Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogoda w Chorwacji

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 21.06.2004 15:02

Nooooooooo
Takich informacji mi trzeba było.Wyjeżdżam w czwartek a żona pakuje jakieś kurtki ,spodnie,dresy.Wnioskuję ,że nie będą potrzebne.
Ufffff. :arrow:
ewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewka » 21.06.2004 15:30

Musze napisac cos zabawnego o pakowaniu do CRO
jako kobieta wykonuje ta czynnosc
oczywiscie wczesniej, zeby nic nie zapomniec, zeby sie nie spieszyc przed wyjazdem ... ( co za rozsądek?)
tzn. ciuchy zawsze wczesniej bo pakuje rzeczy ,ktorych w miescie raczej nie uzywamy, reszta bagazu na kamp tez przygotowana, suche jedzenie tez wczesniej.
na koniec zostaje jedzenie , cos na droge...
kilka lat temu gdy wyjezdzalismy bylo goraco tak ze jechalismy prawie w majtkach i podkoszulkach ( auto bez klimy)
w drodze powrotnej okazalo sie ( gdy na wysokosci Zagrzebia zaczelo padac) ze nie mamy nic z dlugim rekawem, a parasol tylko plazowy
do konca podrozy grzalismy w aucie, kierowcy musielismy cos kupic a ja w spiworze
ale i tak bylo fajnie
pozdrawiam i zycze podobnej pogody
GOSIAGOSIA
Plażowicz
spoko

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOSIAGOSIA » 21.06.2004 15:49

murowana. Chorwacja to właściwie wąski pasek lądu przyczepiony do pasma górskiego velebit, (na zdjęciu obok miejscowość makarska) które zatrzymuje cieple śródziemnomorskie powietrze. Dlatego, jadąc przez góry Bośni czy Chorwacji nie należy się przejmować deszczem czy burzami – po przejechaniu gór wszystko się zmieni. Pamiętam jak zjeżdżaliśmy z gór do magistrali temperatura rosła gwałtownie z każdym metrem w dół. No i te widoki jak się zjeżdża serpentynami!!!
Upał (obok cykad) może utrudniać sen.
Ciekawym zjawiskiem są
· Wieczorne exxxxtra gorrrące powiewy od strony morza. Tak jakby ktoś ci przed nosem otwarł piekarnik. To gdzieś znad Sahary przypuszczam.
· Nocne, ciepłe, porywiste podmuchy od strony gór. Warto dobrze wbić śledzie. Ziemia jest skalista – śledzie muszą być solidne (nie giętkie) a przy wbijaniu posłuż się sporym kamolem.
Podczas pierwszego pobytu zdarzały się cieple wieczorne deszczyki. Burze przetaczały się gdzieś nad Adriatykiem – fajnie było patrzeć z plaży na błyskawice.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 21.06.2004 16:32

Racja z tą pogodą w głębi lądu.
Zdarzyło mi się kilka lat temu za Plitvicami ,że temperatura w dolinach spadała do 4 stopni.Już wszyscy wściekaliśmy się ... czy aby to nie są ferie zimowe.
Od Knina tempeartura rosła w szybkim tempie ,a w Szybeniku o 7 rano było już 28 stopni.
Pozdrawiam
:roll:
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 21.06.2004 17:06

juli napisał(a):A ja się nie martwię pogodą - bo niestety juz wróciłam :wink: .
Ale przed wyjazdem czytałam te okropne prognozy i konkluzja PO pobycie jest taka -ludzie i tak będzie pięknie!!!! Ja się zastanawiałam czy kurtek nie brać, bo miało być zimno itp, a było przepięknie, slońce fantastyczne, może w cieniu było i 20- 22 stopnie (bo tak pogazywała ta internetowa prognoza), ale w słońcu....ach! I to morze błękitne :lol:
Jaka kurtka??? Jakie 10 stopni w nocy??? Namiot, opalacz (albo i nie :D ) i do CRO.

niech ci od prognozy pogody przestaną nas straszyć - to pewnie zwykła zawiść z ich strony :wink:

Serdeczności
Juli

Dzięki Juli za pokrzepiajace informacje, równiez i ja pomimo 5-ciu pobytów w CRO troche byłem zaniepokojony doniesieniami o nienajlepszej pogodzie.Tym bardziej, ze wyjazd już w sobotę, w razie czego miałem awaryjny plan udania się bardziej na południe do Czarnogóry, ale tylko w ostateczności bo nie ma jak CRO !!!
Pozdrawiam z Oleśnicy !
GAJUS
joanna000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna000 » 22.06.2004 14:05

Nie ma co się martwić pogodą! Trzeba być optymistą, jeśli ktoś chce wygrzewać sie na okrągło w słońcu to niech rusza na chorwackie wyspy (300 słonecznych dni w ciągu roku) :wink:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.06.2004 14:25

Moj kolega jest teraz w Breli na Makarskiej Rivierze i w jednym z sms-ow ujal to tak: "ze maja juz dosyc tego słonca.." :D :D :D

Pozdrawiam: Piotr
conewka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) conewka » 22.06.2004 21:20

mam wieści z okolic Trogiru, że w dzień jest nie do wytrzymania, dostałam smsa dziś o 6:30 bo nadawca nie mógł spać tak mu było ciepło :lol:
Gajus.ems
Cromaniak
pogodne sms-y

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 22.06.2004 22:49

p. Piotrze i p. Conewko dostajecie pogodne sms-y, fajnie, że dzielicie się tak pokrzepiajacymi informacjami !!! Ja z rodzinką i przyjaciółmi, oraz zapewne spore grono formułowiczów/równiez gości/ w najbliższych dniach startuje do CRO i takowych wiadomości nam potrzeba !!!!!!
GAJUS
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.06.2004 07:46

Za takie informacje można tylko wycałować :hearts:
Mnie Chorwacja nigdy nie zawiodła ale znam takich którzy byli w lipcu przez 5 dni i non stop padał deszcz....... z małymi przerwami na promyki słońca.

Mam nadzieje, że w tym roku nam to nie grozi, poza tym jadę na Hvar a tam podobno nigdy nie pada :mrgreen:

A teraz siedze sobie i obserwuje kamerke w splicie, az miło popatrzec!!!!!!!!!!!!!!!
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 23.06.2004 10:11

Dostałem SMSa od znajomego. Jest w Tucepi. Napisał: bardzo gorąco :D i bardzo drogo :cry: Wraca w ten weekend, postaram dowiedzieć się coś więcej
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.06.2004 10:32

Gdy w zeszlym roku dzwonilem w kocu lipca do mojego gospodarza czy wszyko jest ok na pytanie -kiedy padalo?- otrzymalem odpowiedz: "w zeszlym roku" ---- sęk w tym ze ja bylem rok wszesniej i nie zauwazylem :D
Trzeba byc dobrej mysli - tam tez padaja deszcze ale chyba w sezonie nie tak by moglo to popsuc urlop - ja mialem najwiecej -3 dni chlodniesze z jakas mrzawka - ale bylo to dobre bo mozna bylo odpoczac i zrobic sobie jakas wucieczke.
Fajnie macie... jedziecie do chorwacji.... a mnie ona pisana za rok.... ale bawcie sie dobrze i robcie duzo zdjec i wrzuccie je do sieci do ogladania :!:

Piotr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.06.2004 12:45

Sczególnie droga banzynka........ :cry:
Midas
Cromaniak
Re: pogodne sms-y

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 23.06.2004 16:03

[quote="Gajus.ems"]p. Piotrze i p. Conewko dostajecie pogodne sms-y, fajnie, że dzielicie się tak pokrzepiajacymi informacjami !!! Ja z rodzinką i przyjaciółmi, oraz zapewne spore grono formułowiczów/równiez gości/ w najbliższych dniach startuje do CRO i takowych wiadomości nam potrzeba !!!!!!
GAJUS[/quote]

Tez te informacje mi sie przydają ,dzięki.
Startuję jutro nad ranem ok3-4 .
Pozdrawiam :arrow:
jacekN
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekN » 26.06.2004 07:01

Witam

Potwierdzam - pogoda piękna, wręcz upalna (Split, Trogir, etc.). Właśnie minął tydzień mojego pobytu i do tej pory padało tylko jeden raz, jakieś... 8-10 minut ;). Wczoraj ok. 21:00 temperatura wynosiła 26 stopni. W tej chwili również upał.

Pozdrawiam,
Jacek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Pogoda w Chorwacji - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone