Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

POGODA TERAZ czerwiec 2010

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 04.06.2010 08:45

Czy ktoś ma informacje jak wygląda sytuacja powodziowa na Słowacji i Węgrzech? Mam na myśli drogę Barwinek - Koszyce - Miskolc - Budapeszt - i dalej kierunek Chorwacja.
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 04.06.2010 11:22

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):... Ludzie, tu pogoda potrafi się zmieniać kilka razy dziennie... Zobaczcie, jak wygląda pogoda w całej Europie...

Witam ponownie.
Widzę to codziennie z dokładnością kilkunastu minut:
http://www.sat24.com/Region.aspx?countr ... &type=loop
- widać nawet cyrkulacje nad wulkanem w Islandii.
Można wybrać inne kraje i radar opadów:
http://www.sat24.com/pl
http://www.niederschlagsradar.de/ern.aspx
W uzupełnieniu innych danych odsyłam do moich adresów z innej strony:
""..Można znaleźć 14 dniową prognozę na całym świecie. Wystarczy wpisać kraj, np. (Kroatia), miasto i kliknąć;
http://www.meteox.com/world-weather-fc.aspx
lub przeciągnąć tą mapę; http://world.meteox.com/ na interesujący rejon i kliknąć.
A na tej stronie można zobaczyć tygodniową prognozę lub sięgnąć do archiwum nawet kilka lat wstecz i zobaczyć animację np. temperatury i strefy opadów w wybranym, historycznym przedziale czasowym:
http://www.wetter3.de/Archiv/
Pozdrawiam wszystkich i życzę wspaniałej pogody w czasie urlopu.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 04.06.2010 12:08

Na dzień dzisiejszy wariant "austriacki" byłby rozsądniejszy. Słowacja, Węgry i Slawonia są podtopione. Nie wiadomo jakie niespodzianki mogą spotkać podróżujących tą trasą, a sytuacja z przed kilku godzin może być już nie aktualna. Ja bym jechał przez Austrię. Trochę drożej, ale bardziej komfortowo. :idea:
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 04.06.2010 13:08

tychy24 napisał(a):Ze względu na wielką różnorodność prognoz pogody proponuję aby osoby będące obecnie w Chorwacji zdawały relacje jaka jest aktualna pogoda i w jakim mieście. :)

:evil: :twisted: :twisted: Przypominam temat postu. !!!!!!!!!!!!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.06.2010 15:24

tu codziennie (i co godzinę) najbardziej aktualne dane pogodowe z różnych miast w Hr.
To cięgle ta sama strona (hr krajowego zakładu meteorologii), na którą link podaję z uporem maniaka (równym temu, z którym kolejni forumowicze zakładają coraz to nowe tematy pogodowe).. tylko trzeba korzystać z zakładek...
Pozdrawiam
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 04.06.2010 19:35

Artur68 napisał(a):
tychy24 napisał(a):Ze względu na wielką różnorodność prognoz pogody proponuję aby osoby będące obecnie w Chorwacji zdawały relacje jaka jest aktualna pogoda i w jakim mieście. :)

:evil: :twisted: :twisted: Przypominam temat postu. !!!!!!!!!!!!

Szczególnie dla sympatycznego Artura zdaję relację z kilku miast:
pogoda.php
P.S.
W jaki sposób zdawać relacje? Telefonicznie czy laptopem z plaży?
Pozdrawiam
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 04.06.2010 20:11

mars2009 - za sympatycznego dziękuje :D - w żadnych z 14 miast w linku nie będę :)
Widzę, że meteorologia to chyba Twój konik - ja w nią nie wieże ( prognozy ) chyba, że na dwa dni do przodu.

Tematem tego wątku są relacje o pogodzie powiedzmy "live" od osób przebywających aktualnie w Chorwacji - zdziwił byś się ile już było na forum różnych relacji na gorąco z pobytu nawet z laptopa z plaży :wink:

Po co umieszczać tutaj linki z prognozami ( BEZ URAZY ) , skoro jest kilka wątków z linkami, a tu o nie nikt nie prosił.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.06.2010 20:54

Bez urazy, ale moje linki prognóz nie dotyczą, a aktualnych danych : temperatura powietrza, kierunek i siła wiatru, stopień ewentualnego zachmurzenia, wilgotność powietrza, ciśnienie itp. (aktualizowanych co godzinę).. czego chcieć więcej?
Kiedy pogoda niestabilna, to należałoby relacjonować co kwadrans i co kilka km...(kto to będzie robił?) a kiedy pogoda stabilna, to non stop jest to samo (bo róznica stopnia czy dwóch jest po prostu nieodczuwalna)....

Pozdrawiam
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 04.06.2010 21:13

Pani Kasiu nie miałem na myśli Pani linków :D
Denerwują mnie ciągle podawane linki do prognoz, które są tyle warte co przepowiednie górali typu "albo bedzie padał dyszcz, al bedzie piknie".

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):a kiedy pogoda stabilna, to non stop jest to samo
- fajne,żeby tak było !!!
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 04.06.2010 22:00

I tu dotarliśmy do sedna sprawy.
Z punktu widzenia turysty istotnym jest zobrazowanie aktualnej sytuacji pogody w danym regionie i na podstawie analizy prognoz prezentowanych przez profesjonalne Instytuty móc przewidzieć pogodę na kilka, kilkanaście dni naszego urlopu. Ja też nie wierzę w prognozy pogody podawane w telewizji. Oni mówią np., że na obszarze połowy Polski będzie lało, a faktycznie pada regionalnie, lub opady nie są tak intensywne. Czasami zdarza się, że nagle wytwarzają się komórki burzowe, których nikt, nigdzie nie był w stanie przewidzieć. I tu pomagają mi strony, które wcześniej podałem.
Pytania typu jaka pogoda, gdzie tu czy tam są bez sensu. Należy wejść na podane przeze mnie strony i przeanalizować co będzie w najbliższym czasie.
"Rozgryzienie" tych stron wymaga zaangażowania. Dla tych, którzy chcieliby się "wtajemniczyć" i nie zaśmiecać forum, podaję mój adres < mars2009op.pl >
P.S.
Proszę wszystkich zadających pytania dotyczące interpretacji podanych przeze mnie stron aby kierowali je na ww. adres.
A cha - jeszcze jedna strona na dwa tygodnie:
http://polish.wunderground.com/modelmap ... &domain=EU
Ostatnio edytowano 05.06.2010 06:50 przez mars2009, łącznie edytowano 2 razy
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 04.06.2010 23:30

quote="dorion"]
filip122 vel Darek napisał(a):
dorion napisał(a):Witam. od wczoraj jestem w Chorwacji,

NO to Ci zazdroszczę :wink: :wink:

A gdzie jesteś i jaka pogoda tam gdzie jesteś ?

Tucepi, od jutra pełne słońce do czwartku[/quote]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.06.2010 23:32

Ty chyba nie masz co robić, co? Za dużo wolnego czasu, żeby takie hobby mieć? Czy na urlop jedziesz wtedy, kiedy masz ładne prognozy pogodowe? Cyz też wtedy, kiedy go sobie zaplanowałeś i zgłosiłeś w miejscu pracy? Jesli pogoda ma być beeee, to zmieniasz plany urlopowe?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.06.2010 23:42

Plumek napisał(a): Jesli pogoda ma być beeee, to zmieniasz plany urlopowe?

Ja właśnie tak robię i nie czuję się winny.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 04.06.2010 23:55

Pani Aniu - mam taki nawał pracy w ciągu miesiąca, że korzystam z długiego weekendu na maksa - w tej chwili siedzę przed kompem i przeglądam nasze ulubione forum :D .Ma Pani rację urlop muszę wykorzystać w konkretnym terminie, wakacje opłacone w 100% i dlatego tak mnie martwi pogoda w Chorwacji, wprawdzie wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie " kup sobie spokój " i mogę zrezygnować na tydzień przed wyjazdem, ale póki co siedzę na tym wątku i będę go śledził do ostatnich dni przed wyjazdem.

P.S - Mam nadzieję ,że Pani post nie był złośliwy , choć ja go tak odebrałem,mimo wszystko pięknej pogody życzę Wszystkim wyjeżdżającym.
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 05.06.2010 06:25

Artur68 napisał(a):Pani Aniu - mam taki nawał pracy w ciągu miesiąca, że ...... i będę go śledził do ostatnich dni przed wyjazdem.

Drogi Arturze, kiedy wyjeżdżasz?
Ci co wyjeżdżają w przyszłym tygodniu będą mieć/mieli wspaniałą pogodę przez następne 2 tygodnie. Wreszcie zaczęło się lato, a woda w Adriatyku ma już 20 stopni. To nie wróżba, lecz analiza z podanych wcześniej stron.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę śledzić moje prognozy.
Ostatnio edytowano 05.06.2010 06:58 przez mars2009, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

POGODA TERAZ czerwiec 2010 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone