Zibi27 napisał(a):Nie wydaje się wam że w tym roku może być chłodniej w Chorwacji niż w latach poprzednich. Jeśli wejdziecie na stronę www.izor.hr i popatrzycie na temperatury w poprzednich latach (dla maja) i porównacie je z temperaturami maja w tym roku to widać że średnia temperatura powietrza jest o jakieś 3-3.5 stopnia niższa, lepiej jest z temp. wody tylko jakieś 1-1,5 stopnia mniej. Patrząc jaka pogoda jest w Polsce w maju i co dzieje się w Chorwacji mam jakieś dziwne przeczucie że to lato nie będzie należało do najcieplejszych. Trochę szkoda bo w tym roku pierwszy raz wybieram się do cro i miałem nadzieję że trochę się powygrzewam.
ally napisał(a):Ale jak powiedział mi przed chwilą ktoś BARDZO MĄDRY.... Jak by to było możliwe, skoro woda ma 24 stopnie by powietrze na wyspie miało 14........Przecież otaczajace morze działa jak wielki grzejnik!Ciekawe czy synoptycy z onetu mieli geografie i wiedzą jakie jest położenie wybrzeża HR i położenie klimatyczne miast na wyspach np. Hvaru!
PrzemasHC5D napisał(a):dzisiaj sprawdzałem prognozę pogody na stronce www.wetter.de, różnice pomiedzy prognozami sa znaczne ale wszystkie zapowiadają znaczne ochłodzenie w CRO - czym jestem bardzo zmartwiony i zaniepokojony ponieważ od 11.07. będę w okolicach Makarskiej.