yarko2000 napisał(a):Nie liczyłbym na to.
Każdy lekarz widzi inaczej niepełnosprawność a każde państwo ma własne kryteria.
mchrob napisał(a):yarko2000 napisał(a):Nie liczyłbym na to.
Każdy lekarz widzi inaczej niepełnosprawność a każde państwo ma własne kryteria.
Jeszcze praktycznie tak, ale za 3 lata będzie jednolicie w całej UE
W październiku 2024 r. Rada przyjęła dwie dyrektywy ustanawiające europejską kartę osoby z niepełnosprawnością i europejską kartę parkingową dla osób z niepełnosprawnościami.
Państwa członkowskie UE będą miały 2,5 roku na dostosowanie przepisów krajowych i 3,5 roku na rozpoczęcie stosowania tych przepisów.
https://www.consilium.europa.eu/pl/poli ... lity-card/
ziemniak napisał(a):Przykład to mój sąsiad, który x lat temu miał przeszczep płuc. Zupełnie nie wygląda na osobę, która ma jakiekolwiek problemy z poruszaniem się. Kartę posiada, oczywiście nie wiem czy na jego, ale ma. Takich przykładów można wymieniać dużo...
lukasz144 napisał(a):I jak to zwykle w Polsce odrazu hejt i posądzanie o oszustwo..Liczyłem że ktoś mi doradzi / podpowie ..
ziemniak napisał(a):Jeśli jej nie widać to dlaczego taka osoba ma być uprzywilejowana?...
lukasz144 napisał(a):Witam. Również na przełomie czerwca i lipca jadę do Umag Polynesia . W zeszłym roku zafascynowały nas domki:) Dotychczas jeździłem do hoteli. W tym roku po raz pierwszy pojadę busem 9 osobowym z niepełnosprawnym dzieckiem. Jestem ciekaw czy Polska karta osoby niepełnosprawnej wystarczną na darmowe parkowanie. Jadę standardowo Gorzyczki-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Dragonija
ziemniak napisał(a): osoby, które zajmują się osobą niepełnosprawną wykorzystują kartę gdy jadą np. na zakupy.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi