreaturę wody.
Planuję późne wakacje, stąd wybrałam miejscowość zupełnie na południu, z nadzieją na słońce :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2010 11:28

amy_lee napisał(a):j.w. - jakiej pogody można spodziewać się w październiku w miejscowości Dubrovnik?

Górale w Zakopcu odpowiedzieli by CI tak: albo bydzie lało albo bydzie dysc ;-)
Tak serio to pytanie do wróżki bo kto zdrowy na umyśle powie Ci na 100 % jaka będzie pogoda w październiku jak nie ma pewności jaka będzie za tydzień :-)
amy_lee
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) amy_lee » 17.05.2010 13:48

Cóż za błyskotliwa odpowiedź. Skoro nie masz nic do powiedzenia, to nie pisz. Nie chodziło mi o to, czy np. dnia 24 października będzie lał deszcz czy będzie świeciło słońce. Pytam ogólnie o temperatury, czy w październiku jeszcze może być ciepło i czy można się opalić - to wszystko. W Polsce nie można, w Niemczech nie można, w Czechach też nie, za to w Grecji można. I o podobną odpowiedź chodziło mi w odniesieniu do Chorwacji. Byłam tam we wrześniu i mogę stwierdzić, że można skorzystać ze słońca, jest chłodniej niż latem, ale nie jest zimno. I tylko o to mi chodzi, czy ładna pogoda może być również w październiku? Pytam osoby, które być może o tej porze roku były W Dubrovniku.

Ale widocznie prędzej otrzymam merytoryczną odpowiedź na innym forum albo znajdę w googlach.

Możesz skasować ten temat.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2010 13:54

Ale kiedy naprawdę na dwoje babka wróżyła... Rok temu cały pierwszy tydzień października intensywnie się "plażowałam". Woda ciągle jeszcze była ciepła (21-23 st), słonecznie i ciepło (ponad 25 st.). Dwa lata temu było bardzo zimno i lało... Jeśli ma to być "plażowy" urlop to mocno ryzykowne, ale na zwiedzanie całkiem ok (z tym, że dni już krótkawe...)

tu i
tu
statystyki

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 17.05.2010 13:58 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.05.2010 13:56

Zamiast się teraz burzyć wystarczyło poczytać trochę...np. tu
forum/viewtopic.php?t=25043
forum/viewtopic.php?t=20371
forum/viewtopic.php?p=142678#142678
Klik
Klik
Ostatnio edytowano 17.05.2010 14:05 przez Vjetar, łącznie edytowano 2 razy
kusha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kusha » 17.05.2010 13:58

wejdź na stronę http://polish.wunderground.com, wpisz nazwę miasta, przewiń do tabelki "Szczegółowa historia i klimat"
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2010 14:02

.. pytanie tylko, na ile statystyki mogą ukazać obraz rzeczywistości..
Ostatnimi laty odstąpienia od tzw. "norm" są na tyle częste i duże....że moim zdaniem statystyki spokojnie można wyrzucać do kosza.
Pozdrawiam
amy_lee
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) amy_lee » 17.05.2010 14:07

Nie burzę się, tylko wyrażam opinię o pierwszej odpowiedzi. Dziękuję za pozostałe odpowiedzi, z wyjazdem jeszcze się zastanowię. Pozdrawiam!
kusha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kusha » 17.05.2010 14:09

a ja na podstawie tych właśnie statystyk przewidzę z ogromnym prawdopodobieństwem, że październikowy Zadar będzie znacznie cieplejszy niż np. Kołobrzeg. Choć nie miaszkam i nie byłem w żadnym z tych miast
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2010 14:13

kusha napisał(a):a ja na podstawie tych właśnie statystyk przewidzę z ogromnym prawdopodobieństwem, że październikowy Zadar będzie znacznie cieplejszy niż np. Kołobrzeg. Choć nie miaszkam i nie byłem w żadnym z tych miast

Bo generalnie zasada taka, że dowolne miejsce na hr wybrzeżu z całą pewnościa będzie ciepelejsze niż którekolwiek nad Bałtykiem w którymkolwiek okresie w roku (nawet jesli temperatury w cieniu będę zbliżone czy nawet takie same, tu i tak będzie cieplej). Żadne odkrycie.
Pozdrawiam
kusha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kusha » 17.05.2010 14:17

My tę generalną zasade znamy, ale np. turysta z Kanady nie. Statystyki to bardzo porządne i obiektywne narzędzie, ponieważ pozbawione jest emocji
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2010 14:24

Dają bardzo ogólny ogólny obraz... a diabeł zawsze tkwi w szczegółach...
Na przykład w zeszłym roku ludzie opierający się na statystykach dawali sobie 100% gwarancji na super pogodę w lipcu.. a tak deszczowego i chłodnego lipca (przynajmniej pierwszej jego połowy) jak w zeszłym roku to nikt z miejscowych nie pamięta... w maju było pogodniej i cieplej...
Generalnie sierpień statystycznie też maluje się jako miesiąc gwarantujący tutaj opgodę jak drut..a ja pamiętam nie jeden deszczowy i kapryśny sierpień tutaj... jakie z tego wnioski?
Pozdrawiam
kusha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kusha » 17.05.2010 14:30

jeśli owe deszczowe miesiące były odchyleniami od statystycznej normy to znaczy, ze statystyka ma się dobrze :-)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2010 14:37

kusha napisał(a):jeśli owe deszczowe miesiące były odchyleniami od statystycznej normy to znaczy, ze statystyka ma się dobrze :-)

Tylko, że tych odchyleń w ostatnich latach coraz więcej....a zanim znacząco wpłyną na statystyki, upłynie jeszcze trochę czasu... póki co różnice w obrazie pomiędzy statystyką a rzeczywistością bywają szokujące....
kusha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kusha » 17.05.2010 14:49

Statystyka nie jest wyrocznią, jest przydatnym narzędziem. I jeśli kiedyś trafię w Chorwacji na tydzień deszczu w lipcu to nie będę jej za to ganił, tylko stwierdzę, że mam pecha
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies