Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż z niepełnosprawnym.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukasz144
Podróżnik
Podróż z niepełnosprawnym.

Postnapisał(a) lukasz144 » 19.02.2025 19:31

Witam. Również na przełomie czerwca i lipca jadę do Umag Polynesia . W zeszłym roku zafascynowały nas domki:) Dotychczas jeździłem do hoteli. W tym roku po raz pierwszy pojadę busem 9 osobowym z niepełnosprawnym dzieckiem. Jestem ciekaw czy Polska karta osoby niepełnosprawnej wystarczną na darmowe parkowanie. Jadę standardowo Gorzyczki-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Dragonija
yarko2000
Cromaniak
Re: Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwac

Postnapisał(a) yarko2000 » 21.02.2025 14:29

Nie liczyłbym na to.
Każdy lekarz widzi inaczej niepełnosprawność a każde państwo ma własne kryteria.
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 21.02.2025 14:34

yarko2000 napisał(a):Nie liczyłbym na to.
Każdy lekarz widzi inaczej niepełnosprawność a każde państwo ma własne kryteria.

Jeszcze praktycznie tak, ale za 3 lata będzie jednolicie w całej UE

W październiku 2024 r. Rada przyjęła dwie dyrektywy ustanawiające europejską kartę osoby z niepełnosprawnością i europejską kartę parkingową dla osób z niepełnosprawnościami.

Państwa członkowskie UE będą miały 2,5 roku na dostosowanie przepisów krajowych i 3,5 roku na rozpoczęcie stosowania tych przepisów.

https://www.consilium.europa.eu/pl/poli ... lity-card/
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 21.02.2025 17:20

mchrob napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Nie liczyłbym na to.

Jeszcze praktycznie tak, ale za 3 lata będzie jednolicie w całej UE

W październiku 2024 r. Rada przyjęła dwie dyrektywy ustanawiające europejską kartę osoby z niepełnosprawnością i europejską kartę parkingową dla osób z niepełnosprawnościami.

Państwa członkowskie UE będą miały 2,5 roku na dostosowanie przepisów krajowych i 3,5 roku na rozpoczęcie stosowania tych przepisów.

https://www.consilium.europa.eu/pl/poli ... lity-card/

Ciekawe, bo w moim odczuciu te karty to w większości przypadków oszustwo. Przykład to mój sąsiad, który x lat temu miał przeszczep płuc. Zupełnie nie wygląda na osobę, która ma jakiekolwiek problemy z poruszaniem się. Kartę posiada, oczywiście nie wiem czy na jego, ale ma. Takich przykładów można wymieniać dużo...
lukasz144
Podróżnik

Postnapisał(a) lukasz144 » 21.02.2025 22:00

I jak to zwykle w Polsce odrazu hejt i posądzanie o oszustwo..:( Liczyłem że ktoś mi doradzi / podpowie .. 8O
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 21.02.2025 22:45

ziemniak napisał(a):Przykład to mój sąsiad, który x lat temu miał przeszczep płuc. Zupełnie nie wygląda na osobę, która ma jakiekolwiek problemy z poruszaniem się. Kartę posiada, oczywiście nie wiem czy na jego, ale ma. Takich przykładów można wymieniać dużo...
:ciska: Niepełnosprawność to nie tylko problem z poruszaniem się.... Niepełnosprawności często nie widać...
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.02.2025 23:01

lukasz144 napisał(a):I jak to zwykle w Polsce odrazu hejt i posądzanie o oszustwo..:( Liczyłem że ktoś mi doradzi / podpowie .. 8O

Spokojnie, nie wszyscy tacy są. Tak tu po prostu trafiłeś.
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 21.02.2025 23:03

Jeśli jej nie widać to dlaczego taka osoba ma być uprzywilejowana? Kolejny przykład to kolejny sąsiad jeździ na rowerze, zmienia sam koła jesienią, a potem wiosną właśnie na tej niebieskiej kopercie. Nazywajcie to hejtem, a ja po prostu uważam, że to nie jest w porządku.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.02.2025 23:20

ziemniak napisał(a):Jeśli jej nie widać to dlaczego taka osoba ma być uprzywilejowana?...

Niesamowite jak można tak twierdzić. Myślałem, że nic głupszego niż teksty o tatuażach tu nie przeczytam :oczy:
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.02.2025 23:38

lukasz144 napisał(a):Witam. Również na przełomie czerwca i lipca jadę do Umag Polynesia . W zeszłym roku zafascynowały nas domki:) Dotychczas jeździłem do hoteli. W tym roku po raz pierwszy pojadę busem 9 osobowym z niepełnosprawnym dzieckiem. Jestem ciekaw czy Polska karta osoby niepełnosprawnej wystarczną na darmowe parkowanie. Jadę standardowo Gorzyczki-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Dragonija

Europejska karta obowiązuje w Unii. Powinno to działać.
Tu chorwackie zasady
https://gov.hr/hr/europska-parkiralisna ... itetom/458

https://mosi.akd.hr/hr
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 22.02.2025 00:00

Doskonale rozumiem pojęcie słowa niepełnosprawność. Nie rozumiem tylko dlaczego z takiej karty, a raczej miejsca mają/mogą korzystać osoby, które przeszły przeszczep płuc lub mają rozrusznik serca, które normalnie codziennie funkcjonują.

Przykład? Parking Wierch Poroniec, koniec listopada. Schodzimy z synem ze szlaku, a na parkingu awantura. Jedno miejsce z niebieską kopertą, oczywiście zajęte przez osobę, która sprzedaje góralskie pamiątki. Karta jest? Jest. Przykro mi ale Pani, która przyjechała z ewidentnie dzieckiem niepełnosprawnym musi zapłacić 40 zł opłaty za parking. Mimo tego, że 2/3 parkingu jest puste. Nie może zaparkować za darmo obok niebieskiej koperty, bo kolega parkingowego, który sprzedaje wysokiej jakości chińskie pamiątki prosto z Zakopanego właśnie zajął to miejsce.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 22.02.2025 07:14

Hmm
"Kto może uzyskać
Każdy, kto ma:
stwierdzone znaczne ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się,
wskazanie w orzeczeniu o niepełnosprawności, o stopniu niepełnosprawności lub o wskazaniach do ulg i uprawnień do wydania karty parkingowej.
Orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności musi mieć jeden z symboli, który oznacza przyczynę niepełnosprawności:
04-O (choroby narządu wzroku),
05-R (upośledzenie narządu ruchu)
10-N (choroba neurologiczna).
Jeśli nie masz w orzeczeniu wskazania do uzyskania karty parkingowej – nie dostaniesz jej."

https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-karte-parkingowa
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 22.02.2025 07:50

Niestety w Polsce z kartami jest duży problem. Karty są sprzedawane, wyrabiane na kogoś lub osoby, które zajmują się osobą niepełnosprawną wykorzystują kartę gdy jadą np. na zakupy. Nie odstrasza nawet dużo wyższy mandat za "podszywanie" się za osobę niepełnosprawną w porównaniu do mandatu gdy zaparkuje bez uprawnień.

W Varaždin byłem świadkiem sytuacji gdy obok nas na kopercie zaparkował inny Polak. Podeszła do nich Chorwatka i zwróciła im uwagę. Zaczęli rozmawiać. Nie wiem co było dalej i czy przyjechali z osobą niepełnosprawną, ale kartę na pewno mieli. Chodzi mi o sam fakt zwrócenia uwagi, zainteresowania się.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 22.02.2025 08:12

ziemniak napisał(a): osoby, które zajmują się osobą niepełnosprawną wykorzystują kartę gdy jadą np. na zakupy.

Niestety, tak też się zdarza.
Podobnie jak parkowanie na miejscach dla rodzin z dziećmi (z tym że tego przepisy nie regulują).
Mam wrażenie, że w Polsce policja wystawia mandaty przede wszystkim za przekraczanie prędkości.
lukasz144
Podróżnik

Postnapisał(a) lukasz144 » 22.02.2025 15:03

Dziękuję za informację. Dziecko które zabieram na wakacje posiada kartę o niepełnosprawności ale nie będę ryzykował z tymi kopertami . Mam zamiar jeszcze odwiedzić Triest,Wiedeń i Lubljane. Tam też będę szukał normalnych miejsc parkingowych. Co kraj to inne przepisy ..
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies