napisał(a) Viniu » 12.07.2010 20:40
artur77 napisał(a):wg różnych przewidywań prognozowych od 25 lipca pogoda w rejonie Splitu ma się pogorszyć, mamy z żoną zaplanowany pobyt na wyspie Brać we wiosce Sutivan od 26.07 do 02.08, żona martwi się o pogodę .
To nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji, dla mnie pogoda nie jest najważniejsza byleby nie lało non stop)
Z drugiej strony wiem też że ze sprawdzalnością prognoz różnie bywa )
Jak uspokoić żonę?
Proszę poradzcie
Nie ma sensu się zamartwiać. Z jako taką dokładnością prognozować można max. na 3 dni. Później to wróżenie z fusów, czyli albo trafią albo i nie.
Co do prognoz na accuwether, to w naszym wypadku sprawdzalność była właśnie taka: będąc w Marusici pogode sprawdzałem codziennie, i codziennie za trzy dni miała już być super pogoda, i ta super pogoda codziennie przesuwała o kolejny dzień. I tak codziennie. Kiedy nie spojrzysz, to za trzy dni już ma być pięknie
Co więcej, pogoda na accuwether na tyle była błędna, że któregoś dnia po całym dniu zachmurzonego nieba sprawdzałem pogodę na dzień następny i co zobaczyłem ?? Że na zakończenie ówczesnego dnia wg tejże stronki miałem cały dzień patelnie i ani jednej chmurki
Mimo to jak dotąd były to nasze najlepsze wakacje
Wirus przenoszony drogą Cro-pelkową zadziałał