Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogoda przełom sierpnia i września

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gonziakowa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonziakowa » 22.07.2014 12:28

Witam forumowiczów!
Wybieramy się pierwszy raz na Chorwację (do Chorwacji? :) ). Termin podróży przypada na ostatni tydzień sierpnia i pierwszy tydzień września. Pobyt dzielimy między Vodicami a Bolem na wyspie Brac. I tu pytanko: jak pogoda w tym czasie zazwyczaj wygląda w tych rejonach? Jest duże prawdopodobieństwo burz czy jendak słoneczko?

Pozdrawiam!
edo
Croentuzjasta
Re: Przełom sierpnia i września

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 22.07.2014 13:05

co do ostatniego tygodnia sierpnia, pogoda zazwyczaj jest ładna , upałów już raczej nie ma, temperatura około 28-30 stopni, może się zdarzyć jeden dzień brzydkiej pogody, jakaś burza ale pogoda dużo pewniejsza niż pod koniec czerwca kiedy to potrafi na kilka dni przyjść głębszy układ niżowy.
Gonziakowa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonziakowa » 22.07.2014 13:23

Fantastycznie :) 28-30 st. to nie są upały? :))) Bosko! Dzięki za odpowiedź!
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 22.07.2014 13:30

Gonziakowa napisał(a):Witam forumowiczów!
Wybieramy się pierwszy raz na Chorwację (do Chorwacji? :) ). Termin podróży przypada na ostatni tydzień sierpnia i pierwszy tydzień września. Pobyt dzielimy między Vodicami a Bolem na wyspie Brac. I tu pytanko: jak pogoda w tym czasie zazwyczaj wygląda w tych rejonach? Jest duże prawdopodobieństwo burz czy jendak słoneczko?

Pozdrawiam!

W zeszłym roku byliśmy od 31.08 do 11.09 pogoda cudowana ani jednego dnia z deszczem cały czas około 30 stopni był plażing i smażing .
W tym roku jade od 28.08 do 8.09 i mam nadzieję że pogoda dopisze.
Udanych wakacji
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 22.07.2014 13:38

Z pogodą to nigdy nic nie wiadomo jak pokazuje ten rok :)
Z doświadczenia do tej pory byłem 3 razy w 2 połowie sierpnia zazwyczaj od 19 do 31.
Łącznie na te wszystkie pobyty jeden dzień od 9 do 13 słońce było za chmurami, a później klara. Ten sam wyjazd w dniu wyjazdu jeszcze była ogromna burza nie wiem jak było później. Jeszcze z 3 razy trafiło się, że pokropiło w nocy, ale od rana nie było śladu.

Reszta dni to palące słońce.

Co do upałów to nie wiem jak na początku września. Ostatnio jak byliśmy na Peljesaciu, a później za Dubrovnikiem to temp w granicach 33-37. (koniec sierpnia)

Bliżej września noce przyjemniejsze (nie zimne)
Gonziakowa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonziakowa » 28.07.2014 11:44

Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Zapowiada się bardzo przyjemnie :) Udanych chorwackich wakacji!
Rossonera
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rossonera » 06.08.2014 21:49

My jedziemy 5-15 września do Tucepi i mam nadzieję, że prognozy długoterminowe na Accuweather się nie sprawdzają. :(
sarius1990
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarius1990 » 14.07.2015 13:53

Jaki w ogóle jest sens patrzenia w lipcu na prognozę we wrześniu i jeszcze martwienie się tym?
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 14.07.2015 14:17

kodens79 napisał(a):W zeszłym roku byliśmy od 31.08 do 11.09 pogoda cudowana ani jednego dnia z deszczem cały czas około 30 stopni był plażing i smażing .
W tym roku jade od 28.08 do 8.09 i mam nadzieję że pogoda dopisze.
Udanych wakacji

To chyba byliśmy w jakiejś innej Chorwacji :D My też byliśmy w zeszłym roku w tym terminie i co drugi dzień lało, albo było pochmurno i wiało okropnie...
Dla potwierdzenia:
jaka-jest-aktualna-pododa-w-chorwacji-t41292-2490.html?hilit=aktualna%20pogoda

Żeby nie było: w tym roku również jadę we wrześniu, 7 raz :) myślę, że zastanawianie się nad pogodą teraz nie ma sensu, prognozy potrafią się zmieniać w przeciągu kilku godzin. Nie ma co zakładać z góry, że będzie pięknie każdego dnia "bo to Chorwacja", ani nie ma co bać się, że będzie tak, jak rok temu.
Z 5 lat temu była taka "anomalia" we wrześniu, że było w drugim tygodniu miesiąca powyżej 35 stopni i niektóre szkoły w Chorwacji były pozamykane, ze względu na brak klimatyzacji.
Konik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konik » 14.07.2015 18:48

Zgadza się. Było tak gorąco ok 15 września, że nie do uwierzenia.
ag88
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ag88 » 16.07.2015 16:12

W zeszłym roku byliśmy w Podgorze, ostatni tydzień sierpnia lampa, pierwszy września codziennie deszcz :(
W tym roku uderzamy od 8 do 23 września, mając nadzieję, że będzie pogoda...
marekmarecki-86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki-86 » 11.08.2015 14:04

Hej,

Co roku jezdzimy ostatni tydzień Sierpnia, pierwszy Września.

2 ostatnie lata spędziliśmy na Braczu.

Dwa lata temu: Wszystkie dni słoneczne, temp ok.28 st. ludzi już trochę mniej, ale ciągle sezon trwa.

Rok temu: kilka dni deszczowych, temp w dni słoneczne ok 30st, ale w te kilka dni pochmurnych 22st.

Wiadomo że zeszły rok był w Chorwacji specyficzny i jak widzisz nie ma reguły. Jednakże nawet w pochmurne dni jakoś tak nie ma na co narzekać :)
luki041
Podróżnik
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) luki041 » 20.06.2016 22:12

Janusz Bajcer napisał(a):
luki041 napisał(a):Witam.
I druga sprawa co napisze wszystko w jednym poscie jak z pogoda w końcówce sierpnia poczatku wrzesnia? Planujemy jechac jak najbardziej na poludnie. Dzieki z gory za odpowiedzi.

Witam
Druga sprawa w innym dziale >>> pogoda-i-klimat-f7.html

Tak wiem i już nie raz w tym dziale bywałem, ale może akurat ktoś coś za jednym razem ciekawego doda jak już będzie odpowiadał na moje pierwsze pytanie ;) a propos niego: nikt nie jechał w 2 osoby w tym, albo podobnym terminie? ;)
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 20.06.2016 22:18

Zaczne od tego iz w chorwacji byłem juz 5 razy, ale ostatni moj raz byl 3 lata temu, zawsze wyjazd w ciemno w 8 osob. Zawsze udawalo sie cos znalezc (chociaz czasem bylo trzeba szukac ok 5 godzin). W tym roku planuje pojechac tylko z moja dziewczyna na ok 10/12 nocy w 2 polowie sierpnia lub jego koncowce. Tylko tym razem bardziej sie obawiam niz zwykle mimo iz jedziemy tylko w 2 osoby i niby powinno byc latwiej.. Co sadzicie? Dla 2 osob mysle nie powinno byc wielkiego problemu w obojetnie jakim terminie? Czy moze nie warto ryzykowac w tym roku i cos zarezerwowac? I druga sprawa co napisze wszystko w jednym poscie jak z pogoda w końcówce sierpnia poczatku wrzesnia? Planujemy jechac jak najbardziej na poludnie. Dzieki z gory za odpowiedzi.

Z pogodą jak z pogodą, czasem świecie słońce, czasem pada deszcz. Spodziewasz się jakiejś pewnej prognozy za 2 miesiące?
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 21.06.2016 07:33

luki041 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
I druga sprawa co napisze wszystko w jednym poscie jak z pogoda w końcówce sierpnia poczatku wrzesnia? Planujemy jechac jak najbardziej na poludnie. Dzieki z gory za odpowiedzi.

Witam
Druga sprawa w innym dziale >>> pogoda-i-klimat-f7.html

Tak wiem i już nie raz w tym dziale bywałem, ale może akurat ktoś coś za jednym razem ciekawego doda jak już będzie odpowiadał na moje pierwsze pytanie ;) a propos niego: nikt nie jechał w 2 osoby w tym, albo podobnym terminie? ;)

Byłam parę lat temu na przełomie sierpnia i września na Hvarze. Pierwszego ranka zaskoczył nas deszcz ;) Pomyśleliśmy - oho, no to ładnie. Po 15 minutach deszcz się skończył i nie pojawił do końca dwutygodniowego wyjazdu. Pierwszy tydzień września był jeszcze bardziej gorący niż ostatni sierpnia.
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies