Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróże w obszarze Schengen po 1.01.2008.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany
Re: Strefa Schengen.

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.04.2008 19:59

Piotrek_B napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):...A do Szwajcarii potrzebny paszport ? :wink:

No jak nie, jak tak - pewnie, że potrzeba ale tylko na ten wjedziesz:
Obrazek
:mrgreen:

,,Od września 2006 Polacy mogą jeździć do Szwajcarii na podstawie (nowego, plastikowego) dowodu osobistego. ''
Także paszport Polsatu im niepotrzebny. :wink:
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 22.04.2008 21:53

Napisze tak:
Do tej pory (włącznie z Dubrovnikiem, czyli przez skrawek BiH) zawsze jeździłem tylko z dowodem i było ok.

Tym razem wyrabiam paszporty, bo:
- Chciałbym przy okazji zwiedzić BiH (Mostar)
- Stary po prostu stracił ważność a jednak wsytd nie mieć, bo podróżować chciało by się nie tylko po UE i tych co "nas lubią" (CRO)
- Ostatni argument to paszport na wszelki wypadek - myślę tu konkretnie o sytuacji (odpukać) awarii, kolizji itp. gdy trzeba wysłać rodzinke łatwo i przyjemnie do domu, czyli samolotem - ale tutaj jak wyczytałem powyżej u Niezawodnego chyba nie potrzebnie sie przejąłem, bo jak pisze można latać z CRO do PL również na dowód osobisty - a zatem pytanie: czy tak jest faktycznie?
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 23.04.2008 07:13

Jędrzej napisał(a):Napisze tak:
Do tej pory (włącznie z Dubrovnikiem, czyli przez skrawek BiH) zawsze jeździłem tylko z dowodem i było ok.

- Stary po prostu stracił ważność a jednak wsytd nie mieć, bo podróżować chciało by się nie tylko po UE i tych co "nas lubią" (CRO)
- Ostatni argument to paszport na wszelki wypadek - myślę tu konkretnie o sytuacji (odpukać) awarii, kolizji itp. gdy trzeba wysłać rodzinke łatwo i przyjemnie do domu, czyli samolotem - ale tutaj jak wyczytałem powyżej u Niezawodnego chyba nie potrzebnie sie przejąłem, bo jak pisze można latać z CRO do PL również na dowód osobisty - a zatem pytanie: czy tak jest faktycznie?

na poprzedniej stronie masz link do MSZ - i to jest dla nas wykładnią.
:!: a jak wstrzyma kogoś służba graniczna - to zażalenia do Niezawodnego :wink: :lol:
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 23.04.2008 07:50

Całkowicie niepotrzebna dyskusja. Na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych informują, że dokumentem podróży do Chorwacji jest paszport! Z czym tu dyskutować?
Amen
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 23.04.2008 07:59

adamk3 napisał(a):

na poprzedniej stronie masz link do MSZ - i to jest dla nas wykładnią.
:!: a jak wstrzyma kogoś służba graniczna - to zażalenia do Niezawodnego :wink: :lol:

No tak, ale jest tam również napisane: "Przepisy chorwackie przewidują możliwość odmowy wjazdu, a także wydania zakazu pobytu tym cudzoziemcom, którzy nie mają wymaganych środków na utrzymanie w wysokości min. 100 Euro na dzień pobytu" 8O
- przy 5-cio osobowej rodzinie i 2 tyg. wakacji wychodzi jakieś 25 tys. zł jakimi t e o r e t y c z n i e trzeba się wykazać przy wjeździe a raczej mało kto tyle zamierza wydać.

Więc przepisy to jedna sprawa, doświadczenia innych druga a zdrowy rozsądek (również pograniczników) trzecia.

pozdrawiam wszystkich 8)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.05.2008 18:56

Granice w Austrii w czerwcu wracają bo jakieś mistrzostwa w piłce nożej są. :D
Szwajcaria też. 8)
I po co ta piłka. :wink:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 12.05.2008 13:28

AndrzejJ. napisał(a):Granice w Austrii w czerwcu wracają bo jakieś mistrzostwa w piłce nożej są. :D
Szwajcaria też. 8)
I po co ta piłka. :wink:

Witam. Czy wstawiłbyś linka skąd masz tą informację ? (nie chodzi mi bynajmniej o rodzaj mistrzostw :lol: ). Wyjeżdżam 30 czerwca i jestem ciekawy do jakiego terminu będą przywrócone kontrole graniczne, bo finał Euro jest 29 w Wiedniu.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.05.2008 13:39

petr napisał(a):Ci ktorzy beda jechac miedzy 2 czerwca a 1 lipca 2008 do Cro przez austrie musza sie liczyc ze moga wystapic kolejki na granicy, Austria w prowadza kontrole graniczna miedzy 2 VI a 1 VII 2008

Chyba się jeszcze załapiesz.......... :wink:
Może warto? Taka okazja szybko się nie zdarzy :lol:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 12.05.2008 15:00

kulka53 napisał(a):
petr napisał(a):Ci ktorzy beda jechac miedzy 2 czerwca a 1 lipca 2008 do Cro przez austrie musza sie liczyc ze moga wystapic kolejki na granicy, Austria w prowadza kontrole graniczna miedzy 2 VI a 1 VII 2008

Chyba się jeszcze załapiesz.......... :wink:
Może warto? Taka okazja szybko się nie zdarzy :lol:

Mam nadzieję że 30 czerwca po południu bedzie wiecej wyjeżdzających z Austrii niż wjeżdżających :roll:
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 15.05.2008 18:04

Okazuje się , że do BiH można również jechac na D.O.
http://www.sarajewo.polemb.net/index.php?document=37
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.05.2008 21:27

Uwaga!!!
Osoba małoletnia (<18 r.z) ktorej w Chorwacji nie towarzyszy rodzic, muszy mieć zgode opiekuna.

http://www.vecernji.hr/home/manager/3083980/index.do;jsessionid=A90B09161F0ED1B8432D642630F252CE.2
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.06.2008 23:33

pablo2222 napisał(a):Całkowicie niepotrzebna dyskusja. Na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych informują, że dokumentem podróży do Chorwacji jest paszport! Z czym tu dyskutować?
Amen

Heh, pamiętam jak jeszcze niedawno obowiązywała wykładnia prawa o przewodniej roli PZPR a wielu powtarzało; "i z czym tu dyskutować, amen..."
Wniosek: do HR + BiH na dowód osobisty 8)
To że jakiś pajac urzędowy napisze że JA muszę mieć paszport to mam go tak samow d... jak tego co bredził j/w 8)
Dowodzik rulez :wink:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.06.2008 06:56

Znowu bicie piany!
Wróciłem Chorwacji. Byłem Od 18-29 maja . Byliśmy w czwórkę, wszyscy posiadamy paszporty. Aby uciąć wszelkie spekulacje na temat dowodów osobistych pozwoliłem sobie na eksperyment. Wszystkie granice, również tą z BiH przekraczaliśmy na te dokumenty, także do Mostaru. Żadnego problemu, dwukrotnie byliśmy poproszeni o pokazanie dodatkowo zielonej karty i przy opuszczeniu UE sprawdzali papiery auta, nawet za to przepraszali, tłumacząc się strefą szengen. Szerokiej drogi dla Wszystkich i spkoju ducha dla nie niedowiarków!
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 05.06.2008 07:37

Do Chorwacji od dawna można jechać na dowód a do BiH od kilku miesięcy.
http://www.sarajewo.polemb.net/index.php?document=37
pozdrawiam
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 07.06.2008 22:34

czy i jakich korków moge sie spodziewac w przyszlym tygodniu na trasie Polska-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja??? Czy EURO bardzo sparalizuje ruch przez austrie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Podróże w obszarze Schengen po 1.01.2008. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone