Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż z trójką dzieci

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 22.05.2014 14:22

Poradzę Ci inaczej niż wszyscy ale z własnego doświadczenia ( byłem 8 razy w Chorwacji w tym 7 z dzieckiem od 9 miesiąca życia).
Jeśli masz zmiennika to jedź na noc z kilku powodów:
- min. 8-10 godzin jazdy bez przerwy gdy dzieci śpią (to ok. 2/3 drogi)
- dorośli będą zmęczeni ale nie dzieci,
- rzadsze przerwy w podróży i mniej posiłków,
- skupienie się na drodze a nie na zabawianiu dzieci.
Ja wyjeżdżam z Warszawy po południu i pierwszy postój mam za Częstochową przy Auchan (tam coś jemy, uzupełniamy w razie potrzeby zakupy i w drogę) później na A1 w Pyrzowicach i kolejny postój przed granicą w Czechach na tankowanie i później jazda całą noc z przerwami na zmianę kierowców i odpoczynek tak że rano jestem w Chorwacji i ok południa na miejscu (zależy gdzie mamy kwatery).
Przy wyjeździe po południu zanim dzieci się znudzą podróżą to jest już wieczór i idą spać natomiast rano zanim się obudzą jesteś już w Chorwacji.
Z mojego doświadczenia wynika że dziecka nie interesuje zwiedzanie po drodze chyba że placów zabaw. My tylko raz jechaliśmy z przerwą na nocleg (Oekotel w Gratzu) i nigdy więcej. Droga w dzień z małym dzieckiem umęczyła dziecko, matkę i kierowcę.
Pozdrawiam
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.05.2014 14:34

darius napisał(a):Jeśli masz zmiennika to jedź na noc
My tylko raz jechaliśmy z przerwą na nocleg (Oekotel w Gratzu) i nigdy więcej. Droga w dzień z małym dzieckiem umęczyła dziecko, matkę i kierowcę.

Ja także jeżdżę nocą z dziećmi. Przy moich osobistych sprawdza się bardzo dobrze. Również nie lubię międzylądowań na jedną noc. Jednak u mojej znajomej się ta metoda nie sprawdziła - dziecko w samochodzie nie chciało nocą spać, marudziło, rodzice mieli dość, bo nie dość, że sami śpiący to jeszcze musieli zabawiać małego. Wracali już w dzień.
Nie przewidzisz, zanim nie sprawdzisz.
dormaj19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dormaj19 » 24.06.2014 09:53

Im bliżej wyjazdu tym więcej wątpliwości jak zrobić. Trochę się boję podróży na noc. Co prawda dzieci będą spały, ale jest to jednak noc. Kiedyś jechaliśmy nad polskie morze w nocy i umęczyliśmy się okrutnie. Choć podróż z racji tego, że dzieci spały, była komfortowa. Ale Polska to Polska wszystko znane. Z drugiej strony nocleg za granicą ma swoje minusy. Przede wszystkim koszt... Kurcze sama nie wiem...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2014 10:20

Jedni wolą nocą inni wolą w dzień. To indywidualna sprawa. Wybierz to co ci pasuje bardziej. Dodatkowy nocleg w trasie potraktuj jako dodatkowy dzień wakacji. Koszt będzie porównywalny z kosztem noclegu w Cro.
Dobrze wybrać nocleg w przyjaznym dzieciom miejscu /np. plac zabaw/ i z możliwością zjedzenia ewentualnej kolacji.
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 24.06.2014 11:01

dormaj19 napisał(a):Dzieci są w wieku 12, 8 i 3 lata. Najbardziej się martwię o trzylatkę i ośmiolatkę. Trzylatka, bo mała, a ośmiolatka bo słabo znosi jazdę. Chociaż jak zapodam aviomarin to pojdzie spać i już. Nie mniej jednak chyba na pierwszy raz nie chciałabym się zarzynać i jechać na raz całej trasy i prośba o radę.

Witam ! ja też z trójką podróżuję 13 lat 8 lat i 2,5 - tylko, ze to chłopcy. W tamtym roku byliśmy pierwszy raz. Wyjechaliśmy o 17.00 1300 km i na miejscu o 9.00. Jazda nocą jest wygodna, dzieciaki spały i to dla nas było najważniejsze.Moi chłopcy tez potrafią wyprowadzić człowieka z równowagi :evil: Dwa godzinne postoje z czego ja nie przespałam ani minuty, a mąż tak - pół godziny snu i dalej . W sumie położyłam się spać po 38 godzinach "na nogach" - ale co tam !
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 24.06.2014 11:22

Jeżeli masz obawy przed nocną jazdą to albo jedź w dzień albo pomimo wszystko zdecyduj się na nocleg "pośredni".
Ja z moimi dzieciakami jeżdżę w dzień i nie ma żadnego problemu. Robimy kilka postojów, w tym jeden dłuższy, trochę oglądają bajki, trochę śpią, trochę oglądają jakieś książeczki itp. Nie jest źle.
W zeszłym roku po sąsiedzku mieliśmy rodaków, którzy odsypiali podróż w dzień a ich dzieciaki - podobnie w wieku przedszkolnym jak moje- bawiły się samopas przed apartamentem. Może ja jestem za mało wyluzowany ale jednak tak bym swoich nie zostawił.

Ale zdecydowanie jest to kwestia indywidualna, dzieci inaczej reagują. Powtórzę tylko - jeżeli masz obawy przed nocną jazdą to zdecydowanie jej unikaj.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2014 11:31

dormaj19 napisał(a):Im bliżej wyjazdu tym więcej wątpliwości jak zrobić. Trochę się boję podróży na noc. Co prawda dzieci będą spały, ale jest to jednak noc. Kiedyś jechaliśmy nad polskie morze w nocy i umęczyliśmy się okrutnie. Choć podróż z racji tego, że dzieci spały, była komfortowa. Ale Polska to Polska wszystko znane. Z drugiej strony nocleg za granicą ma swoje minusy. Przede wszystkim koszt... Kurcze sama nie wiem...

rady-na-nocna-jazde-t10590-420.html
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 24.06.2014 13:21

dormaj19 napisał(a):Im bliżej wyjazdu tym więcej wątpliwości jak zrobić. Trochę się boję podróży na noc. Co prawda dzieci będą spały, ale jest to jednak noc. Kiedyś jechaliśmy nad polskie morze w nocy i umęczyliśmy się okrutnie. Choć podróż z racji tego, że dzieci spały, była komfortowa. Ale Polska to Polska wszystko znane. Z drugiej strony nocleg za granicą ma swoje minusy. Przede wszystkim koszt... Kurcze sama nie wiem...

napisz w jakim wieku są te dzieci bo to dla mnie w tej całej sprawie jest najistotniejsze i determinuje jak trzeba jechać,

moje doświadczenia mówią że kluczowe jest zajęcie dzieci czymś... rysowanie, gry, jedzenie, a u mnie w 100% sprawdziły się televizorki DVD na zagłówkach z lecącymi w kółko 30 odcinkami pingwinów z Madagaskaru :lol: ,
ale to są 2 chłopaki Bez tego nie dało się jechać, bo się nudzili i zaczynali droczyć i kończyło się niemal że braterską bójką...
Potwierdzam że jechanie nocą jak mali bandyci śpią jest rozsądną i szybką metodą podróżowania
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Podróż z trójką dzieci - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone