Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.02.2025 19:25

romuald22 napisał(a):Jedynka Gladiatora wcisnęła w fotel.

Jak najbardziej - Arcydzieło przez duże "A"

Ale najlepszym jego dorobkiem filmowy jest moim zdaniem "Blade Runner". .

Ja z kolei z całego Scotta najbardziej cenię "Królestwo Niebieskie" (aczkolwiek tam też muzyki nie tworzył Zimmer).

Ale ja generalnie uwielbiam klimaty tamtych czasów. No i uwielbiam Neesona!
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.02.2025 19:59

marekkowalak napisał(a):...No i uwielbiam Neesona!

Też lubię tego aktora. Twardziel jak Sylwek w "Rambo", Bruce Willis w "Zabójczej Broni", Arnold w "Terminatorze" i Rysiek z "Klanu". :mg: "Uprowadzona" dowodem.
Dziwne te czasy filmowe. Nawet oscarowy Denzel Washington w "Bez litości". Szast prast dwie sekundy i wszyscy pozabijani lub ranni.
Ja za młodziaka to ze 20 minut musiałem się naparzać z nielubianym gościem zanim w końcu powiedzieliśmy, że wystarczy i koniec. I poszliśmy nie do kina (bo z twarzy by nas nie wpuścili), ale zagrać w piłkę. Bo nie było internetu, fejsbuka i innych bieżących relacji z takich spotkań. 8)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.02.2025 20:50

Różnego rodzaju filmy chłop robił i ciężko to porównywać, moim zdaniem, który lepszy. Jednym się podoba, innym nie. Pewną miarą sukcesu filmu jest zarobek jaki przyniesie lub ile czasu pozostanie w pamięci. U mnie Łowca androidów, Obcy jedynka i oczywiście bez dwóch zdań, oglądany naście razy Helikopter w ogniu.
Liam aktualnie gra filmy na poziomie Ryśka z Klanu. Niestety.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.02.2025 22:24

Marlowe1994 napisał(a):Różnego rodzaju filmy chłop robił i ciężko to porównywać...

Ja tam lubię bajki sci-fi. Ale wykonał też "Thelma i Louise.". Film kompletnie inny niż wymieniane tutaj wcześniej strzelanki. Smutno się kończy. Myślę że Ridley miał coś w głowie z tymi zakończeniami. Oby nas to nie złapało.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.02.2025 00:14

romuald22 napisał(a):Smutno się kończy. Myślę że Ridley miał coś w głowie z tymi zakończeniami. Oby nas to nie złapało.

"Kingdom of Heaven" w sumie kończy się dobrze...

Podobnie "Marsjanin", "Exodus" czy "Robin Hood" (chociaż ten to akurat kończy się tam, gdzie wszystkie inne Robin-Hoody się zaczynają :lol: )

"Helikopter w ogniu" finalnie też zakończenie ma pozytywne (pomimo fiaska właściwej operacji i ofiar).

A w ogólnym rozrachunku Scott dał nam w życiu tyle radochy swoimi filmami, że na starość chyba ma prawo obniżyć loty. Swoje już dla kinematografii zrobił.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.02.2025 06:40

"Big Bang" Kondratiuka.
Gajos i Kłosowski :proszedzieki: , no, jeszcze Dykiel, a reszta tło.

Z nowszych:
"W trójkącie" (Triangle of Sadness),
"King's Land" (Bastarden),
"Grand Budapest Hotel"
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.02.2025 18:49

marekkowalak napisał(a):...
"Kingdom of Heaven" w sumie kończy się dobrze...
Podobnie "Marsjanin", "Exodus" czy "Robin Hood" (chociaż ten to akurat kończy się tam, gdzie wszystkie inne Robin-Hoody się zaczynają :lol: )

To prawda. Filmowo się w "pogaduchach" zrobiło, ale to lepsze niż złośliwości i kłótnie.
Są filmy do obejrzenia tylko jeden raz. W wielu wcześniej wymienianych kibicujemy zwykle bohaterowi, który jak przypuszczamy, w końcu zwycięży.
Ale filmy jak "Inni" z Nicole Kidman, czy "Szósty zmysł" z Brucem Willisem do obejrzenia jeden raz. Znaczy można sobie obejrzeć powtórnie, ale znając zakończenie już nie ma tych filmowych emocji.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.02.2025 19:11

romuald22 napisał(a):Są filmy do obejrzenia tylko jeden raz. W wielu wcześniej wymienianych kibicujemy zwykle bohaterowi, który jak przypuszczamy, w końcu zwycięży.
Ale filmy jak "Inni" z Nicole Kidman, czy "Szósty zmysł" z Brucem Willisem do obejrzenia jeden raz. Znaczy można sobie obejrzeć powtórnie, ale znając zakończenie już nie ma tych filmowych emocji.

"Lektor" z Kate Winslet....
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.02.2025 19:37

marekkowalak napisał(a):...
"Lektor" z Kate Winslet....

Lekko dołujący kiedy dowiadujemy się kim kiedyś była główna bohaterka.
Już lepsza stojąca na dziobie Titanica.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.02.2025 22:14

boboo napisał(a):"Big Bang" Kondratiuka.

Coś pięknego :spoko:
Albo "Ciemno" (innego reżysera) z Konradem :) czy "Rozmowy przy wycinaniu lasu".
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.02.2025 22:21

romuald22 napisał(a):Są filmy do obejrzenia tylko jeden raz. W wielu wcześniej wymienianych kibicujemy zwykle bohaterowi, który jak przypuszczamy, w końcu zwycięży.

Każdy film obejrzany powtórnie kończy się tak samo :) I wiemy co będzie. Czy to Jurasic Park czy Podejrzani. Ale mimo, że tajemnica jest już wyjawiona to film kolejny raz ogląda się dla atmosfery.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.02.2025 07:31

Marlowe1994 napisał(a):(...) Każdy film obejrzany powtórnie kończy się tak samo :) I wiemy co będzie. (...)
Veto :sm:
Weź choćby wspomniany wyżej "W trójkącie",
albo majstersztyk Friedkin'a "Sorcerer" (Cena strachu).
Gdy się pojawią napisy końcowe, można (wręcz trzeba) załączyć fantazję i dopisać trochę scenariusza.
Co ciekawe, prawie po każdym ponownym obejrzeniu, wpadają mi w oko jakieś "nowe" niuanse, które każą mi majstrować przy "moim poprzednim scenariuszu".

A Siekierkowy to Siekierkowy :oczko:
i Dostojewski w rękach Gajosa :lol:

"Prognoza pogody" (Antoni Krauze) też ma coś (a nawet sporo) w sobie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.02.2025 07:43

No to ja chyba tak szczegółowo filmów nie rozkminiam :)
Choć czasem czytam na forum filmweb, jak ludzie wynajdują jakieś ukryte znaczenia czy niuanse. Czasem wydaje mi się że wiedzą więcej niż reżyser :D Jak choćby w serii "Stamtąd"
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.02.2025 09:13

Z serii: ... a resztę sobie dopowiedz, albo się domyśl, albo napisz sobie własne zakończenie...
Końcowa scena z Sorcerer'a:
Zabójcy mafijni wchodzą do "lokalu", w którym siedzi Roy Scheider i na którego mają kontrakt.
Koniec filmu,
napisy, cudowna muzyka Tangerine Dream...

Ale...
knajpa pełna lokalsów, Roy jest ich Bohaterem,
pozwolą na to?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.02.2025 18:26

Staruchy (tutaj się nie obrażajcie od razu) bo ciekawostkę filmową czy bardziej telewizyjną chcę wkleić.
Ogłądałem kiedyś filmy na czymś takim. Pincsetosiemdziąt cali. ;)
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone