Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż w Krainę Baśni ;)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.02.2011 01:28

Dzięki Asiu :D

Bajecznie fajnie było podróżowac z Wami .

Z przyjemością oglądałem jeszcze raz znajome miejsca , tym razem widziane " Twoimi oczami "

Wróciły wspomnienia :D

Pozdrawiam
Piotr
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 22.02.2011 09:02

Z wielką radością relację czytałam,
w Krainie Baśni spacerowałam,
bardzo bajecznie tutaj było
i tylko żal, że sie skończyło...
:wink:

Fajnie, że przy zwiedzaniu Plitvickich aura troszkę Wam złagodniała, a zdjęcia i tak wyszły świetnie. Nawet te początkowe - pochmurne i ponure - są ciekawe, bo takie inne.

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 18.03.2011 19:49

Znowu mnie wciągnęły różne sprawy dnia codziennego i znowu czasu brakło na forum. :oops:

Jola, Piotr, Sroczka dziękuję za ciepłe słowa! :D Jak mi się miło zrobiło, że znalazłam tu Wasze wpisy! :oops: :D - póki co przesyłam całusy, :hearts: bo chwilowo słów mi brakło... :lol:

A nie bez kozery tu dzisiaj zaglądnęłam, więc pozwolicie, że najpierw:

Japonia - takie małe moje OT

Chyba wszyscy śledziliśmy z zapartym tchem to co w ostatnich dniach działo się w Japonii /dawno mnie tu nie było i nawet nie wiem czy poruszaliście ten temat czy nie :oops: /.
Tak się jakoś ułożyło (ha! Dzięki Nomadowi o ile pamiętam :wink: ), że gdzieś pomiędzy wierszami tej relacji pojawiły się nawiązania do moich wspomnień z Japonii, dlatego mam nadzieję, że z wyrozumiałością podejdziecie do jeszcze jednej małej dygresji.

Hmmm... jak tu zacząć...
Nie wiem czy wiecie, ale w Japonii trwa obecnie Hanami czyli inaczej zwyczaj "oglądania kwiatów" - w szczególności kwitnącej wiśni /z japońskiego sakura/.

Dlaczego o tym wspominam teraz?
Nie umiem tak ładnie pisać jak większość z Was, więc mam nadzieję, że sami sobie dośpiewacie dlaczego teraz...

W Japonii sakura kojarzy się z ulotnością życia.

Ciekawostka z wikipedii: Podczas II wojny światowej sakura była symbolem motywującym społeczeństwo japońskie. Rząd zachęcał ludzi do wiary w to, że dusze poległych wojowników odrodzą się w kwiatach.

Co roku Japończycy śledzą w prognozach pogody sakura-zensen, czyli front kwitnienia wiśni, który przypada różnie w zależności od regionu. Z reguły na przełomie marca i kwietnia przypada w Tokio.

Kwiaty wiśni rozkwitają na krótko /wygląda to bajecznie!/ i po tygodniu rozsypują się.
Właśnie to krótkotrwałe piękno tych kwiatów kojarzone jest z pięknem i ulotnością życia...

Ot i tyle...

Zostawiam Wam jeszcze piosenkę, która na spółkę z teledyskiem mnie osobiście oczarowała:

sakura iro mau koro : Mika Nakachima

:papa:
Ostatnio edytowano 30.01.2012 13:59 przez Joanka23, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.03.2011 20:40

No to jeszcze raz Hana ... z nowozelandzkim kwiatuszkiem pośrodku :)

... i zabieram się do czytania Twojej baśni :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.03.2011 21:14

Dobrze, że podbiłaś temat.........po japońsku.

Przeczytałem, obejrzałem znane miejsca.

Pozdrawiam.
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 19.03.2011 20:21

Mkm i kaszubskiexpress dzięki za zaznaczenie swojej obecności :)
Mkm dzięki za piosenkę Hana - piękna! :)

Przyznam się, że wahałam się czy pisać czy lepiej nie... - przy tak tragicznych wydarzeniach trudno znaleźć właściwe słowa... a z drugiej strony jak pominąć milczeniem... - przez te ostatnie dni siłą rzeczy często wracam myślą w tamte strony...
Znalazłam parę fotek, zrobiłam skan...

sakura:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 28.02.2012 20:09 przez Joanka23, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.03.2011 13:05

Joanka23 napisał(a):Przyznam się, że wahałam się czy pisać czy lepiej nie... - przy tak tragicznych wydarzeniach trudno znaleźć właściwe słowa... a z drugiej strony jak pominąć milczeniem... - przez te ostatnie dni siłą rzeczy często wracam myślą w tamte strony...

Katastrofy sie zdarzają. Ludzie giną, umierają. Przemijają. A wiśnie będą kwitnąć...

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.03.2011 13:47

Tak jak napisał Franz dramaty były i będą a My chcemy oglądać Twoją Japonię i już.

:P
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 20.03.2011 19:44

Franz napisał(a):Katastrofy sie zdarzają. Ludzie giną, umierają. Przemijają. A wiśnie będą kwitnąć...

Dokładnie tak...

a...

A przecież mi żal... - że powtórzę za pewnym bardem zza miedzy :wink:

kaszubskiexpress napisał(a):...a My chcemy oglądać Twoją Japonię i już.

:P

eeee...nie, :lol: tzn. jak to mówią: nigdy nie mów nigdy, :wink: ale na pewno nie teraz. Tak jak mówiłam, to tylko takie małe OT, ponieważ mi się ta Japonia przewinęła w relacji...
Ale bardzo polecam książki Marcina Bruczkowskiego w szczególności "Bezsenność w Tokio". On tam spędził 10 lat a tak się składa, że czas opisywanych przez niego wspomnień obejmuje też ten ze zdjęć co wrzuciłam. Fajnie, lekko napisana, z humorem - bardzo przyjemnie się czyta. :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.03.2011 21:15

Joanka23 napisał(a):

W sprzyjających okolicznościach . . . w tych drzwiach jednak zjawi się Puszkin . Wystarczy przestrzegac jednej rady . . . nie niszczmy tego , co jest w nas . . .

Za Marcina Bruczkowskiego dziękuję - Ruth Benedict , Jolanta Tubielewicz , a raczej ich książki :wink: nie są mi obce . Na Bruczkowskiego jakoś nie trafiłem . . .

Kwitnące wiśnie z Twoich zdjęc - piękne :D uzmysłowiły mi , że jutro wiosna startuje i w ogrodzie już wkrótce wiśnie pokryją się kwieciem , podobnie jak pozostałe drzewa i krzewy . . .

W moich najodważniejszych planach wyjazdowych była Japonia w połączeniu z Kamczatką ( takie marzenia ) 8) ale po ostatnich tragicznych wydarzeniach :roll: to na bardzo odległe " kiedyś " się odwlecze . . .

Jeżeli można , prosiłbym o więcej takich fotek

Pozdrawiam
Piotr :P
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.03.2011 21:24

Zerknę i ja na tę Twoją Japonię...
Żeby nie było.... :wink:
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 21.03.2011 21:14

piotrf napisał(a):
Joanka23 napisał(a):

W sprzyjających okolicznościach . . . w tych drzwiach jednak zjawi się Puszkin . Wystarczy przestrzegac jednej rady . . . nie niszczmy tego , co jest w nas . . .

ładne :)

piotrf napisał(a):Ruth Benedict , Jolanta Tubielewicz , a raczej ich książki :wink: nie są mi obce .

Piotr, nie czytałam, ale jak sobie wyguglałam to strasznie poważne tytuły. 8O I zaraz mi się lampki awaryjne zaświeciły :wink: ...ojojoj to chyba zupełnie w innym stylu. :lol:

piotrf napisał(a):Na Bruczkowskiego jakoś nie trafiłem . . . .

Ta "Bezsenność w Tokio" , o której napisałam to taka lekka książka /troszkę fabularna, troszkę autobiograficzna/ nie jakaś literatura poważna, podręcznikowa czy historyczna wolę uprzedzić. :wink: /bo jakoś tamte pozycje mi się tak skojarzyły - może się mylę :lol: /
Napisałam o niej bo fajnie się czyta i sporo jest ciekawostek takich z codziennego życia Japończyków a przede wszystkim z punktu widzenia obcokrajowca wśród Japończyków. :lol:
Nie w każdej księgarni one są, ja ostatnio szukałam "Singapur czwarta rano" Bruczkowskiego i nigdzie nie znalazłam w Krakowie... może dlatego nie trafiłeś /ale Bezsenność jest/ - poza tym w różne dziwne działy też je wpychają, dlatego najlepiej pytać się sprzedawcy a nie próbować znaleźć samemu.

piotrf napisał(a):W moich najodważniejszych planach wyjazdowych była Japonia w połączeniu z Kamczatką ( takie marzenia ) 8) ale po ostatnich tragicznych wydarzeniach :roll: to na bardzo odległe " kiedyś " się odwlecze . . .

Widzę, że Cię coraz głębiej na wschód ciągnie. :wink: A obiecana relacja gdzie? Przegapiłam? :lol:
Fajne plany masz... może się uda.../o ile nic nowego tam nie wyskoczy- odpukać/, że nie tak bardzo w czasie je będziesz musiał przesunąć...

piotrf napisał(a):Jeżeli można , prosiłbym o więcej takich fotek

Wiesz, problem o tyle, że ja większość zdjęć mam powklejane w album... - ciężko się skanuje :( - a i wyblakły trochę pod wpływem czasu :wink: A co Ty masz w planach? Bo ja to przede wszystkim mam zdjęcia z Honsiu...

anakin napisał(a):Zerknę i ja na tę Twoją Japonię...
Żeby nie było.... :wink:

phi...

:wink: :lol:

Żeby nie było :wink: to ja też Twoją nadgoniłam :lol: /na raty co prawda, bo Ty wyjątkowo płodny jesteś :wink:/ i...

/ale to za chwilę... w relacji Ci wpiszę :lol: /
Ostatnio edytowano 21.03.2011 21:17 przez Joanka23, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.03.2011 21:16

Joanka23 napisał(a):bo Ty wyjątkowy płodny jesteś :wink:/ i...

Dwoje mam...
To już...........wyjątkowa płodność :?: 8O

Żona mówi,że normalny jestem.
Chyba.

:wink:
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 21.03.2011 21:24

anakin napisał(a):Dwoje mam...
To już...........wyjątkowa płodność :?: 8O:

literacko, literacko... :lol:

Początkowo ilość stron mnie przeraziła. 8O :lol: Dużo musiałam nadgonić, żeby nie bieżąco być, ale bardzo fajnie się czyta... :lol:

Dwoje mówisz... :wink: - a fakt, o braku skoków w bok też coś tam było... :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.03.2011 21:27

Joanka23 napisał(a): a fakt, o braku skoków w bok też coś tam było... :lol:

Beata mówi,że raczej na prawo mnie ściąga.. :wink:

Spodobało mi się to se tak piszę.... :D
Tym bardziej,że (jak widzisz) mam tam zacne towarzystwo,które mi...nakręca publikę. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Podróż w Krainę Baśni ;) - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone