Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż z trójką dzieci

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dormaj19
Turysta
Podróż z trójką dzieci

Nieprzeczytany postnapisał(a) dormaj19 » 02.04.2014 15:02

Witam, jestem tu nowa, :D tak nowa jak moja podróż do Chorwacji na Vir, gdzie mam dotrzeć 13 lipca. Jadę z trójką dzieci, które do cierpliwych nie należą :P. Chciałabym wyruszyć w sobotę i zrobić postój na noc. Nigdzie mi się nie spieszy. Nie mam pojęcia jak to godzinowo ustalić. O której wyruszyć z Warszawy? Nie mniej jednak chciałabym noc z soboty na niedzielę spędzić w jakimś fajnym miejscu po drodze. Czy możecie coś konkretnego doradzić?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.04.2014 15:11

dormaj19 napisał(a):Witam, jestem tu nowa, :D tak nowa jak moja podróż do Chorwacji na Vir, gdzie mam dotrzeć 13 lipca. Jadę z trójką dzieci, które do cierpliwych nie należą :P. Chciałabym wyruszyć w sobotę i zrobić postój na noc. Nigdzie mi się nie spieszy. Nie mam pojęcia jak to godzinowo ustalić. O której wyruszyć z Warszawy? Nie mniej jednak chciałabym noc z soboty na niedzielę spędzić w jakimś fajnym miejscu po drodze. Czy możecie coś konkretnego doradzić?

Witaj.
Możesz określić bliżej co znaczy dla Ciebie "fajne miejsce"?
Czy chcesz coś zwiedzić czy tylko przenocować?
Po ilu mniej więcej kilometrach od Warszawy ta przerwa powinna być - tzn. ile dzieci wytrzymają?
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 02.04.2014 15:12

dormaj19 napisał(a):Witam, jestem tu nowa, :D tak nowa jak moja podróż do Chorwacji na Vir, gdzie mam dotrzeć 13 lipca. Jadę z trójką dzieci, które do cierpliwych nie należą :P. Chciałabym wyruszyć w sobotę i zrobić postój na noc. Nigdzie mi się nie spieszy. Nie mam pojęcia jak to godzinowo ustalić. O której wyruszyć z Warszawy? Nie mniej jednak chciałabym noc z soboty na niedzielę spędzić w jakimś fajnym miejscu po drodze. Czy możecie coś konkretnego doradzić?

Na forum znajdziesz temat z mapą noclegów. Jest ich dostatecznie dużo aby wybrać coś dla siebie. Sam z niej korzystam w tym roku :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.04.2014 15:21

arb napisał(a):Na forum znajdziesz temat z mapą noclegów.

arb, o to Ci chodziło czy jeszcze coś innego?
gdzie-spac-w-drodze-do-hr-i-z-powrotem-mapa-t39317.html
dormaj19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dormaj19 » 02.04.2014 17:48

Plan mam taki, że chciałabym wyjechac w sobotę z samego rana ok. 6. Myślę, że mogę jechac jakieś 12 godzin oczywiście z przerwami. Czy mam szansę w takim czasie dotrzeć do Austrii? Taką przynajmniej zakładam. Chciałabym odpocząć, pójść na wieczorny spacer, położyć dzieci spać w miarę normalnie i koło 5 lub 6 rano ruszyć na Vir. Zwiedzanie zostawiam sobie na powrotna drogę. Tak więc tak chciałabym to zrobić, a jak wyjdzie w praktyce... ?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.04.2014 17:56

Może i dobrze.
W sobotę są największe korki na drugim etapie Twojej trasy - np. już w Słowenii albo przy bramkach na chorwackich autostradach. Tamten odcinek więc już lepiej pokonać w niedzielę (jeśli nie można w środku tygodnia oczywiście).
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 02.04.2014 18:02

Ja z Wawy startuję zawsze ok. 5-6 tej rano, tak aby w miarę spokojnie przejechać malownicze trasy w naszej ukochanej Ojczyźnie. Jak już jestem u Braci Czechów to spokojnie autostradą (i nie tylko) w okolice Mikulova gdzie (jestem tak ok. 15-16 tej) z reguły mam nocleg. Przy wyborze noclegu posługuję się portalem hotelowym na B. Proponuję zarezerwować wcześniej (przed sezonem) aby nie było nerwówki.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 02.04.2014 18:06

Wg mapygoogle do Wiednia masz 7 godzin czystej jazdy. Do Grazu kolejne 2. Na te 9 godzin jazdy z taką watahą :) to ok 2 godzin przerw chyba trzeba liczyć :?:
Tak, że noclegu próbowałbym szukać gdzieś w rejonie Grazu.
dormaj19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dormaj19 » 02.04.2014 18:14

demi-duox napisał(a):Wg mapygoogle do Wiednia masz 7 godzin czystej jazdy. Do Grazu kolejne 2. Na te 9 godzin jazdy z taką watahą :) to ok 2 godzin przerw chyba trzeba liczyć :?:
Tak, że noclegu próbowałbym szukać gdzieś w rejonie Grazu.

Dziękuję, za podpowiedź. Takie rozwiązanie chyba będzie w miarę ok. I widzę, że w Grazie sporo hoteli jest.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 02.04.2014 18:16

My w okolice Wiednia dojeżdżamy z Warszawy w mn.w 8 godzin.
Kiedyś gdy częsciej stawaliśmy, spaliśmy pod Wiedniem, teraz 1 dnia podróży jadąc 12-13 godz dojeżdżamy do Chorwacji blisko granicy ze Słowenią.
Jeździmy już teraz z jednym dzieckiem, w tym roku kończy 8 l.
Nie wiem w jakim wieku są Twoje dzieci i jak znoszą podróż.
Nasz syn dobrze znosi podróż i nie musimy często zatrzymywać się.
dormaj19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dormaj19 » 02.04.2014 18:30

Dzieci są w wieku 12, 8 i 3 lata. Najbardziej się martwię o trzylatkę i ośmiolatkę. Trzylatka, bo mała, a ośmiolatka bo słabo znosi jazdę. Chociaż jak zapodam aviomarin to pojdzie spać i już. Nie mniej jednak chyba na pierwszy raz nie chciałabym się zarzynać i jechac na raz całej trasy i prośba o radę.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 02.04.2014 18:41

Jasne, na pierwszy raz lepiej nie przesadzić.
Myślę, że Graz spokojnie jest w Waszym zasięgu.
My śpimy w Chorwacji, na drugi dzień mamy jeszcze parę godzin jazdy.
Ale trasę pokonujemy po raz któryś, znamy ją i jedziemy z jednym dzieckiem.
Polecam DVD/tablet z bajkami/filmami :wink:
W Grazu spaliśmy kiedyś w Oekotelu, sam hotel ok, okolica taka sobie.
Baribal_76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baribal_76 » 02.04.2014 18:53

Z Wawy możesz wyjechać o 6 rano na trasę katowicką w kierunku A1, przed 10 możesz być na granicy czeskiej i kupić winiety przed Ostrawą. Kierując się na Brno i Wiedeń możesz przenocować w miejscowości o nazwie Mikulov (ok. g.15) - to już granica z Austrią - rano wyjedziesz w kierunku Słowenii, po 5 godzinach można być w Chorwacji... a potem to jak chcesz :)
vibeke
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibeke » 08.04.2014 12:29

Katka a masz jakąś sprawdzoną trasę z Warszawy na Chorwację przez Austrię? Mogłabyś napisać jak ona przebiega?
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 08.04.2014 18:30

Nasza trasa w tamtym roku to :
W-wa- Częstochowa-Chałupki- Mikulov-Wiedeń -Graz- objazd autostrady słoweńskiej (rozłożony na czynniki pierwsze na forum video-objazd-autostrady-slo-t29291-165.html?hilit=Objazd#p1368312 :wink: ) Mureck-Lenart-Ptuj, granica Slo-Cro Macelj- Zagreb -Sestanovac-Brela.
Wcześniej jeździliśmy do Włoch i Chorwacji zawsze przez Słowację,
w tamtym roku pierwszy raz przez Czechy i tak już będziemy jeździć.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone