Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podroz samolotem (Wakacje 2020)

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 08.07.2020 12:11

Zacheusz napisał(a):Ja zawsze jechałem autem, ale w/w wątek daje do myślenia - może tym razem samolotem. i tu rodzi się pytanie, jak wyszukujecie tych tanich lotów? Na jakich stronach? Czy nie ma w tym wszystkim jakiegoś drugiego dna, odnośnie ceny?

Ja nawet nie szukałam, poprostu wyskoczyła mi reklama, że od 01.07 LOT rusza z akcją LOTnaWakacje. Weszlam na stronę LOT'u i zerknęłam ile kosztuje bilet w terminie nam odpowiadającym. Nie kupowaliśmy od razu, bo czytalam właśnie same negatywne opinie o nich. Ale w międzyczasie szukaliśmy w okolicy Dubrownika noclegu. Kilka dni przed wylotem szybki zakup biletów, zabukowanie noclegu. Dodam tylko, że cena 397zl obejmuje bagaz podręczny 8kg, co nam na tydzień wystarczylo. Za niewielką dopłatą chyba 30zl można było wziąć opcję z bagażem rejestrowanym 23kg. Ceny 3 dni przed wylotem poszły w górę :) Była jeszcze opcja z Gdańska do Zadaru i Splitu ceny chyba te same.
aniaitomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniaitomek » 08.07.2020 17:14

Zacheusz napisał(a):Ja zawsze jechałem autem, ale w/w wątek daje do myślenia - może tym razem samolotem. i tu rodzi się pytanie, jak wyszukujecie tych tanich lotów? Na jakich stronach? Czy nie ma w tym wszystkim jakiegoś drugiego dna, odnośnie ceny?

my kupujemy i polujemy zawsze na skyscanner
kowal77777
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowal77777 » 09.07.2020 09:02

A jak w samolocie? Dużo ludzi? Żonka z synem lecą z warszawy 24.07 do splitu a ja dzień wcześniej ruszam samochodem :-)
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 09.07.2020 11:07

Samolot mniej więcej zapełniony w 80%. Ale samolot z tych mniejszych Embraer170 z konfiguracją foteli 2 i 2.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.07.2020 09:13

Pyrzowice
Załączniki:
IMG_20200710_180206-01.jpeg
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 11.07.2020 10:04

kowal77777 napisał(a):A jak w samolocie? Dużo ludzi? Żonka z synem lecą z warszawy 24.07 do splitu a ja dzień wcześniej ruszam samochodem :-)

Interesująco...
Dlaczego nie podróżujecie wspólnie?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 11.07.2020 10:15

Magdalena S. napisał(a):
kowal77777 napisał(a):A jak w samolocie? Dużo ludzi? Żonka z synem lecą z warszawy 24.07 do splitu a ja dzień wcześniej ruszam samochodem :-)

Interesująco...
Dlaczego nie podróżujecie wspólnie?

Tak kiedyś podrozowalismy do Danii. Ja z kolegą autem, A asze żony i dziecko samolot. A na miejscu już razem. Świetne rozwiązanie.
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 14.07.2020 22:03

W telegraficznym skrócie o naszej coraz ciekawszej sytuacji.
Rayanair po licznych meilach przypominających, poinformował nas jakiś czas temu, że wiedzą, że chcemy zwrot kasy za odwołany marcowy lot.
Wiedzą i proszą by ich nie popędzać...
Czyli pokładam nadzieję, że kiedyś dostaniemy ten zwrot.

Wczoraj dowiedzieliśmy się, że easyJet odwołał nasze sierpniowe loty na trasie Berlin -Dubrovnik.
Ci nawet nie pofatygowali się by wysłać nam wiadomość. A na aplikacji w telefonie nadal ,,tyka” odliczanie dni do wylotu. Dowiedzieliśmy się przypadkiem, grzebiąc w aplikacji.
Standardowo formularz zwrotu nie działa a linie chcą przekonać nas do voucherów.

To się robi coraz mniej zabawne.
Mam już ,,uśpiony” w tanich liniach lotniczych mały majątek.
W Chorwacji zarezerwowany apartament, zebrała się nas niemała ekipa, a transportu brak.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 14.07.2020 22:32

Nie chcę siać defetyzmu ale dzisiaj Austria wprowadziła zakaz lotów z 18 krajów. Wprawdzie nie ma na liście ani Chorwacji ani Polski ale pozostałe kraje bałkańskie już są, i spory kawał Europy.
Ja mam lot w połowie sierpnia do Chorwacji i planuję krótki pobyt w Wiedniu i zaczynam się obawiać czy mi się plan nie sypnie...
A mogłem pojechać na początki lipca jak planowałem... :(
kowal77777
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowal77777 » 17.07.2020 10:44

Młody ma 2,5 roku i nie za dobrze znosi długie podróże autem. Dlatego wolę posłać żonkę i młodego samolotem a samo pojechać autem z gratami. Przerabiałem też opcję wszyscy samolotem i wynajem auta - wygodna opcja ale sporo droższa.
Walkiria
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walkiria » 25.07.2020 13:02

Witam wszystkich czytających :)
Kochani na spontanie w czwartek zaklepaliśmy lot ze Szczecina do Zadaru na 30.07 i domek w Zatonie na tydzień ;)Pierwszy raz lecimy do Chorwacji i pierwszy raz będziemy na Zatonie. Pytanko do was jak ogarnąć temat wypożyczenia samochodu? Będziemy tylko tydzień więc sama nie wiem czy będziemy gdzieś jeździć. Jakieś namiary na w miarę tanią wypożyczalnię, najchętniej bez wkładu własnego. Czy może lepiej dać sobie spokój z tym samochodem i dojechać w inny sposób do Zatonu... bus, autobus itp?
Z góry pięknie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 27.07.2020 10:18

Walkiria napisał(a): jak ogarnąć temat wypożyczenia samochodu?

https://www.rentalcars.com/SearchResult ... ecommended
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 27.07.2020 11:03

surfing napisał(a):WARUNKI PODRÓŻOWANIA lato 2020
Następujące dokumenty należy wydrukować, wypełnić i mieć przy sobie podczas podróży:

Chorwacja rejestracja na stronie https://entercroatia.mup.hr/

Grecja Passenger Locator Form (PLF), czyli Formularz Lokalizacyjny Pasażera https://travel.gov.gr/#/ i pobranie kodu QR

Więcej i instrukcje wypełniania https://www.tui.pl/warunki-podrozy

Podroż z Katowic i z powrotem na Rodos (Grecja) przyjemna, odprawy sprawne, lotów mało w porównaniu do ubiegłych lat co przekłada się na komfort podróży.
Przybyło trochę wypełniania papierków ale wszystko można przygotować w domu
W praktyce najważniejsze jest by wydrukować PLF Passenger Locator Form- Formularz Lokalizacyjny Pasażera.
Kod QR na telefonie nic wam nie da bo na RHO nie było czytników.
Z naszego samolotu po przylocie do badania poproszono najstarszego pasażera- ponad 70 lat, badanie nie zmieniło jego pobytu, mieszkaliśmy w tym samym hotelu i codziennie przed śniadaniem spotykaliśmy się na treningu pływackim w morzu.

Na podróż warto kupić sobie maseczkę [Maseczka przewiewna] [maseczka łatwe oddychanie] którą po wyjściu z lotniska można zdjąć na cały pobyt na wyspie.

Pyrzowice - oczekiwanie na wejście do samolotu :)
Obrazek
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 27.07.2020 21:08

Walkiria napisał(a):Witam wszystkich czytających :)
Kochani na spontanie w czwartek zaklepaliśmy lot ze Szczecina do Zadaru na 30.07 i domek w Zatonie na tydzień ;)Pierwszy raz lecimy do Chorwacji i pierwszy raz będziemy na Zatonie. Pytanko do was jak ogarnąć temat wypożyczenia samochodu? Będziemy tylko tydzień więc sama nie wiem czy będziemy gdzieś jeździć. Jakieś namiary na w miarę tanią wypożyczalnię, najchętniej bez wkładu własnego. Czy może lepiej dać sobie spokój z tym samochodem i dojechać w inny sposób do Zatonu... bus, autobus itp?
Z góry pięknie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Jeśli chodzi o transfer Lotnisko - Zaton, to nie ma żadnego bezpośredniego połączenia. Trzeba niestety dojechać najpierw autobusem lotniskowym do Zadaru a potem miejskim do Zatonu. W zeszłym roku siostra chciała dojechać taksówką bezpośrednio na kemping to taksówkarze żądali 400 kun. Nie wiem, czy jakiegoś Ubera da się tam zamówić, ja tego nie testowałem.
Jeśli chcecie coś zwiedzić bez używania auta to obowiązkowym punktem jest Starówka w Zadarze, szczególnie po zachodzie słońca. Normalnie są tam niezliczone tłumy ale warto zwiedzić, a może teraz w dobie wirusa będzie luźniej.
Autobusy zarówno z Zatonu do Zadaru jak i powrotne zatrzymują się na tym skrzyżowaniu

https://www.google.pl/maps/@44.2392843, ... 6656?hl=pl

Nawet udało mi się znaleźć rozkład jazdy w internecie, ale teraz już ni cholery nie pamiętam, jak go znalazłem. Z centrum kempingu (bo kemping duży) do przystanku jest 15-20 minut piechotą.
Drugi punkt do zwiedzenia do miasteczko Nin - też podobny czas piechotą. Ale już zaczynam offtop nie na temat, więc kończę.

BTW. Patrząc na cennik wypożyczalni samochodów to moim zdaniem warto się zastanowić, czy to ma sens...
Walkiria
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walkiria » 28.07.2020 06:35

Slavko1974 dziękuję ci bardzo za te informacje. Wiem, że większość osób jeździ swoim samochodem i ciężko znaleźć inne informacje. Bijemy się z myślami co robić. zadar-airport hr/en/public-transport o tą stronę może ci chodziło?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Podroz samolotem (Wakacje 2020) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone