Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogoda w Chorwacji

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 04.06.2004 21:07

A ja sobie jade 15 czerwca i coraz bardziej sie obawiam :(
Chciałabym wrócić opalona !
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 05.06.2004 09:14

Nareszcie bardzo dobra wiadomość wg prognoz od poniedziałku/tj.07.06.04r./ w Cro /Split /słonecznie ok 22 a potem z każdym dniem cieplej do ok.25.
Mam nadzieję ,że wreszcie zawita lato i poprawią nam się humorki
:lol:
co Wy na to :P
:hut:

pzdr :papa: :papa:
Emil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emil » 05.06.2004 10:31

Diego M napisał(a):Nareszcie bardzo dobra wiadomość wg prognoz od poniedziałku/tj.07.06.04r./ w Cro /Split /słonecznie ok 22 a potem z każdym dniem cieplej do ok.25.

Jadę 12.06, termin wyjazdu był zaplanowany już rok wcześniej z pomocą serbskiego przyjaciela, który zapewniał że dobra pogoda w tym terminie jest gwarantowana. Patrząc ostatnio na prognozy 17-18 stopni i pochmurne niebo zadałem pytanie mojemu przyjacielowi czy aby się mu daty nie pomyliły a On mi odpowiedział że niepotrzebnie się martwie, ponieważ odponiedziałku 07 w Cro(a dokładnie w dalmacji) zaczyna wiać bardzo ciepły wiatr JUGO, który jego zdaniem spowoduje wzrost temp pow do ok 30 stopni a wody do 24 w około tydzień. Patrząc na poniedziałkową prognozę 24 w Splicie jestem dobrej myśli a i wierzę w mojego przyjaciela.
Pozdrawiam,
Emil
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 05.06.2004 14:26

Miałem wyjeżdzać 10 czerwca, ale zaczynam sie bardzo poważnie zastanawiać. Niską temperature morza wytrzymam, ale nie uśmiecha mi się jechać "do ciepłych krajów" gdzie temperatura np w sobotę 12.06 ma wynosić 21 st C (i ma padać). Przez ostatni tydzień termometr u mnie za oknem pokazuje więcej niż w Splicie.
Dobrze że nie rezerwowałem apartamentów - dzięki temu decyzje podejme w poniedziałek po przeanalizowaniu prognoz. :(
adi102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi102 » 06.06.2004 08:24

romanb napisał(a):Napewno na dniach sie ociepli, ale poki co patrzac w kamerke w instytucie jest 17.5 st i jakies takie sinobure chmury...

Nie będzie tak źle http://www.wetteronline.de/Kroatien.htm
Pogoda dla Okolic Puli 9-11.06 bezchmurnie i 29 stopni C.
Chyba zaryzykuję i w środę po pracy, na kilka dni pojadę do Rovinj :D

Pozdr.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.06.2004 08:55

ZMIENILI PROGNOZY!!!
31 stopni w dniu wyjazdu na Hvarze! Oby takie prognozy się utrzymały i sprawdziły....
Pewnie jednak pojadę 10 czerwca!
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 06.06.2004 20:44

Mam koleżankę , która od pewnego czasu mieszka w Neapolu. Otóż wczoraj zadzwoniła i przy okazji dowiedziałem się , że prognozy na to lato dla Włoch i okolic (czyli również Bałkanów) nie są zbyt optymistyczne. Nie wiem co prawda nic o jakichś strasznych deszczach , ale koleżanka potwierdziła , że lokalni meteorologowie również przewidują znaczne ochłodzenie w lipcu i sierpniu w stosunku do lat ubiegłych... :?

Bądźmy jednak optymistami - wszakże prognozy są po to , by się....nie sprawdzały :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.06.2004 07:37

Patrząc na nasze serwisy informacyjne w temacie POGODA stwierdzić należy z całą stanowczością, iż PROGNOZY POGODY SĄ WYŁĄCZNIE PO TO ABY SIĘ NIE SPRAWDZAĆ i mam nadzieję, że ta mądrość sprawdzi się w przypadku tegorocznego lata w HR.

Poza tym, jak dla mnie jeśli zamiast 40 stopni bedzie 35 to się nie obrażę!
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 07.06.2004 08:39

Emil napisał(a):
Diego M napisał(a):Nareszcie bardzo dobra wiadomość wg prognoz od poniedziałku/tj.07.06.04r./ w Cro /Split /słonecznie ok 22 a potem z każdym dniem cieplej do ok.25.

Jadę 12.06, termin wyjazdu był zaplanowany już rok wcześniej z pomocą serbskiego przyjaciela, który zapewniał że dobra pogoda w tym terminie jest gwarantowana. Patrząc ostatnio na prognozy 17-18 stopni i pochmurne niebo zadałem pytanie mojemu przyjacielowi czy aby się mu daty nie pomyliły a On mi odpowiedział że niepotrzebnie się martwie, ponieważ odponiedziałku 07 w Cro(a dokładnie w dalmacji) zaczyna wiać bardzo ciepły wiatr JUGO, który jego zdaniem spowoduje wzrost temp pow do ok 30 stopni a wody do 24 w około tydzień. Patrząc na poniedziałkową prognozę 24 w Splicie jestem dobrej myśli a i wierzę w mojego przyjaciela.
Pozdrawiam,
Emil
Chyba jednak nie będzie tak słodko niestety http://pogoda.onet.pl/0,4084,1229,miasto.html od 13 czerwca kolejne ochłodzenie i deszcz :cry:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 07.06.2004 08:58

Dajcie sobie spokój z prognozami z Onetu. One nawet dla Polski dzień do przodu rzadko się sprawdzają. A prognozy dla "zagramanicy" biorą chyba z kosmosu :roll: . Polecam najsensowniesze i najwiarygodniejsze serwisy pogodowe w sieci:

http://www.wetteronline.de/en/

http://www.weather.com/

a generalnie wszelkie prognozy powyżej tygodnia są bliżej wróżbiarstwa niż meteorologii, także bajeczki Amerykanów o zimnym lecie w Polsce czy Włochów o zimnym u nich są małowiarygodne :sm: . Są ogólne przesłanki że może/nie musi/ być zimniej niż rok temu ale to nie oznacza ZIMNO. Zeszłe lato było rekordowe i przynajmniej dla mnie trochę męczące. w czerwcu na Korsyce i w Chorwacji miałem non stop palmę i 30-35 stopni. Zwiedzać dało się tylko wieczorami a jazda autem bez klimy to byla mordęga. Więc mam nadzieję że to lato będzie chłodniejsze :)
PZDR

PZDR
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 07.06.2004 10:10

W zeszłym roku sprawdzałem pogodę na Onecie przed wyjazdem nad nasze morze. Potrafili przewidzieć na góra trzy dni i to też nie zawsze. Nie wierzyć długoterminowym prognozom !!!
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 07.06.2004 11:37

A w sobote (5.06) na Hvarze ponoć lało.... 8O
TS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 08.06.2004 10:44

Jest coraz lepiej! Aż miło popatrzeć jak jest w Splicie http://www.izor.hr/webcameng.htm , a woda już 20,7 stopni. Jeszcze parę dni i może morze osiągnie 22-23 :D
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 08.06.2004 11:27

TS napisał(a):Jest coraz lepiej! Aż miło popatrzeć jak jest w Splicie http://www.izor.hr/webcameng.htm , a woda już 20,7 stopni. Jeszcze parę dni i może morze osiągnie 22-23 :D

Też bardzo się cieszę :lol: :lol: :lol: :hut:

M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 08.06.2004 11:47

Dla ciekawych temperatur wody : http://vrijeme.hr/more_n.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat