Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróże w obszarze Schengen po 1.01.2008.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2008 16:31

AdamBo napisał(a):... co do dzieci to w zeszłym roku obowiązywały paszporty, w tym miła pani nie była pewna czy coś się zmieniło.

I wszystko OK - pani o miłym głosie miała rację. Dziecko podobnie jak dorosły musi się za granicą czymś wylegitymować w razie czego.
Dzieciaki najczęściej miały paszporty natomiast jak ktoś uważa że są one za duże to zawsze można dzieciakowi wyrobić dowód osobisty - teraz w dobie Schengen ma to sens bo rzeczywiście mniej miejsca zajmuje :papa:
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 27.02.2008 19:03

Piotrek_B tylko że dziecku możesz wyrobić paszport lub dowód osobisty to i to kosztuje 30zł - w moim przypadku dziecka 6-cio letniego
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 27.02.2008 20:06

W zeszłym tygodniu jechałem na 3 dni do Niemiec i na granicy żadnego patrolu. Nikogo. Za granicą również. Przekraczałem w Olszynie. Po drodze żadnych kontroli, dopiero w Wuppertalu policjant chciał zobaczyć moje dokumenty. Nie brałem paszportu tylko dowód i po krótkiej chwili podziękował i kazał jechać dalej. Nie wiem czy na granicy z Niemcami tak jest zawsze, czy miałem szczęście? A skontrolowali mnie tylko dla tego, że stanąłem na takim malutkim parkingu i wpisywałem adres w nawigację i wtedy na ten sam parking podjechali policjanci z jakimś gościem do kontroli (Niemcem) i po jego wylegitymowaniu zapragnęli looknąć w polskie papiery.
Daimer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daimer » 27.02.2008 20:27

Jade w tym roku do Chorwacji na dowód ,ale w razie jakis problemów zdrowotnych np.złamanie czy nie bedzie w tedy potrzebny paszport do okazaniania w szpitalu.TO jest oczywiscie czarny scenariusz ale trzeba byc przygotowanym na wszystko. 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.02.2008 20:28

Mnie ostatnio kontrolowali w Lienzu o 6 rano (zatrzymywali wszystkich) i poza dow. rej. nie chcieli nic........
Gute Reise. I tyle.
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 27.02.2008 20:41

Daimer napisał(a):Jade w tym roku do Chorwacji na dowód ,ale w razie jakis problemów zdrowotnych np.złamanie czy nie bedzie w tedy potrzebny paszport do okazaniania w szpitalu.TO jest oczywiscie czarny scenariusz ale trzeba byc przygotowanym na wszystko. 8)

Dzwoniłem do ambasady chorwackiej i można jechać na dowód ale przy korzystaniu ze szpitala jest potrzebny paszport, nie wiem jak się to ma do ubezpieczenia prywatnego?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.02.2008 22:15

Tak zapytam.
Czy tak wielkim problemem jest wrzucenie do schowka/torby/torebki tych kilku dodatkowych dekagramów papieru zwanych paszportami?????
Przestańcie pierd.... ć na tak błache tematy. Dokumenty trzeba posiadać i tyle. Admin. Zamknij ten wątek i tyle!!!!! :roll: :roll: :roll: :roll:
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 27.02.2008 22:19

:D nie denerwuj się :D
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 28.02.2008 10:26

FUX napisał(a):Tak zapytam.
Czy tak wielkim problemem jest wrzucenie do schowka/torby/torebki tych kilku dodatkowych dekagramów papieru zwanych paszportami?????
Przestańcie pierd.... ć na tak błache tematy. Dokumenty trzeba posiadać i tyle. Admin. Zamknij ten wątek i tyle!!!!! :roll: :roll: :roll: :roll:

Nie każdy ma ochotę wydawać pieniądze na niepotrzebny paszport, jeśli wystarczy dowód.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.02.2008 10:28

kmusial napisał(a):
FUX napisał(a):Tak zapytam.

Nie każdy ma ochotę wydawać pieniądze na niepotrzebny paszport, jeśli wystarczy dowód.

A dzieci mają dowód?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2008 10:30

kmusial napisał(a):...Nie każdy ma ochotę wydawać pieniądze na niepotrzebny paszport, jeśli wystarczy dowód.

Schengen to nie wszystko, tak że opinia, że to niepotrzebny dokument jest nieco naciągnięta :wink:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 28.02.2008 10:35

Tematem jest wyjazd do Chorwacji, nie wszyscy jeżdżą w inne miejsca i dla nich paszport jest zbędny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2008 10:52

kmusial napisał(a):Tematem jest wyjazd do Chorwacji, nie wszyscy jeżdżą w inne miejsca i dla nich paszport jest zbędny.

A jak przy okazji pobytu w HR będziesz chciał np. wpaść do Mostaru, Medjugorie czy nawet do Czarnogóry :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.02.2008 10:54

Piotrek_B napisał(a):
kmusial napisał(a):Tematem jest wyjazd do Chorwacji, nie wszyscy jeżdżą w inne miejsca i dla nich paszport jest zbędny.

A jak przy okazji pobytu w HR będziesz chciał np. wpaść do Mostaru, Medjugorie czy nawet do Czarnogóry :?:

Albo do Dubrovnika.... :wink:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 28.02.2008 11:04

W takim przypadku wyrobię sobie paszport :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Podróże w obszarze Schengen po 1.01.2008. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone