Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróże w obszarze Schengen po 1.01.2008.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 28.02.2008 15:12

W każdym razie paszport jest bardziej komfortowym dokumentem tożsamości.
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 17.04.2008 21:51

Nie bardzo rozumiem - po co mi paszport w drodze do dubrownika? Przejazd przez BiH jest tranzytowy. Swoją drogą jadąc tam pierwszy raz wzbudziłem spore zinteresowanie panów celników swoim zatrzymaniem.
W chwili gdy wysiadałem z samochodu podbiegł jeden z nich i z tego co zrozumiałem kazał się szybko dematerializować, bo jeszcze mnie coś tu rozjedzie. Na poparcie jego słów właśnie przejechało kilka samochodów bynajmniej nawet nie zwalniając.
Oczywiście może się myle ale tak pisze w przewodniku Pascala i takie miałem osobiste doświadczenia.
Jakby co, to zawsze jest jeszcze prom na Plejasac...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2008 07:51

Jędrzej napisał(a):Nie bardzo rozumiem - po co mi paszport w drodze do dubrownika? Przejazd przez BiH jest tranzytowy.....

Już Ci tłumaczę o co kaman ;-)
Faktem jest, że jadąc przez te kilkanaście kilometrów przez terytorium BiH nikt nie będzie zawracał sobie głowy, żeby sprawdzać Twoje dokumenty.
Ale....gdybyś (ODPUKAĆ) zaliczył w Neum dzwona albo byłbyś uczestnikiem nawet najdrobniejszej kolizji czy potrącenia pieszego to wtedy masz kłopoty.
Znajdujesz się na terytorium BiH i jakby nie patrzeć przy kontroli dokumentów wychodzi na to:
- że wjechałeś do Bośni nielegalnie,
- nie posiadasz ubezpieczenia w postaci zielonej karty
ale to tylko teoria i oby na teorii się skończyło.
Pozdrav

edit: Pascala nie bierz sobie tak do serca bo niestety poziom tego wydawnictwa nieco spadł na psy i troche bzdur mozna tam wyczytać (szczególnie w tzw. poradach praktycznych)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.04.2008 08:51

na Plejasac...

może być też na Peljesac... :):)
Pozdrav.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 18.04.2008 09:48

To ja coś dodam do tematu odnośnie posiadania paszportu.
Byłe w zeszłym roku w Chorwacji pierwszy raz na wakacjach i pech chciał że Chorwat usnął za kierownicą i wjechał w tył mojego samochodu na prostej drodze. Samochód nie nadający sie do dalszej podróży ale to inny wątek. Oczywiście momentalnie policija przy zdarzeniu. Panowie policjanci pytali się wyłącznie o mój paszport. Dowodem osobistym nic by się nie załatwiło. Nawet nie chcę myśleć jakie dodatkowe kłopoty miałbym z okazji braku paszportu. Uczestnikami zdarzenia również było małżeństwo niemieckie na motorach. Oczywiście oni też posługiwali się paszportami a nie dowodami osobistymi. Według mnie osoby wyjeżdżające do Chorwacji na dowód osobisty nie zdają sobie sprawy jakie wielkie ryzyko podejmują. Licho nie śpi czego jestem przykładem.
P.S. udało mi się namówić żonę na wyjazd do Chorwacji również w tym roku pomimo tej kiepskiej przygody. Po powrocie w zeszłym roku teżnie miałem ochoty tam wracać już nigdy ale czas leczy rany. Chorwacja jest pięknym miejscem na letni wypoczynek.
Pozdrawiam.
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 18.04.2008 22:37

pablo2222 - przekonałeś mnie - już się nie wymądrzam, tylko w poniedziałek składam wniosek o paszport - inna sprawa, że ubezpieczenie na wyjazd mieć trzeba i to też znacznie ułatwia w razie czego (nie mówie o oc samochodu oczywiście).
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.04.2008 19:35

Jędrzej napisał(a):pablo2222 - przekonałeś mnie - już się nie wymądrzam, tylko w poniedziałek składam wniosek o paszport - inna sprawa, że ubezpieczenie na wyjazd mieć trzeba i to też znacznie ułatwia w razie czego (nie mówie o oc samochodu oczywiście).

Wreszcie zrozumiałeś. Może przestaniesz się wymądrzać na forum. Nie chcesz to nie wyrabiaj paszportu, jak cię pogranicznik zatrzyma to sie obudzisz mistrzu kolorowy szybko.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.04.2008 19:55

darek1 napisał(a):
Jędrzej napisał(a):pablo2222 - przekonałeś mnie - już się nie wymądrzam, tylko w poniedziałek składam wniosek o paszport - inna sprawa, że ubezpieczenie na wyjazd mieć trzeba i to też znacznie ułatwia w razie czego (nie mówie o oc samochodu oczywiście).

Wreszcie zrozumiałeś. Może przestaniesz się wymądrzać na forum. Nie chcesz to nie wyrabiaj paszportu, jak cię pogranicznik zatrzyma to sie obudzisz mistrzu kolorowy szybko.

Wąchaleś coś? 8)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.04.2008 20:00

FUX napisał(a):
darek1 napisał(a):

Wąchaleś coś? 8)

Nie mam nałogów, bo stoję na ziemi a nie w obłokach w przeciwieństwie do słabych ludzi. Zycie to nie bajka, to harówka. Im więcej się pracuje tym większa satysfakcja, że coś dobrego sie zrobiło. Jasne to dla Ciebie FUX.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.04.2008 20:02

darek1 napisał(a):
FUX napisał(a):
darek1 napisał(a):

Wąchaleś coś? 8)

Nie mam nałogów, bo stoję na ziemi a nie w obłokach w przeciwieństwie do słabych ludzi. Zycie to nie bajka, to harówka. Im więcej się pracuje tym większa satysfakcja, że coś dobrego sie zrobiło. Jasne to dla Ciebie FUX.

Praca połączona z satysfakcją, odebrała Ci jasność myslenia.... 8)
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 20.04.2008 12:12

darek1 napisał(a):

Słyszłem ostatnio rozmowę 2 meneli pod sklepem - była mniej więcej taka : " - to ja jednak pójde TAM, - a właśnie że idź TAM, - no to mówie, że pójde TAM, - no i dobrze, jak ci mówie to idź TAM!"
to tak a propo mojego wymądrzania :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.04.2008 21:15

Jędrzej napisał(a):Nie bardzo rozumiem - po co mi paszport w drodze do dubrownika? Przejazd przez BiH jest tranzytowy. Swoją drogą jadąc tam pierwszy raz wzbudziłem spore zinteresowanie panów celników swoim zatrzymaniem.
W chwili gdy wysiadałem z samochodu podbiegł jeden z nich i z tego co zrozumiałem kazał się szybko dematerializować, bo jeszcze mnie coś tu rozjedzie. Na poparcie jego słów właśnie przejechało kilka samochodów bynajmniej nawet nie zwalniając.
Oczywiście może się myle ale tak pisze w przewodniku Pascala i takie miałem osobiste doświadczenia.
Jakby co, to zawsze jest jeszcze prom na Plejasac...

A po to Ci paszport ,ze jedziesz przez BiH.Tranzytowy czy lajtowy...
Paszport ma być.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.04.2008 09:39

Adam,K napisał(a):W każdym razie paszport jest bardziej komfortowym dokumentem tożsamości.

Zanim dalej będziecie rozsiewać tego typu bzdury i siać niepotrzebną dezinformację wśród nowych forumowiczów doradzam zastanowić się na chłopski rozum do czego służy każdy dokument tożsamości; paszport czy dowód osobisty...
Nie będę się nad wami pastwił i rozwieję wszelkie wątpliwości: dowód tożsamości (paszport/dowód osobisty) służy WYŁĄCZNIE DO POTWIERDZENIA TOŻSAMOŚCI posiadacza dokumentu i przekraczania granicy i do NICZEGO WIĘCEJ.
W szczególności żaden dowód tożsamości (czy to paszport czy to dowód osob.) nie rozwiązuje żadnych problemów typu wypadek samochodowy, choroba, kłopoty administracyjne etc. Bo od kłopotów są polisy ubezpieczeniowe; komunikacyjne, zdrowotne i wszelkie inne.
Jeżeli ktoś będzie miał dajmy na to wypadek samochodowy w HR to jeśli chce otrzymać jakąkolwiek bezpłatną pomoc, względnie otrzymać odszkodowanie to musi mieć stosowną polisę (OC, AC, Asistance etc.) Żaden dowód tożsamości nie ma tu nic do rzeczy. A jeśli wymagana będzie interwencja policji chorwackiej czy jakichkolwiek innych służb to dowód osobisty jest całkowicie wystarczający dla potwierdzenia personaliów bo Republika Chorwacji już dawno temu przyjęła ustawę (=prawo) zrównujące dowód osobisty obywateli państw UE z paszportem. I to samo tyczy się korzystania z polis zdrowotnych, z polisą ZUSu włącznie bo obywatel polski korzysta z bezpłatnej opieki zdrowotnej w HR o ile tylko jest ubezpieczony w polskim ZUSie a wpraktyce nawet tego zwykle nikt tam nie sprawdza.
Wszelki niedowiarkom dowodu osobistego polecam jakąkolwiek wycieczkę samolotową, gdzie ze względów bezpieczeństwa dokumenty sprawdza się zawsze i to zawsze bardzo dokładnie. I od dawna już nikt nie zastanawia się nad dowodem osobistym bo to jest norma a nie wyjatek. Ale jak widzę stare PRLowskie nawyki są w Polsce bardzo mocne - bo "jak już dali paszport to trzeba się nim chwalić" :lol:

P.S.
Dla mnie komfortowy jest właśnie dowód osobisty a nie paszport bo dowód os. mam zawsze przy sobie obok kart kredytowych w portfelu i ilekroć gdzieś wyjeżdżam to nie muszę się zastanawiać czy wziąłem paszport czy nie. Rzecz jasna dotyczy UE i Chorwacji i dojazdu do Dubrownika przez Neum też. A jak ktoś miałby wypadek w Neum to musi mieć zieloną kartę i ew. AC/Asistance jeśli chce liczyć na bezpłatną pomoc - bo paszport czy dowód tego nie zastępują.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 21.04.2008 09:57

Witam,
jak zawsze "niezawodny" - i koniec dyskusji nad tym co ważniejsze, dowód osobisty czy paszport :wink:
dodałbym jeszcze, żadne dodatkowe ubezpieczenia poza obowiązkowymi w niczym nie zabezpieczą dodatkowo

pozdrav :papa: :hut:

(czepialski zawsze może się do czegoś doczepić, gdzie nam do jego wiedzy) :oops:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.04.2008 11:29

http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php ... 3fd0e7c091

Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do naruszenia postanowień prawa polskiego, jak i może skutkować problemami na terenie Chorwacji (np. korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z niektórych usług banków, poczt, czy "Western Union"). Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Podróże w obszarze Schengen po 1.01.2008. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone