21 stopni mówię że lodowata w przenośni. Gdybym był nad Bałtykiem mówiłbym że gorąca. Ale jak byłem parę razy w Chorwacji zawsze miałem temperaturę wody pow 25C. Jak się wchodziło do wody do można było siedzieć i nie wychodzić cały dzień nie ruszając się w wodzie. A rok temu brrrr niestety ja wytrzymywałem tylko 10min i to w ciągłym ruchu.
Ja nie mierzyłem temperatury po prostu lokalna telegazeta ze stacji meteo.
Pierwszego dnia jak przyjechaliśmy miała 18C pod koniec wyjazdu 10 dni później doszła do 21 (choć odczucie cały czas to samo zimna) a na plaży tylko my się kąpaliśmy. Więc mogę spokojnie powiedzieć jak na Chorwację lodowata. Szkoda że kolega się zraził który był ze mną pierwszy raz w Chorwacji i już ciężko będzie mi go namówić pa powrót.
Podam że byłem pierwszy raz w okresie początek września i chyba ostatni raz biorę taki termin. Wcześniej zawsze brałem koniec czerwca początek lipca i pogoda nigdy mnie nie zawiodła. Dlatego się pytam jak z wodą w tym roku. Tydzień temu jak patrzyłem na pogodę meteo hr to też wida była 21-22 stopnie i się przeraziłem że klimat mocno się zmienił. TEraz po tygodniu widzę że już woda wzrosłą do 25-26 czyli lepiej. CO nie oznacza że zmiany klimatycznie zahaczają już Chorwację i czuje że tanich niespodzianek będzie coraz więcej.
Dodam tylko że mnie Chorwacja nie zraziła i mimo zimnej wody raczyłem się urokiem budowli, restauracji i całego serca Chorwacji.
Ale jednak jak człowiek się nie wymoczy to jakoś tak później w nim to siedzi przez cały rok.