napisał(a) pchor_1 » 15.12.2007 11:08
Witam. odzywam się w tym temacie, gdyż mam okazję być w miarę kompetentną osobą (tak mi się przynajmniej wydaje
). Obowiązek posiadania paszportu lub dodowdu osobistego dotyczy każdego cudzoziemca przebywającego na terytorium RP, nieważne czy jest to teraz, czy po 21 grudnia. Nie ma znaczenia również fakt czy jest to np. Niemiec czy Rosjanin. Tak samo obywatel RP
MUSI posiadać na terytorium państw Schengen taki dokument, pomimo iż nie są one sprawdzane na granicy. Zaznaczam, iż musi to być paszport lub dowód osobisty, czyli tak jak do tej pory. Nie może to być tylko prawo jazdy, legitymacja studenta tudzież emeryta, karta wędkarska czy tym podobny "kwit na węgiel"
. Spowodowane jest to tym, iż przebywając w takich np. Włoszech, będąc kontrolowanym przez tamtejszą policję musimy okazać im taki dokument, który potwierdzi iż jesteśmy Polakiem i mamy prawo przebywać we Włoszech bez wizy i innych ograniczeń. Tamtejsza policja nie wyczyta z naszych oczu, że Jan Kowalski to Polak, a nie obywatel Ukrainy. Poruszając się po 21 grudnia bez dokumentów po obszarze Wspólnoty Europejskiej narażamy się na niepotrzebne problemy ze strony tamtejszych służb typu policja i straż graniczna. Zostaniemy zatrzymani i doprowadzeni do najbliższego posterunku celem potwierdzenia naszej tożsamości i
OBYWATELSTWA
Tak samo robimy w Polsce z osobami, które podają się np. za Francuzów, a mają tylko np. francuskie prawo jazdy. Dokument ten nie potwierdza obywatelstwa i może go posiadać każdy, nawet obywatel np. Wietnamu
, to samo jest z polskim prawem jazdy.
Mam nadzieję ze temat dokumentów trochę wyjaśniłem
Pozdrawiam i polecam się na przyszłośc w sprawach granicznych i nie tylko
POGRANICZNIK