,,Od września 2006 Polacy mogą jeździć do Szwajcarii na podstawie (nowego, plastikowego) dowodu osobistego. ''
Także paszport Polsatu im niepotrzebny.
Jędrzej napisał(a):Napisze tak:
Do tej pory (włącznie z Dubrovnikiem, czyli przez skrawek BiH) zawsze jeździłem tylko z dowodem i było ok.
Tym razem wyrabiam paszporty, bo:
- Chciałbym przy okazji zwiedzić BiH (Mostar)
- Stary po prostu stracił ważność a jednak wsytd nie mieć, bo podróżować chciało by się nie tylko po UE i tych co "nas lubią" (CRO)
- Ostatni argument to paszport na wszelki wypadek - myślę tu konkretnie o sytuacji (odpukać) awarii, kolizji itp. gdy trzeba wysłać rodzinke łatwo i przyjemnie do domu, czyli samolotem - ale tutaj jak wyczytałem powyżej u Niezawodnego chyba nie potrzebnie sie przejąłem, bo jak pisze można latać z CRO do PL również na dowód osobisty - a zatem pytanie: czy tak jest faktycznie?
adamk3 napisał(a):Jędrzej napisał(a):Napisze tak:
Do tej pory (włącznie z Dubrovnikiem, czyli przez skrawek BiH) zawsze jeździłem tylko z dowodem i było ok.
- Stary po prostu stracił ważność a jednak wsytd nie mieć, bo podróżować chciało by się nie tylko po UE i tych co "nas lubią" (CRO)
- Ostatni argument to paszport na wszelki wypadek - myślę tu konkretnie o sytuacji (odpukać) awarii, kolizji itp. gdy trzeba wysłać rodzinke łatwo i przyjemnie do domu, czyli samolotem - ale tutaj jak wyczytałem powyżej u Niezawodnego chyba nie potrzebnie sie przejąłem, bo jak pisze można latać z CRO do PL również na dowód osobisty - a zatem pytanie: czy tak jest faktycznie?
na poprzedniej stronie masz link do MSZ - i to jest dla nas wykładnią.
a jak wstrzyma kogoś służba graniczna - to zażalenia do Niezawodnego
AndrzejJ. napisał(a):Granice w Austrii w czerwcu wracają bo jakieś mistrzostwa w piłce nożej są.
Szwajcaria też.
I po co ta piłka.
petr napisał(a):Ci ktorzy beda jechac miedzy 2 czerwca a 1 lipca 2008 do Cro przez austrie musza sie liczyc ze moga wystapic kolejki na granicy, Austria w prowadza kontrole graniczna miedzy 2 VI a 1 VII 2008
kulka53 napisał(a):petr napisał(a):Ci ktorzy beda jechac miedzy 2 czerwca a 1 lipca 2008 do Cro przez austrie musza sie liczyc ze moga wystapic kolejki na granicy, Austria w prowadza kontrole graniczna miedzy 2 VI a 1 VII 2008
Chyba się jeszcze załapiesz..........
Może warto? Taka okazja szybko się nie zdarzy
Jędrzej napisał(a):Napisze tak:
pablo2222 napisał(a):Całkowicie niepotrzebna dyskusja. Na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych informują, że dokumentem podróży do Chorwacji jest paszport! Z czym tu dyskutować?
Amen
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi