Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

podróż z dziećmi

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 03.06.2005 14:19

no to jeszcze dodam to :
Węgry Przewożenie dziecka: dzieci, które mają poniżej 1,5 m wzrostu, tylko w foteliku, a z przodu jeśli nie ma tam poduszki pow.
Słowenia Przewożenie dziecka: do 12 lat na tylnej kanapie w foteliku
Słowacja Przewożenie dziecka: do 12 lat na tylnej kanapie
Czechy Przewożenie dziecka: do 12 lat lub do 18 lat ale o wzroście mniej niż 1,5 m w foteliku
Chorwacja Przewożenie dziecka: do 12 lat na tylnej kanapie
Austria Przewożenie dziecka: do 12 lat lub do 1,5 m wzrostu w foteliku
Grażka09
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grażka09 » 04.06.2005 18:40

Nie chcę zbaczać z wątku, ale mam pewien problem, pytanie.
Czytałam posty do tego tematu i mowa była jeśli chodzi o najmłodsze dzieci - o dzieciach ok. 2-u letnich. Ja mam 9-o letnią córkę i 9-o miesięczną. Ze starszą byliśmy 3-y krotnie aż na Makarskiej i nie ma o czym mówić, bo po raz pierwszy wyjechaliśmy, gdy miała 5 lat. W tym roku kusi nas kolejny wyjazd pomimo, że mamy tak małe to drugie dziecko. Mamy tysiące obaw i wątpliwości, czy to dobry pomysł. Może ktoś się wypowie na ten temat ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2005 19:00

staniław napisał(a):Wybieram sie zdziecmi do HR.2 latka i7.Zona z młodszym bedzie siedziła z tyłu a 7 latek z przodu.Czy z tego powodu moge mieć problemy z policją? Mlodsze bez mamy nie bedzie chciało spokojnie siedzieć. Prosze opomoc.

:lol: Nie zniechęcaj się!!!!!
Ja pierwszy raz jechałem z koleżnką z przodu, a z tyłu podróżowała żona z 8 miesięcznym bobasem (dzisiaj lat siedem i trzy pobyty w Cro) oraz 6 letni syn. Jechaliśmy na noc i padłem gdzieś w Austrii na parkingu. W nocy padało. Podrzemałem w aucie (a poprzednią noc prawie nie spałem) i w południe byliśmy w Puli. Dzisiaj jeżdżę tylko ze spaniem po drodze. W końcu coś chcemy po drodze zobaczyć. Śmigajcie i się nie zastanawiajcie. CRO jest cudowne. POZDR FUX
Grażka09
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grażka09 » 04.06.2005 21:11

Dzięki za słowa utuchy :) , ale jak rozwiązaliście problem z posiłkami 8-o mies. dzidziucha ? Jak się zaklimatyzował tam na miejscu i czy udało wam się zabezpieczyć go na tyle, że się nie poparzył słońcem ?
Niektórzy twierdzą, że lepiej jest pojechac z dzieckiem, które nie ukończyło jeszcze roku (bo nie chodzi, co jest korzystne dla własnego świętego spokoju i bezpieczniejsze jeśli chodzi o "utrzymanie" berbecia pod parasolem).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2005 09:12

Grażka09 napisał(a):Dzięki za słowa utuchy :) , ale jak rozwiązaliście problem z posiłkami 8-o mies. dzidziucha ? Jak się zaklimatyzował tam na miejscu i czy udało wam się zabezpieczyć go na tyle, że się nie poparzył słońcem ?
Niektórzy twierdzą, że lepiej jest pojechac z dzieckiem, które nie ukończyło jeszcze roku (bo nie chodzi, co jest korzystne dla własnego świętego spokoju i bezpieczniejsze jeśli chodzi o "utrzymanie" berbecia pod parasolem).

:lol: :lol: :lol:
Butla turystyczna na naboje; to w kwestii jedzenia w czasie podróży + pierś. Pamiętaj, że jechaliśmy w nocy. Tak jak z dorosłymi. Należy ze słońcem zachować umiar i stosować olejki z wysokimi filtrami!!! No i trzeba spacerować, czymś zapełniać im czas. Proponuję również takie rejony przy brzegu, gdzie są drobne kamienie, a nie beton i skały. A nam dorosłym także przyda się trochę ruchu. Na marginesie bobas zaliczył w tym wieku Postojną (8-mio miesięczny) i całodniowy rejs statkiem. Głowa do góry.
Pozdrawiam
FUX :lol:
Grażka09
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grażka09 » 05.06.2005 11:08

Niesamowite z tym rejsem ! 8O
Dzięki za porady i wsparcie FUX
:D :D :D

Pozdro :D
Grażka
Kasper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasper » 05.06.2005 20:44

Ja w zeszłym roku byłam z 1,5 letnim dzieckiem w Podace (obok Gradaca). Na plaży był drobny żwirek tak, że można było wbić parasol. Dla małej wzięliśmy taki nieduży- 91 cm średnicy- basenik do nadmuchania. Dziecko miało zapewnione bezpieczne taplanie się w wodzie, no i cień. A jak miała ochotę pobyć w morzum, to wbijaliśmy parasol tam gdzie było płytko i też nie była wystawiona na pełne słońce. Oczywiście stosowaliśmy też kremy z wysokim filtrem.
A w drodze wspaniale się sprawdzał termos z gorącą wodą- można na niej przygotować kaszki z mlekiem.
Dziecko, jeżeli o nie dobrze zadbać zniesie nawet długą podróż. My w zeszłym roku wybraliśmy się najpierw nad Bałtyk (700 km), rano następnego dnia stwierdziliśmy, że jednak jest za zimno a nie mieliśmy ogrzewania w domku kempingowym. Spakowaliśmy się w godzinę i o 13.00 wyruszyliśmy w drogę powrotną( + następne 700 km). W domu byliśmy o trzeciej w nocy. Parę godzin snu, zakupienie najpotrzebniejszych rzeczy, wymiana pieniędzy i o szesnastej jechaliśmy już do chorwacji, do Podacy (+ 1200 km). Na miejscu byliśmy o 15.00. Dziecko nie doznało żadnego uszczerbku na zdrowiu a było to razem 2600 km.
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 05.06.2005 20:51

podziwiam was za szybkość podejmowania decyzji,a wasze dziecko za wytrzymałość.Tak trzymać.Ciekaw jestem jak moje pociechy(2 i 7 lat)zniosą podróż 1400 km. Pozdrawiam.P.S.Szkoda że nie mieszkam gdzieś bliżej południowej granicy.
Kasper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasper » 05.06.2005 21:07

Żeby było zabawniej to powiem, że razem z nami jechała zaprzyjażniona rodzina z czwórką dzieci i to oni nawet bardziej naciskali na powrót i wyjazd do Chorwacji, a i spakowani byli prędzej od nas. Tym bardziej, że dzwoniliśmy do wspólnych znajomych, którzy wypoczywali w Chorwacji i tam temperatura była 35 stopni a my nad Bałtykiem ( w lipcu ) mieliśmy 12 stopni ciepła. :D
bosc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 16.06.2005 20:52

Witam wszystkich
Właściwie zabieranie dzieci nad morze zależy tylko od naszej odwagi. Dzieci na prawdę doskonale wszystko zniosą. Nasza córeczka w wieku 4 miesięcy pojechała z nami nad Bałtyk (700 km) w bardzo jak na Polskę upalne lato. Było wspaniale. Wszyscy wypoczeliśmy. W tym roku ma już 2 latka więc najwyższa pora pojechać dalej. Jeden warunek - jedziemy NOCĄ!!! nawet jak dzieci nie śpią to są spokojne. W dzień różnie z tym bywa
pozdrawiam bosc :lol:
Grażka09
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grażka09 » 17.06.2005 12:30

W jedną noc oczywiście nie da się dojechać do Chorwacji. Jak rozwiążecie tę kwestję ? Wyjeżdżacie wieczorem, jedziecie całą noc a następnego dnia zatrzymujecie się gdzieś na krótkie przespanie i pobycie z dzieckiem a pod koniec dnia wyruszacie w dalszą drogę ?
Też będziemy jechać głównie nocą (dziecko 10 mies,), ale nie mam pojęcia o której wyjechać i jak to wszystko wyjdzie (pewnie w praniu :))

Pozdro:)
Grażka
mik34
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mik34 » 17.06.2005 12:55

Powitanko !!!!!! :D
W 2004 roku w czerwcu pojechałem 2+2 ( dzieciaki 3 i 10 latek ) spokojnie wyjazd z Olsztyna o 22 do Bratysławy ok. 700 km........przyjazd o 10 rano, hotel za 150 zł ( mozna szukać taniej) , spanko do 16,17 potem zakupy w markecie ( nie ma co brać tony jedzenia z Polski) i spanko dalej , wyjazd o 5 rano.........wyspana cała rodzinka na maxa .......i 800 km...Zadar :D ......i cała rodzinka zadowolona hahahahhaha i nie zmęczona. Hejjjjjjjjjjjjjj
bosc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 17.06.2005 14:50

Ja mam trochę lepiej - mieszkam przy samej granicy. Do tej pory połykałem trasę jednorazowo, ale faktycznie dwa dni dochodziłem do siebie (dziecko nie - już za dwie, trzy godzinki było całkowicie zregenerowanw).Teraz wybieram przyjemne z porzytecznym. Wyjeżdżam przed 19.00, jadę nad Plitvickie Jeziora, cały dzień dla nas i znów w nocy dalsza jazda.
pozdrawiam bosc
ps.
jeśli jedziesz z Warszawy to wydaje się rozsądnie przespać w Bratysławie :lol:
bosc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 17.06.2005 15:04

a i jeszcze jedno - moje dzieci bardzo lubią bajki i w samochodzie sprawdzają się rewelacyjnie - Kota w Butach znam już na pamięć ale lepsze to niż zatrzymywanie się co chwila z byle powodu :lol:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 17.06.2005 15:19

My wyjeżdżamy z 14 miesiecznym synkiem. O tyle dobrze, że zabieramy dziadków: dodatkowy kierowca + darmowa opieka nad małym w Cro ;-)
Planujemy start w Kielcach o 16, tak aby trochę pojehać za dnia, gdy mały się będzie bawił. Potem (mamy nadzieję) pośpi w nocy. A rano może być ciężko, bo ileż można (nawet z przystankami) siedziec w foteliku mając 14 m-cy! Zabieram furę zabawek in iespodzianek do auta, tak aby go zająć. Trenujemy od jakiegos czasu krótsze i dłuższe trasy... ale jednak do przejechania tym razem będzie aż 1400 km...
Ale... damy radę!
A.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

podróż z dziećmi - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone