napisał(a) niezawodny » 22.04.2008 08:12
AndrzejJ. napisał(a):Czy dotyczy to też BiH ?
A czy BiH to Chorwacja?
Puszcza41 napisał(a):Tak naprawdę nie dotyczy, ale przypuszczam że kol. Niezawodny będzie konsekwentny i jak zawsze stwierdzi autorytarnie aczkolwiek całkowicie błędnie, że w BiH (a przynajmniej na odcinku przez Neum) nie potrzebujemy ani paszportu ani zielonej karty.
Tak,
na odcinku Neum paszport jest niepotrzebny co sprawdzałem 4 krotnie z czego 2-krotnie miałem dokładną kontrolę dokumentów (dowodów osobistych dla jasności) i nikt sie nawet nie zawahał, że okazywałem dowód.
A zielona karta nie ma nic wspólnego z paszportem czy dowodem osobistym - dla przypomnienia to jest polisa ubiezpieczeniowa...
adamk3 napisał(a):Jeszcze raz (dla Niezawodnego):
http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php ... 3fd0e7c091przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do naruszenia postanowień prawa polskiego, jak i może skutkować problemami na terenie Chorwacji (np. korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z niektórych usług banków, poczt, czy "Western Union"). Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport.
Fajnie. Szkoda tylko że podajesz już dawno nieaktualne informacje.
Nie wiem tylko po co chcesz koniecznie wprowadzać w błąd tych, którzy chcą jechać do HR na dowód.
W zeszłym roku przekraczałem granicę HR łącznie 12 razy a były to granice z H, BiH, MNE, SRB, SLO i wszędzie pokazywałem wyłącznie dowód osobisty, nawet gdy wjeżdżałem do HR z krajów nieunijnych. Zero zainteresowania chorwackich pograniczników
pablo2222 napisał(a):Niezwodny tęskni za komuną. Uwielbia dowód osobisty oraz meldunek w miejscu pobytu.
Jakoś nie odniosłeś się do osoby, która wynalazła coś takiego jak dowód osobisty.
Heh, w całej zachodniej Europie za wyjątkiem UK (ale i tam to się właśnie zmienia) obowiązują ID-cards czyli właśnie dowody osobiste. Czyżby na zachodzie mieli komunizm? Ale skoro się tak mądrze mądrzysz to podziel się swą przepstną wiedzą i oświeć mnie ciemnego w kwestii kto wynalazł dowód osobisty.
Co do komuny; wątpię aby wynalazła dowód osobisty, za to wynalzała paszport jednorazowego użytku. Jak dla mnie nie jest to powód, dla którego do poruszania się po Europie muszę mieć ten dokument. 2 razy w miesiącu latam samolotem gdzieś po Europie bądź jadę autem, wyłącznie z dowodem osobistym, nieprzerwanie od 4-ch lat.