karoka65 napisał(a):Podobnie jak my, 10-ego sierpnia wyjeżdżamy na noc czyli najpóźniej 11-ego będziemy wiedzieć
Czekam na relację bo będę tam od 20.08.2017r.
Radex70 napisał(a):I ja się wybieram z żoną do Podstrany ( wyjazd od 19 sierpnia do 2 września) . Kwatera wybrana mało fortunnie bo tuż obok Jadranki ( obok supermarketu TOMMY ) ale poszliśmy na żywioł i zobaczymy jak będzie. Sypialnia jest na końcu budynku więc damy radę . Po za tym pewnie będziemy do posiłków spożywać napoje dietetyczne wiec szum nam nie straszny. Położenie jest ciekawe jeśli chodzi i o zakupy i o plażowanie . Jak zobaczycie grubasa mówiącego po polsku w pinglach to pewnie będę ja . Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego wypoczynku.
kpkp1985 napisał(a):1. Orientujesz się jaki jest nr autobusu do splitu czy do Omisia - czy jest to łatwo i są to po prostu busy prywatne czy jednak miejskie jak napisałeś?
Zarówno do Splitu, jak i drugą stronę jeżdzą autobusy "miejskie" linia 60 jaki linia Dalmatinac Bus. Przystanki są wzdłuż głownej drogi, dość gęsto, cena biletu (Dalmatinac) zarówno do Splitu jak i do Omisia os dorosła 13 kn, dziecko 5 kn, autobusy są wyraźnie oznaczone. Jeżdżą ok 3-4 razy na godzinę.
-przybliżone ceny biletów do splitu?
-co ile jeżdzi komunikacja +/- czy po prostu często?
Jak zrozumiałem lepiej udać się autobusem niż swoim autem... i oczywiście w autobusie zapłacę tylko kunami?
W autobusie u kierowcy widziałem płatność tylko kunami. Generalnie musisz mieć kuny bo w większości miejsc płatność tylko tą walutą
2.Wycieczka o której mówisz, aby zobaczyć masyw górski i zatrzymać się przy kościele to postój tam jest bezpłatny?
bezplatny tam nie ma wielkiego parkingu, gdzieś po prostu przy drodze trzeba się zatrzymać, naprawde warto, zwłaszcza o zachodzie słońca, przy kościele na górze są też konoby, jak zgłodniejesz
3.Mówisz z Podstrany wypływają stateczki wycieczkowe na wyspę Brać - orientujesz się cenowo ile taka przyjemność i w jakiej walucie ?
Ofert wycieczek jest kilka, do różnych części wyspy Brać. My plyneliśmy rejsem statkiem Tornado ( bardzo schludny) do miejscowości Bol, tam poszliśmy zobaczyć słynną plażę i male plażyczki po drodze z niezwykle przejrzystą wodą.
Cena rejsu Omis-Bol-Omis z obiadem i piciem na pokładzie to 180 kn za osobę, Makrela i wino były b. dobre, rejs był udany, ale nie ma co ukrywać długi ( zwłaszcza powrót ok 3h)
4.Ile kosztuje 1 L paliwa zwróciłeś uwagę?
Litr paliwa benzyny 95 to ok 10,3 kn, ( przy autostradach paliwo droższe), W drodze do Chorwacji najtańsze paliwo tankowaliśmy na Węgrzech ( tańsze niż w Polsce)
5.Jakieś konkretne miejsce na plaży polecasz - wyciszenie i fajny teren...
Tam nie ma dużych plaż, są male i mniejsze wzdłuż całej Podstrany, do wyboru do koloru
Zapytam również czy jesteś wstanie mi doradzić czy kupować winiety w Polsce czy jednak po drodze ? i ew. jaką drogą jechać rok temu byłem pierwszy raz w Chorwacji w miejscowości Drvenik i jechałem:
Rybnik (górny Śląsk) -> Czechy (kawałeczek tylko drogi) -> Słowacja -> Węgry -> no i Chorwacja
wiem, ze jest jeszcze inna trasa i taką podpowiada mi GPS
Rybnik (górny Śląsk) -> Czechy -> Austria -> Słowenia -> no i Chorwacja
Kojarzysz może ceny autostrad Chorwacji w jedną stronę?
Kilka razy do Chorwacji ( z Cieszyna) jechalem przez Czechy, Austrie, Słowenie. W tym roku jechałem przez Czechy ( bezpłatny), Słowacje ( platne e-winiety), Węgry ( płatne e- winiety), kawalek bezpłatnej Słowenii i Chorwacja cena przejazdu ( Split- Cakovec 238 Kn)
jak masz jakieś jeszcze pytania, wal
aha czas przejazdu na tej trasie zależy przede wszystkim od dnia tygodnia i godzin jazdy. My wracaliśmy w sobotę / niedzielę ( z noclegiem na Węgrzech) i łączny czas przejazdu wyniósł ok 12h- 13h
Dziękuję
kpkp1985 napisał(a):Histe:
-Z Twojego doświadczenia dwóch tras, którą dzisiaj byś polecił
1 czechy-słowacja-węgry-chorwacja (w tej trasie przejazd przez czechy jest nadal za free? i czemu jechałeś przez słowenie kawałek?)
czy
2 czechy-austria-słowenia-chorwacja
Wybór trasy zależy od dnia tygodnia i godziny wyjazdu, trzeba uważać, żeby w austriackim wariancie nie wpakować się w zakorkowany Wiedeń. W tym roku nie kalkulowałem, wybrałem Węgry/ Słowację i jechało mi się przyjemnie ( w niedzielę)
Ten kawałek drogi od Trzyńca do granicy Słowackiej jest bezpłatny. W drodze powrotnej widziałem, że zaczęli jakieś roboty przy drodze - jechało się wolniej , ale płynnie. Uwaga na możliwe korki w Cadcy ( zależnie od pory dnia) Jechałem przez Słowenie, bo bałem się przestoju na autostradowym przejściu granicznym Węgry/Chorwacja. Jechałem na Mursko Sredisce. Do Chorwacji czekałem ok 15 min w drodze powrotnej ok 30 min.
-odnośnie miejsca na plaży słyszałem o jakiejś zatoczce koło hotelu San Antonio - podobno fajne miejsce wiesz coś na ten temat?
Nic na ten temat nie wiem, w większości korzystałem z plaży, która miałem 5 metrów od apartamentu. W stronę Splitu chodziłem tylko na spacerki wieczorne. Wszędzie tam wybrzeże wygląda podobnie, drobny żwirek, bądź kamienie, trochę piasku, stosunkowo szybko robi się głębiej, z uwagi na dno woda mniej przejrzysta niż np na wyspach, czy tam gdzie wybrzeże jest bardziej skaliste
M4olo:
-pisząc o szczycie, który znajduje się nad Starą Podstraną - miałeś na myśli to samo co pisał histe tzn. masyw górski?
-odnośnie wodospadwó krka daleko to jest km od postrana i ile kosztuje cena od osoby i płatna w jakiej walucie
-co Cię tak przyciąga do Podstrana, ze przyjezdzasz co roku?
dziękuje Panowie.
-duże sa roznice w cenach winiet na miejscu a zakup w Polsce i mieć spokój jak Wy robicie?