Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż "w trzy person" po krainie sera

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 28.08.2010 15:30

20 SIERPNIA

Po codziennych porannych rytuałach idziemy na plażę. Jednak, po paru godzinach nie wytrzymujemy - temperatura jest za wysoka na leżenie plackiem przy wodzie. Około 14 zwijamy się z plaży i jedziemy na objazdówkę po okolicznych miejscowościach.

Sami nie wiemy od czego zacząć. Jadąc w kierunku Zadaru, zobaczyliśmy, że dużo samochodów jedzie w kierunku miejscowości Rażanac. Jest ona oddalona od Pagu o ok. 32km.

Obrazek

Mieścinka strasznie przypada nam do gustu ( kto wie, może w przyszłym roku ? :) ) Jest w nim wszystko to, co potrzeba- trochę staroci, restauracji, apartamenty, ładne plaże, mały port.

Obrazek

Obrazek

Ładna plaża, tylko trochę niewygodna :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stary kościół

Obrazek

Dzwony

Obrazek

Obrazek

Wracamy na Pag.
Widok w dół z Paskiego mostu

Obrazek

Kierujemy się w kierunku osławionego, i wychwalanego Mandre.

Zwolennicy tego hmmm... no właśnie , właściwie czego? Miasto, wieś, czy po prostu skupisko apartamentowców ? Nieważne- zwolennicy Mandre pewnie mnie pobiją :lol: bo...po prostu mi się tam nie podobało i za żadne skarby nie pojechałbym tam wypoczywać. Miejscówka jest zrobiona na siłę na letni kurort, a w zasadzie nie ma tam co robić. O klimacie chorwackiego miasteczka nie ma w jego przypadku mowy.
Trochę lepsze wrażenie zrobiło na mnie Simuni, które chociaż trochę przypominało miasteczko. Plaża w Simuni także wydała mi się jakaś ładniejsza, przyjazna.

Jednak jeśli chodzi o moje miejsce do wypoczynku, bez kiwnięcia palcem wskazałbym miasto Pag.

Obrazek

Noo może trochę kiwnąłbym w kierunku Rażanac.
Ale cóż- co kto lubi :) .

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2010 15:53

Moi synowie dzisiaj wyjechali do Chorwacji, jutro zameldują się na Pagu :D
a ja zapisuje się do czytania kolejnej paškiej relacji :D

Nima do otoka Paga
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 28.08.2010 16:32

Nieważne- zwolennicy Mandre pewnie mnie pobiją icon_lol.gif bo...po prostu mi się tam nie podobało i za żadne skarby nie pojechałbym tam wypoczywać. Miejscówka jest zrobiona na siłę na letni kurort, a w zasadzie nie ma tam co robić. O klimacie chorwackiego miasteczka nie ma w jego przypadku mowy.
Trochę lepsze wrażenie zrobiło na mnie Simuni, które chociaż trochę przypominało miasteczko. Plaża w Simuni także wydała mi się jakaś ładniejsza, przyjazna.

Ja bić nie zamierzam, Mandre może piękne nie jest, nie jest klimatyczne, ale jako punkt wypadowy na wyspie jest idealnie położone. Taka sypialnia raczej, uważam, że będąc na Pagu zdecydowanie szkoda by było traktować jakąkolwiek z jego miejscowości jako miejsce do całourlopowego wypoczynku. Będąc na wyspie my wypoczywamy na niej całej, na jej plażach, w Mandre byliśmy w tym roku plażować całe 2 razy.

Czekam na resztę relacji i zdjęcia. :) Pozdrawiam
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 28.08.2010 19:31

Janusz Bajcer napisał(a):Moi synowie dzisiaj wyjechali do Chorwacji, jutro zameldują się na Pagu icon_biggrin.gif

A do jakiej miejscowości pojechali ? Właśnie do miasteczka Pag?
Zresztą, gdzie by nie pojechali to i tak będą zadowoleni :).

helen napisał(a):Ja bić nie zamierzam, Mandre może piękne nie jest, nie jest klimatyczne, ale jako punkt wypadowy na wyspie jest idealnie położone. Taka sypialnia raczej, uważam, że będąc na Pagu zdecydowanie szkoda by było traktować jakąkolwiek z jego miejscowości jako miejsce do całourlopowego wypoczynku. Będąc na wyspie my wypoczywamy na niej całej, na jej plażach, w Mandre byliśmy w tym roku plażować całe 2 razy.

Czekam na resztę relacji i zdjęcia. :) Pozdrawiam

Rzeczywiście, Mandre to dobry punkt wypadowy.

A co do miejsc plażowania, to podczas dwóch poprzednich pobytów na Pagu "zjeździliśmy" całą wyspę, i szczerze żadne plaże nie przypadły nam do gustu tak, jak te w mieście Pag (nie mówię tutaj o dzikich plażyczkach, ale o tych bardziej znanych jak np. Sv. Duh - który według mnie ładnie wychodzi tylko na zdjęciach :)...ale tak jak mówię to tylko moje zdanie ) :)

pozdr
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.08.2010 20:49

awram_ napisał(a):Rzeczywiście, Mandre to dobry punkt wypadowy.

Pag znam tylko ze zdjęć i zamieszczonych tutaj ralacji. W tym roku chciałem tzn. miałem taki awaryjny plan, aby zwiedzić Pag. Nie wyszło.
Jednak myślę, że Meandre nie jest to dobry punkt wypadowy.
Ja zatrzymałbym się w samym Pag-u, z prostej przyczyny - wieczorami należałoby gdzieś wyjść, kawałek promenady, jakaś "ludzka" rozrywka, ..... "nocne życie" miasta jest bardzo inspirujące. Nie lubię bezludzia i "sypialni".
awram_ napisał(a):A co do miejsc plażowania, to podczas dwóch poprzednich pobytów na Pagu "zjeździliśmy" całą wyspę, i szczerze żadne plaże nie przypadły nam do gustu tak, jak te w mieście Pag (nie mówię tutaj o dzikich plażyczkach, ale o tych bardziej znanych jak np. Sv. Duh - który według mnie ładnie wychodzi tylko na zdjęciach :)...ale tak jak mówię to tylko moje zdanie ) :) pozdr

Tak trzymaj, pisz swoje zdanie.
Achy i ochy ..... niejednemu już napędziły kłopotów i rozczarowań.
Dla mnie, Twój opis i postrzeganie jest bardzo wartościowe.
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 28.08.2010 21:12

woka napisał(a):Pag znam tylko ze zdjęć i zamieszczonych tutaj ralacji. W tym roku chciałem tzn. miałem taki awaryjny plan, aby zwiedzić Pag. Nie wyszło.
Jednak myślę, że Meandre nie jest to dobry punkt wypadowy.
Ja zatrzymałbym się w samym Pag-u, z prostej przyczyny - wieczorami należałoby gdzieś wyjść, kawałek promenady, jakaś "ludzka" rozrywka, ..... "nocne życie" miasta jest bardzo inspirujące. Nie lubię bezludzia i "sypialni".

Tak masz rację, jeśli chodzi o życie nocne ( nie dyskoteki, tylko ładne, tętniące życiem centrum, z fajnymi kawiarenkami), to miasto Pag pod tym względem (wg.mnie) wygrywa ze wszystkimi innymi miejscowościami na wyspie.
Jednak Mandre, (można powiedzieć, ze) jest położone na środku wyspy, i jest z niego bliżej do większości znaczących ( a raczej obleganych) miejsc na Pagu :)
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 30.08.2010 09:46

21 SIERPNIA

Dzisiaj znowu plażowanie...ale mając w perspektywie wysłuchiwanie wrzasków wcześniej wspomnianych wstawionych Polaków, idziemy na inną plażę. Wybraliśmy małą plażyczkę za hotelem Pagus (idąc od centrum). Jest to bardzo spokojna plaża, o idealnym zejściu do wody, dno- grubszy żwir, mniejsze kamienie, a co za tym idzie woda bardziej przejrzysta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z plaży są wykonane pstrykaczem, więc ich jakość nie jest rewelacyjna (no ale przecież nie o to tutaj chodzi ;) )

Wieczorkiem idziemy do miasta, w końcu to sobota i liczymy, że w mieście coś się będzie działo ( 2 lata temu w weekendy starzy Chorwaci przy wielkiej beczce, śpiewali chorwackie pieśni- oczywiście nie za darmo. Chcesz słuchać -postaw flachę wina ! ) ale niestety nie działo się nic. Jak się później okazało ich koncertów można posłuchać w niedzielę.

Stare mury z wieżą

Obrazek

Obrazek

Okiennica

Obrazek

Obrazek

Kupujemy więc wielką butle Ozujska i resztę wieczoru spędzamy na naszym tarasie...ale nie ma tak kolorowo.

To nie kłopoty ze znalezieniem ostrości, tylko "komórkowe" zdjęcie ;)

Obrazek

Kolo 22 naszą biesiadę przerywa silny i porywisty wiatr (przepraszam wszystkich kielczan, ale wiało lepiej niż na waszym dworcu :D) , który sprawiał, że ciężko byłoby ustać na nogach w jednym miejscu ( nie, to nie była zasługa Ozujska ;) ). Wydawało się nam, że ten wiatr może spowodować zmianę pogody, ale jak się później okazało, nasze przypuszczenia nie pokryły się z rzeczywistością.

pozdr
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 30.08.2010 13:50

Pozwolisz, że powspominam sobie Pag? :)
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 01.09.2010 11:28

Katarinka napisał(a):Pozwolisz, że powspominam sobie Pag? :)

Zapraszam, zapraszam :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.09.2010 11:46

Gdzie, kiedy będą tytułowe sery :?: :?: :!: :!:
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 01.09.2010 12:31

Gdzie, kiedy będą tytułowe sery

Sery już dawno zjedzone :P, to chwyt marketingowy :lol:

22 SIERPNIA

Dzisiejszy dzień niczym specjalnie się nie wyróżniał. Pogoda ładna = trzeba iść na plażę. Zabieramy więc karimaty, ręczniki i resztę plażowego sprzętu i idziemy na plażę.
Po drodze (i później na plaży) widziałem grupę Polaków, którzy prawdopodobnie z wycieczką przyjechali do Pagusa.

Po wczorajszym wietrze woda była zdecydowanie chłodniejsza, i ku naszemu zdziwieniu przy brzegu pływało bardzo dużo ryb ( nie małych, lecz średniej wielkości ryb) niestety nie udało mi się żadnej schwytać ;).

Nasza plaża

Obrazek

Na plaży obok mojego legowiska napotkałem małych, lecz niechcianych gości. Leżałem sobie na plecach, i nagle zobaczyłem, że koło mojej lewej stopy kręci się malutka jaszczurka. Jako, że nie specjalnie przepadam za takowymi zwierzakami, przepędziłem ją, ale najwyraźniej wpadłem jej w oko, po przyprowadziła ze sobą kilka (mam nadzieję, że) koleżanek :) .

Obrazek

O godzinie 18 schodzimy z plaży, żeby spokojnie wyrobić się na wieczorową mszę, która miała odbyć się o 19. Szybki prysznic, jakaś kolacja i idziemy w kierunku głównego placu, przy którym znajduje się kościół.

Obrazek

Obrazek

Punkt 19 zaczyna się msza. Miło było posłuchać pieśni w wykonaniu starszych Chorwatek ubrane w czarne ciuchy. Trzeba przyznać, że szło im to całkiem nieźle, można by rzec profesjonalnie ( śpiewały na głosy).

Obrazek

Sama msza...jak to msza. Najbardziej podobało mi się kazanie (chociaż i tak nie było tak dobre jak to w kościele na Węgrzech :lol: ).

Po kościele idziemy "na miasto" a ,że w kościele było bardzo gorąco, to trzeba się jakoś schłodzić- kupujemy po 2 gałki lodów , chyba po 5 kn, ale trzeba przyznać, że były one warte nawet 10 kn.

Trochę nocnych zdjęć- niestety nie miałem statywu, więc musiałem sobie jakoś radzić ;)

Obrazek

Obrazek

Tutaj za statyw posłużył mi murek na moście ;)

Obrazek

Uliczka i "ludzie widmo" :lol:

Obrazek

Główny plac

Obrazek

Obrazek

Na koniec dnia, jakiś film, i dobranoc Chorwacjo! Jutro ostatni dzień w Chorwacji ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.09.2010 12:42

awram_ napisał(a):
Gdzie, kiedy będą tytułowe sery

Sery już dawno zjedzone :P, to chwyt marketingowy :lol:

A to się naciąłem :) :) :)
Bardzo lubię sery, na Pag mam zamiar też się wybrać i poszukać producentów, podpatrzeć jak produkują, podegustować ...

Pozdrawiam
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 01.09.2010 19:16

My kupiliśmy ministatyw przed wyjazdem. Z wyginanymi w każdą stronę nóżkami.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 01.09.2010 19:54

awram_ napisał(a):21 SIERPNIA

Kolo 22 naszą biesiadę przerywa silny i porywisty wiatr (przepraszam wszystkich kielczan, ale wiało lepiej niż na waszym dworcu :D) , który sprawiał, że ciężko byłoby ustać na nogach w jednym miejscu ( nie, to nie była zasługa Ozujska ;) )...

Witaj !

Oj chyba jednak to było Ożujsko :)

Rzeczywiście trochę wiało ale nie tak jak w czasie burii...

Mieliśmy apartament jakieś 400 metrów dalej - no chyba że koło Was jakiś lokalny mikroklimat :)

Pzdr
Tomek
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 02.09.2010 14:21

Katarinka napisał(a):My kupiliśmy ministatyw przed wyjazdem. Z wyginanymi w każdą stronę nóżkami.

Właśnie nie pomyślałem o czymś takim przed wyjazdem, ale mam nauczkę na przyszłość :D.

Tomek napisał(a):
Witaj !

Oj chyba jednak to było Ożujsko :)

Rzeczywiście trochę wiało ale nie tak jak w czasie burii...

Mieliśmy apartament jakieś 400 metrów dalej - no chyba że koło Was jakiś lokalny mikroklimat :)

Pzdr
Tomek

No nie wiem... :D
Moje odczucia były dokładnie takie jak opisałem wcześniej :D

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Podróż "w trzy person" po krainie sera - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone