Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

POGODA TERAZ czerwiec 2010

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 18.06.2010 21:26

Tydzień to dużo czasu... :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 18.06.2010 21:56

AnkaP. napisał(a):oglądam właśnie program tv Słowenia - wszędzie tam zimno, leje w całym rejonie, a w Słowenii burze z gradem wielkości jaja i trąby powietrzne! Horror!
A ja za tydzień jadę..... :(

Ja też za tydzień i psia krew to niemożliwe po 3 latach w końcu wymarzony urlop i POGODA MA MI GO "ROZWALIĆ"!!! Uwielbiamy słońce uciekamy z Polski na te wakacje a tu takie rzeczy :cry:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.06.2010 22:46

AnkaP. napisał(a):oglądam właśnie program tv Słowenia - wszędzie tam zimno, leje w całym rejonie, a w Słowenii burze z gradem wielkości jaja i trąby powietrzne! Horror!
A ja za tydzień jadę..... :(

No i co z tego...? A o którym regionie Słowenii mowa? Ostatniej nocy w Zagrzebiu też była jakaś nawałnica i padał grad wielkości orzecha włoskiego...Ale gdzie Zagrzeb, czy Ljubljana, a gdzie wybrzeże Adriatyku.... tu to jednak trochę inna bajka. Rzeczywiście dziś pogoda się popsuła; przez 2 h siąpiła mrzawka, ale po 16 wyszło słóńce i było 26 st.. teraz (dochodzi północ) jest 23 st. (w porównaniu do tego, co było jeszcze wczoraj, to rzeczywiście ochłodzenie, ale chyba nie tragedia, prawda? O ile się orientuję, to tutaj w nocy temperatury są wyższe niż w za dania w Polsce, nawet podczas ochłodzenia). Szczerze mówiąc to ochłodzenie to prawdziwa ulga, bo ostatni tydzień chyba wszystkim dał w kość.
Pozdrawiam
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 19.06.2010 07:01

Obrazek

nie znam się wprawdzie na tym i pewnie to normalka z rana, ale świadomość, że tam gdzieś hen "za górami, za lasami i za tunelami" ...woda jest o 1 stopień cieplejsza od powietrza powoduje u mnie "drgawki i gęsią skórkę" czyli typowe objawy Chorwackiej Gorączki :D

pozdrawiam

ps.
Chorwacka Gorączka - przypadłość roznoszona drogą powietrzną,lądową i morską oraz przez forum Cro.pl
nieuleczalna, niezmywalna, nieścieralna, niedoopisania :roll:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.06.2010 07:20

Może do jakiegoś szamana warto by małe słówko szepnąć aby od 26 nastąpiło Chorwackie lato? Jak trzeba flaszkę czegoś brązowego jakiegoś jaśka też się załatwi.
to wszystko żart oczywiście miejmy nadzieję że będzie SI :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.06.2010 08:33

Jeszcze wczoraj na tej mapce (link) prognozy z chmurkami była tylko najbliższa niedziela. Dzisiejsze jej uaktualnienie chmury do środy martwi mnie to :cry: http://www.zoover.pl/chorwacja/dalmacja/brela/pogoda
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2010 12:05

Ochłodziło się, to fakt... ale to nie znaczy, że jest zimno... Po prostu nie ma upałów. Przewalają się chmury, ale jest 26 st., woda 24 - 25st; noce 23 st..... . Czy to tak strasznie??? Strasznie to było do przedwczoraj, jak było upalnie w dzień (ponad 30), a duszno w nocy (nawet 28 st.).
Pozdrawiam
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 19.06.2010 12:28

Niestety, następny tydzień zapowiada się nieciekawie.
Wprawdzie intensywnych opadów (nad samym wybrzeżem) nie będzie, ale temperatura nocą może spadać nawet do około 10/15 stopni, w zależności od zachmurzenia w danym rejonie.
Takie wnioski wyciągam na podstawie analizy podawanych wcześniej linków "pogodowych".
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.06.2010 13:00

Nie dobijaj!!! :evil:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2010 15:17

Ja w dalszym ciągu jestem sceptyczna... Jak zobaczę, to uwierzę..., bo dziś na wyspie miało padać cały dzień, póki co od rana trochę się pochmurzyło, a teraz słonecznie i naprawdę nie sądzę, by deszcz mógł się nam tu dziś przydarzyć... Jeszcze raz zapytam, jak można przejmować się prognozami długoterminowymi, skoro nawet te 24 h się nie sprawdzają....?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19.06.2010 20:07 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
matit30
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matit30 » 19.06.2010 16:13

