Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podstrana 2012 - Relacja na gorąco

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zaleszczaki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zaleszczaki » 14.07.2012 17:15

Jesteśmy na miejscu!

My, młode małżeństwo z Warszawy. W Chorwacji drugi raz.
Wyjechaliśmy rano, 9 lipca z Warszawy, po drodze wizyta u znajomych w Rabce Zdrój i w drogę.

Pojechaliśmy przez Słowację, Budapesz. Trasę postanowiliśmy rozłożyć na dwa dni.

Dzień I (poniedziałek)
Był nieco problem z noclegiem za Budapesztem. Spodziewałem się na autostradzie Hotelu co chwila a tutaj... rozczarowanie. Wiedziałem, że po zjeździe z autostrady nad Balatonem noclegów jest mnóstwo ale gdzie dokładnie pojęcia nie miałem. Poza tym, poczciwi mieszkańcy Węgrzech, których spotkaliśmy na swojej drodze po angielsku mówili niewiele lub wcale. W końcu bardzo zmęczeni, grubo po 23ciej, po szybko i niedokładnie naszkicowanej mapce przez pracownicę stacji benzynowej postanowiliśmy zaryzykować i zjechaliśmy z autostrady. Za późno było już na kwatery prywatne (miasto wyglądało na śpiące), zatrzymaliśmy się w pierwszym napotkanym Hotelu... nawet nie mam pojęcia gdzie. Rano śniadanie i w drogę.

Dzień II (wtorek)
Granica przekroczona szybko i bezproblemowo. Po drodze minęliśmy pożary o których było głośno w Chorwackiej telewizji. Z autostrady zjechaliśmy do Splitu.
Jak zawsze jedziemy w ciemno, nawet bez dokładnej lokalizacji. Panorama Splitu mojej żony nie przypadła do gustu nie wjechaliśmy więc do miasta tylko dalej w stronę Makarskiej. Pierwsze napotkane miasto Podstrana sprawiało lepsze wrażenie.
Zatrzymaliśmy się w informacji turystycznej. Okazało się, że rodzice pracownicy biura prowadzą własne kwatery, tam udaliśmy się w pierwszej kolejności i już zostaliśmy.
Kwatera nad samym morzem (ze schodów wprost do plaży), widok z balkonu na Adriatyk i wszystko to czego nam potrzeba. Taniej niż rok temu w Crikvenica.

Dzień III (środa)
Jak wspominałem, rok temu byliśmy w Crkviernicy. Bardzo nam się tam podobało. Szczególnie okolice plaży, mnogość knajpek, restauracji. W Podstranie tego jak na lekarstwo, ceny wyższe... trochę nas to rozczarowało. Dzień spędziliśmy na odpoczynku... więc na tym reacja z tego dnia się szkończy ;)

Dzień IV (czwartek)
Pojechaliśmy do Omis (oddalony ok 17 km) dowiedzieć się czegoś na temat wycieczek, poza tym wybraliśmy się do Makarskiej. Na forum jest mnóstwo informacji na temat tego miejsca. Ja powiem tylko tyle, że cieszę się, że jesteśmy tu gdzie jesteśmy.

Dzień V (piątek)
Wycieczka z Omis na wyspę Brać. Wyjazd wcześnie rano (o 8), powrót dopiero po 19:30. Długo, w niewielkim i nieklimatyzowanym statkiem. Obiad (którego wykup nie jest obligatoryjny) w cenie 80 kun za osobę okazał się, przygotowanym wcześniej i odgrzanym daniem podanym na plastikowym talerzyku. Mimo tego jedzenia dużo (łącznie z dokładką dla chętnych) i właściwie smacznie, poza tym butelka wody i wina na nas dwoje... więc właściwie uznaliśmy, że to dobry deal ;)
Po drodze wizyta w kilku wioskach rybackich. Sama wyspa i plaża zdecydowanie pozostawia pozytywne wspomnienia. Problem był jedynie z dzieciakami, które w drodze powrotnej (prawie 3 godzinnej) już stawały na głowie.

Dzień VI (sobota)
Wybraliśmy się do Splitu. Autobusem z Podstrany jedzie się ok. 20-30 minut. Pałac Dioklecjana w Splicie zrobił na nas kolosalne wrażenie. Spędziliśmy tam kilka godzin, resztę dnia spędziłem na leżakowaniu w klimatyzowanym pomieszczeniu (te upały są dla mnie nie do zniesienia :wink: )... m. in. pisząc ten post.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.07.2012 19:46

Zaleszczaki napisał(a):My, młode małżeństwo z Warszawy.

No młode małżeństwo ! A gdzie fotki 8O

8)

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone