Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogoda przełom sierpnia i września

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luki041
Podróżnik
Re: Przełom sierpnia i września

Nieprzeczytany postnapisał(a) luki041 » 21.06.2016 11:37

W sumie nie mam co patrzeć i teraz myslec i czytać o pogodzie na koncowke sierpnia i poczatek wrzesnia... Bylem 5 razy w chorwacji. Pierwszy raz od 15 czerwca- pierwsze 2 dni piekne niebo zero chmurki, kolejne 7 dni wiala "buria" i "oluja" (czy tak jakos na to chorwaci mowili :p) bylo deszczowo i zimno, ze grzalismy sie przy otwartym piekarniku... Kolejne 2 dni cieple, ale pochmurne... Juz myslalem, ze nie wroce do chorwacji bo bylem zawiedziony strasznie pogoda... Raz jeszcze inny rok w sierpniu było tak, ze spotkalo nas 3 dni strasznej burzy z wiatrem i deszczem, pozostale wypady żarówa, zero chmurek, raz tylko bylem w czercu, raz w sierpniu na poczatku i 3 razy w lipcu, ale nigdy we wrzesniu i na koncowce sierpnia dlatego mam male obawy, boje sie rowniez jechac w tym roku w ciemno, no ale sie zobaczy ;)
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 21.06.2016 12:20

Trzy razy przełom sierpnia i września.
Pierwszy raz 2013 - piękna pogoda cały pobyt - 7 dni: 28 - 30 stopni super i już wpadłam jak śliwka w kompot....
2014 było trochę gorzej na 9 dni - 1 cały deszczowy bez plażowania, dwa kolejne do południa pochmurno, ale ciepło, potem już słonecznie i plażing. Było więcej zwiedzania....
2015 - 12 dni smażing - piękna słoneczna pogoda - gorąco ....
Morze cieplutkie, dojrzałe owoce, mniej ludzi na plaży jak dla mnie bomba .......
2016 - mam nadzieję powtórka poprzedniego roku .. :wink:
dariawoj
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariawoj » 05.07.2016 11:10

ogólnie myślę że akurat w tych terminach będzie najcieplej i najpiękniej. Byłam już kilka razy na Chorwacji i naprawdę uwielbiam ten kraj.
polakwcro
Globtroter
Pogoda przełom sierpnia- wrzesnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) polakwcro » 06.08.2016 16:53

Witam planuje wakacje w makarskiej w terminie 27 sierpnia do 7 września. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak w tym terminie może być z pogodą? Czego się spodziewać. Z góry dzięki
krispinus
Cromaniak
Re: Pogoda przełom sierpnia- wrzesnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 06.08.2016 16:58

Będzie fajnie.
Jedź i się nie zastanawiaj.
Przy okazji poczytaj ile warte są prognozy na dalej niż 3-5 dni.

Ogólnie są g..no warte.
polakwcro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) polakwcro » 06.08.2016 17:02

Akurat długo terminowa jest całkiem znośna ok 30 stopni i slonce. No tylko, że czytałem, że w tym terminie potrafi ładnie popadać i pogoda przypomina raczej nasz bałtyk niż chorwacje.

Co do tematu znalazłem jeszcze ciekawą oferte 9 dni w grecji srodkowej z HB za 1100zł. Tylko pytanie czy pogoda tam będzie pewniejsza? Niby dalej na południe.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.08.2016 17:14

Kiedyś, jak młody jeszcze nie chodził do szkoły, zawsze jeździliśmy w ostatni weekend sierpnia. Nigdy nie było problemów z pogodą. Raz w 2012 roku dość mocna burza, kilka godzin a poyem znów słońce. W tym roku jadę od19 sierpnia do 4 września i liczę że będzie ok ;)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.08.2016 17:20

Z pogodą (nie tylko w tym czasie) jest jak z kobietą czyli delikatnie mówiąc jest kapryśna. :)

My od wielu lat przeważnie jeździmy na przełomie sierpnia i września i raczej nie narzekamy , oczywiście jakiś deszcz jest zawsze ale przeważnie bywa ciepło i pogodnie.

W tym roku startujemy 31 sierpnia.
polakwcro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) polakwcro » 06.08.2016 17:21

Dziękuje nie ukrywam, że dodałeś mi troche otuchy.

Po burzy woda się nieco ochłodziła? Pamiętam, że jak byłem kiedyś w lipcu wystarczył do tego troszkę silniejszy wiaterek.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 06.08.2016 17:40

polakwcro napisał(a):Akurat długo terminowa jest całkiem znośna ok 30 stopni i slonce. No tylko, że czytałem, że w tym terminie potrafi ładnie popadać i pogoda przypomina raczej nasz bałtyk niż chorwacje.

Co do tematu znalazłem jeszcze ciekawą oferte 9 dni w grecji srodkowej z HB za 1100zł. Tylko pytanie czy pogoda tam będzie pewniejsza? Niby dalej na południe.

Nie bądźże naiwny. :roll:
Długoterminowa :? :?:

Nie ma nikogo, kto by Cię mógł zapewnić o takiej czy innej pogodzie.
Nie ma znaczenia, czy bardziej na południe, wschód czy zachód...Pogoda jest nieprzewidywalna w szczegółach dalej niż na kilka dni.
Tendencje i owszem, czyli z założenia w lecie będzie cieplej niż w zimie :) - choć bywało już u nas 20 stopni w styczniu i 16 stopni w sierpniu.
A ile było, nawet w tym roku (ba... w lipcu nawet...), takich dni, w których w Polsce było 8-10 stopni więcej niż w Chorwacji, do tego w północnej Europie słonecznie, prawie cały basen Adriatyku pod chmurami i z deszczem :? .
Myślisz, że ktoś to przewidział wcześniej niż parę dni przed.
Jeżeli musisz zadecydować teraz i nie masz możliwości wybrania kierunku na kilka dni przed wyjazdem, to się nie katuj prognozami (i nie katuj innych :oczko_usmiech: ), tylko zdecyduj gdzie i w jaki sposób lepiej wypoczniesz i pod tym kątem szukaj.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.08.2016 18:02

krispinus napisał(a):
polakwcro napisał(a):Akurat długo terminowa jest całkiem znośna ok 30 stopni i slonce. No tylko, że czytałem, że w tym terminie potrafi ładnie popadać i pogoda przypomina raczej nasz bałtyk niż chorwacje.

Nie bądźże naiwny. :roll:
Długoterminowa :? :?:

Nie ma nikogo, kto by Cię mógł zapewnić o takiej czy innej pogodzie.

Krispinus dobrze gada, prognoza to są jedynie przewidywania :roll: nie wiem, gdzie mieszkasz - ale u mnie w górach to pogody nie da się przewidzieć nawet w danym dniu. Co z tego, że rano ślicznie słonko świeci, jak wystarczy zmiana ciśnienia, wiatru i poszedł cały plan w cholere.

Ty się uchwyciłeś tego co ja wytłuściłam - życzę Ci, aby się sprawdziło.
Ale to znaczy dokładnie to samo, co - za 5 lat wygrasz w totka :)
polakwcro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) polakwcro » 06.08.2016 18:04

W sumie racja :D, no to nic zaczynam odliczanie 21 dni do wyjazdu :D
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 06.08.2016 18:42

krakuscity napisał(a):Z pogodą (nie tylko w tym czasie) jest jak z kobietą czyli delikatnie mówiąc jest kapryśna. :)

My od wielu lat przeważnie jeździmy na przełomie sierpnia i września i raczej nie narzekamy , oczywiście jakiś deszcz jest zawsze ale przeważnie bywa ciepło i pogodnie.

W tym roku startujemy 31 sierpnia.

Rok temu pogoda w tym terminie rewelka,ani jednego dnia deszczu, caly czas lampa:-)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 06.08.2016 18:49

Bea.ta napisał(a): ...u mnie w górach to pogody nie da się przewidzieć nawet w danym dniu...

To prawie tak samo jak u mnie :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2016 18:55

krakuscity napisał(a):W tym roku startujemy 31 sierpnia.
A można wiedzieć, gdzie jest plan?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Pogoda przełom sierpnia i września - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies