Re: Podstrana
napisał(a) Plumek » 11.05.2010 15:06
katarzyna4z napisał(a):Plumek napisał(a):katarzyna4z napisał(a):W tym roku jedziemy piąty raz do Podstrany apartament mamy blisko morza tj jakieś 20 m i nie muszę przechodzić przez drogę faktycznie natężenie ruchu jest bardzo duże ale pomimo to padło znowu na Podstrane. Stąd jest bardzo dobra baza wypadowa właśnie do Splitu, do Trogiru, Omiśa.
Mhm... Ja trzymam stronę Kasi - dziwi mnie, ze ludzie wybierają takie miejsca na wypoczynek - pal sześć, jak pierwszy raz jadą i sa nieświadomi Chorwacji w ogóle. Ale 5. raz - to już kompletnie dla mnie nie zrozumiałe. Zadam tylko jedno pytanie: przez 4 poprzednie lata, kiedy jeździłaś do Podstrany, zobaczyłaś coś jeszcze, oprócz Splitu, Trogiru i Omiša, skoro to taka dobra baza wypadowa...
No doczytałam, ze byłaś też w Dubrovniku... Czemu ludzie na własne życzenie na własnym, wymarzonym, wyczekanym URLOPIE się tak katują? Rozumiem, gdyby to był jedyny wyjazd do Cro w życiu...
Odpowiadając na pytanie PLUMKA oczywiście, że zwiedziłam również inne piękne miejsca:
Wyspa Hvar (Stari Grad)
Mostar
Međugorje
Imotski
Wyspa Brać (Bol)
Solin
Trogir
Omiś
Split
Plitvice
Krk
Czy odpowiedź jest satysfakcjonująca?
Sądzę, że dalsze przegadywanie i ustalanie kto ma rację nie jest konieczne. Ktoś pytał o Podstrane ja udzieliłam informacji bo znam to miejsce. Sądzę, że taką ideę ma to forum. Natomiast ironizowanie z wypowiedzi innych oraz wyśmiewanie nie jest tu na miejscu.
Dziękuję Ci bardzo. Tak, ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje. Ponieważ znam WSZYSTKIE miejsca, które wymieniłaś pozwolę sobie jeszcze tylko zauważyć - jako wskazówka dla tych, co PIERWSZY RAZ jadą do Chorwacji, że niektóre z tych miejsc lepiej zwiedzić mając bazę wypadową gdzie indziej niż w Podstranie. Wg mnie:
Mostar i Međugorje - lepiej zobaczyć będąc na wakacjach bliżej Makarskiej - zaoszczędzi się w ten sposób 3 h, które można poświęcić np. na odwiedzenie jeszcze wodospadów Kravica (po drodze do Mostaru) lub po prostu na bezstresowe zwiedzanie Mostaru.
Wyspy lepiej obejrzeć nie podczas fishpicnicu, a "w całości" - czyli co najmniej dzień na każdej z nich, a najlepiej 5 dni na jednej - 5 na drugiej - czyli osobny "wypad" do Chorwacji.
Imotski, Solin i Split, Trogir, Omiš - jak najbardziej z Podstrany jest OK.
Natomiast Plitvička Jezera każdy zazwyczaj jadąc samochodem "zalicza" po drodze - więc w sumie wszystko jedno dokąd sie jedzie.
Park Narodowy Rzeki KRKA (bo rozumiem, że to zwiedziłaś, a nie wyspę KRK, która jest w zupełnie inym regionie) też można zwiedzić mając bazę wypadową w Podstranie.
Reasumując: uważam, że będąc 5 razy na wczasach w Chorwacji - mogłabyś zwiedzić całe wybrzeże, a nie tylko to, co wymieniłaś. Nie neguję i nie licytuję się z Tobą - widzę, ze muszę się wytłumaczyć, bo każde moje słowo traktujesz, jak atak. Chcę tylko uświadomić nowicjuszom i chorwackim żółtodziobom, że można inaczej niż TY poznawać Chorwację. Może się im moje sugestie przydadzą, może będą brać przykład z Ciebie - ich wybór i ich wola. Ja tylko podpowiadam, że można inaczej niż Ty.