Witojcie
Jest to mój pierwszy post mimo że forum przeglądam od dobrych paru latek.
Wczoraj kole 19 wyruszyłem pełen obaw z Wawy by dziś o 12:40 przekonać się jak ciepło, parno i duszno jest w Tucepi. Mimo iż szczyty Biokovo spowite były w chmurach na plaży pełno opalających i kąpiących się ludzi.
BTW objazd Mureck, Lenart, Ptuj i dalej ul. Zegrebska Cesta (by dalej się wbić na E59)AKTUALNY , nie wiem czy przypadkiem rondko przed końcówką autostrady w Słowenii nie podlega pod opłaty :P.
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 19.06.2010 17:53

A my z grubsza spakowani jutro jeszcze lekkie zakupy w sklepie(woda mineralna,olejki do i po opalaniu itp.)i startujemy na wieczór,też przegladam stacje pogodowe i co by nie pisały ruszamy.Zastanawia mnie tylko dlaczego stacje meteorologiczne jak jedna podaja na riwierze makarskiej niższa temperatury o 3-4 stopnie niż np. śibenik,mysle ze spowodowane jest to bliskoscią masywu Biokowo.A mam nad czym myśleć bo jade w ciemno a cele dwa Primośten lub Baśka Voda ew.Tucepi
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 19.06.2010 19:22

Witam.
To będzie nasz pierwszy raz, cel Tucepi.
Auto już spakowane, wyjazd ok 00:30, jest trochę emocji.

Pozdrawiam.
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 19.06.2010 20:02

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ja w dalszym ciągu jestem sceptyczna... Jak zobaczę, to uwierzę..., bo dziś na wyspie miało padać cały dziń, póki co od rana trochę się pochmurzyło, a teraz słonecznie i naprawdę nie sądzę, by deszcz mógł się nam tu dziś przydarzyć... Jeszcze raz zapytam, jak można przejmować się prognozami długoterminowymi, skoro nawet te 24 h się nie sprawdzają....?
Pozdrawiam

Szanowna Kasiu.
To jest podobnie jak u nas. Telewizja przepowiada, że np. w zachodniej Polsce będzie padało, a w rzeczywistości okazuję się, że strefa opadów przesuwa się punktowo i pada tylko w niektórych miejscach.
Dlatego ja śledzę zdjęcia satelitarne i widzę aktualną sytuację nadchodzących stref zachmurzenia i frontów atmosferycznych z dokładnością kilkunastu minut. Faktem jest, że niespodziewanie, w ciągu paru godzin mogą tworzyć się komórki burzowe, ale wtedy są to sytuacje przewidywalne (styk mas powietrza o różnej temperaturze), krótkotrwałe i przejściowe.
Kasiu, polecam Tobie i innym zainteresowanym, dokładnie rozszyfrować stronę http://www.wetter3.de/Archiv/
Jeśli rozwiniesz pasek opcji to prześledzisz m.in. przesuwanie się układów (niże / wyże), stref opadów, temperatury itp w różnych wariantach.
Na tej stronie można cofnąć się nawet kilka lat wstecz i sprawdzić jaka była pogoda w danym przedziale czasowym (rok, dwa itd. temu.
Pomocniczo analizuję również dwutygodniową animację nadchodzących frontów:
http://polish.wunderground.com/modelmap ... &domain=EU
Podsumowując stwierdzam, że sprawdzalność moich stron jest 100 procentowa na dwa/trzy dni. Jest ona większa niż wszystkie inne prognozy "obrazkowe".
Pozdrawiam Ciebie oraz innych zainteresowanych i zapraszam do dalszej rozmowy n.t. pogody tu, tam i gdzie indziej.
Marek.
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 19.06.2010 20:30

A dla tych co lubią "patrzyć w gwiazdy" polecam oglądać przez kilka minut wschodnie niebo - dokładnie o godzinie o godzinie 23:54. Będzie widać przelatującą stację kosmiczną ISS.
http://www.heavens-above.com/gtrack.asp ... atid=25544
Inne przeloty w tym okresie będą widoczne przed wschodem słońca. Mało kto będzie wtedy chciał to oglądać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

POGODA TERAZ czerwiec 2010 - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone