napisał(a) kulka53 » 16.06.2012 21:08
Bahama napisał(a):Stanęło na Połądze (Litwa). Czy ktoś z cromaniaków dotarł do tego miasteczka ?
Myśmy dotarli, co prawda już dość dawno, bo w 2006, przejazdem, ale za to w środku sezonu
Spędziliśmy tam ze 3 godziny popołudniowo-wieczorne, więc jakichś konkretów nie znam, ale zawsze coś mogę napisać.
Plaża piaszczysta typowo bałtycka, długa, szeroka, kojarzę spore molo. Ciepła, nawet bardzo ciepła woda była, ale wtedy było jakieś wyjątkowo ciepłe lato i u nas też Bałtyk się mocno nagrzał.
Tłumy rosyjskojęzyczne, napisy po rosyjsku, z każdego piwnego ogródka na deptaku inna rosyjska muzyka disco, na żywo albo i nie.
Kramy z badziewiem chińskim w sporych ilościach, coś jak u nas w nadmorskich "kurortach" w tamtym czasie... teraz nie wiem czy się coś zmieniło bo dawno nie byłem.
Sporo kwater do wynajęcia, pamiętam stojących ludzi z tabliczkami o pokojach przy wjeździe do miasta.
Połąga jest dość spora, chyba można z Ustką porównać, ale zabudowa raczej willowa, nie ma bloków. Poza deptakiem i główną ulicą, trochę dalej od morza w uliczkach raczej spokojnie.
Nie jestem pewien, ale być może właśnie tam (albo w 2 innych miejscach już na Łotwie albo może jeszcze w Kownie) próbowano się nam włamać do auta, w zamku znalazłem ułamany scyzoryk... tak więc trzeba tam uważać.
Pzdr