napisał(a) dave » 07.09.2005 08:09
witam cie janusz oraz wszystkich zainteresowanych. jak wspomnialem Duće k. Omiś dokładnie 3km od Omiś. mała wrecz wioska ale dużo wiekszy spokój niz 3km dalej. piaszczyste, nie duze plaże i cieplutka woda, trochę mocno słona. jak dla moich dzieciakow zbyt slona, lecz po dwóch dniach pobytu nie przeszkadzalo to im. dobry punkt wypadowy w poszukiwaniu innych atrakcji do zwiedzenia np. 20 km do Split, około 40 do Trogir, 100km do KRKA Park (piekne widoczki, super wycieczka na caly dzień). z omiś calodniowa wycieczka na wyspę Bol, a i w samym Duće i Omiś też kilka fajnych spacerków można wykonać. przy deficycie piaszczystych plaż nasza naprawde była super. pogoda dopisała.
kolejny mój wyjazd do chorwacji (może za rok), spokojnie moge zaplanowac w te okolice, gdyż wielu rzeczy jeszcze nie zwiedziliśmy. PONAD TO INFORMUJĘ: w okolicy Duće, Omiś mnóstwo apartamentów, dla mniej wymagajacych pokoje (ja z takiego korzystałem i byłem zadowolony, do własnej dyspozycji łazienka z ubikacją i duża wspólna kuchnia dla wszystkich lokatorów budynku, lecz korzystaliśmy z niej sami, a do tego właściciele też fajni). w samym Omiś camping z zapleczem sportowym oraz dość duża piaszczystę plaża.
chcecie wieżyć albo nie, na miejsce dojechałem za jedyne 270zł (trasa Gdańsk - Duće, wiekszość na gazie, Opel Astra 1,6, 93 rocznik, bagażnik na dachu i pięć osób w aucie ). dla mnie bylo to zaskoczeniem. powrót 20zł droższy
JEŚLI BĘDĘ UMIAŁ POMOGĘ, PYTAJCIE