To mój pierwszy post, więc na początek witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Jadę w tym roku z żoną po raz pierwszy do Chorwacji, i po raz pierwszy w życiu "w ciemno" (lub jak niektórzy zaprawieni w bojach mówią "w jasno" ).
Wybraliśmy Brelę (przez tydzień) a potem szybki przeskok do Ciovo (Okrug Gornji) na kolejny tydzień (wylot powrotny o 9 rano z lotniska koło Trogiru - wolę mieć bliżej niż dalej). Obie miejscowości będą bazami wypadowymi do zwiedzania - Makarska, Dubrovnik, Trogir, Split, Primosten, Szybenik i Park Krka (takie mamy założenia, zobaczymy co z tego wyjdzie...)
Chcemy jeździć miejscowymi autobusami, udało mi się ustalić godziny odjazdów i ceny...no prawie. Pod poniżej podanym linkiem kryje się szczegółowy opis przejazdu Donja Brela - Dubrovnik.
KLIKNIJ W LINK
Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi w rozszyfrowaniu podanych zniżek na bilety? Dla mnie w miarę jasna jest jedynie "Povratna karta 25%" jednak chcielibyśmy wyjechać w piątek rano i wrócić w sobotę rano (powrót z Dubrovnika o 8 lub 9). Czy wtedy zniżka powrotna też obowiązuje, czy może jest ważna tylko w dniu przejazdu "TAM"? Co z pozostałymi zniżkami?
Dla ułatwienia powiem, że mamy już powyżej 26 lat, moja żona jest na studiach doktoranckich a ja umiem sam ulepić pierogi
Po drugie, gdzie kupuje się bilety? Czy wszędzie są kasy biletowe, czy daje się kierowcy odliczoną kwotę?
Po trzecie, pytanie chyba retoryczne, ale je zadam. Czy z Szybenika są jakieś stałe połączenia z parkiem Krka?
I już ostatnia rzecz - czy warto zaopatrywać się w mapy w Polsce, czy może na miejscu, np. w punktach informacji turystycznej (chodzi głównie o cenę...)
Dziękuję i pozdrawiam.