Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podroz samolotem (Wakacje 2020)

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.03.2020 20:12

No tak, ale ja bardziej piszę pod kątem historii Magdalena S., kiedy to hotel zerwał umowę a operator lotniczy R mimo wszystko poleciał, i wtedy ofert Mastercard-sa przydałaby się ..."jak ulał"-jeśli mówimy o podróży w "tamtą stronę" bo powrót już linie lotnicze odwołały same i zobowiązały się oddać srodki. Opóźnienie w zaistniałej sytuacji jest niejako zrozumiałe bo pewnie w tej chwili mają urwanie du..głowy.
pozdro
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.03.2020 20:38

Tu raczej kasy ubezpieczenie nie odda za wylot, bo Magda się nie stawiła na lot, a R. jest proponował zmianę terminu, więc miała wybór. I bardzo dużo zależy od zapisu ubezpieczenie i wyłączeń, dokłądnie tak samo jak przy ubezpieczeniu KL.

mysza73 napisał(a):Ja dostałam właśnie sms od Rajana, że mój lot do Wiednia (11-14 kwietnia) został odwołany i zwracają mi kasę ...
To samo było z lotem do Bolonii ...
To miała być Wielkanoc w Wiedniu 8O Nic się nie przyznałaś :D Wiedeń to samochodem polecam: szybko i tanie parkowanie na P+R i chyba kosztowo też wyjdzie taniej....
A udało Ci się wypełnić formularz zwrotu?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.03.2020 21:11

Magdalena S. pisze że od poniedziałku (zakładam iż 16.03) miała wypoczywać w Hiszpanii, ale niestety w sobotę 14.03. wprowadzono stan wyjątkowy w Hiszpanii i jednocześnie hotel odwołał rezerwację...
...i wtedy mając ubezpieczenie rezygnujesz z lotu informując o całej sytuacji/decyzji Ubezpieczyciela...a samolot leci w poniedziałek oczywiście bez Ciebie czyli w tym przypadku bez koleżanki Magdalena S....jedyna niedogodność to czas oczekiwania na zwrot do 60 dni.
acha... i bez obawy...nie "trafisz" na kasę i linie i Masercards-a, bo zwrot na kartę będzie z/w tytule zawierał numer transakcji więc Mastercard-s odbierze sobie ewentualną wpłatę z linii lotniczych.
pozdro
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 25.03.2020 08:39

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ja dostałam właśnie sms od Rajana, że mój lot do Wiednia (11-14 kwietnia) został odwołany i zwracają mi kasę ...
To samo było z lotem do Bolonii ...
To miała być Wielkanoc w Wiedniu 8O Nic się nie przyznałaś :D Wiedeń to samochodem polecam: szybko i tanie parkowanie na P+R i chyba kosztowo też wyjdzie taniej....
A udało Ci się wypełnić formularz zwrotu?
Formularz wypełniony :oczko_usmiech:
A co do kosztów mojego Wiednia ... bilety kupiłam po 39 pln :mrgreen: więc nie ma szans, żeby naszym Jeepem było taniej, że o czasie nie wspomnę.
No ale innym razem ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2020 15:54

Zapomniałam o Waszym jeapie. Bo dla mnie to 4h i 350 zł z winietami i parkowaniem. Czasowo na to samo co samolotem (czas dojazdu, czas na lotnisku i koszty z tym związane). Ja miałam a maj upatrzone loty z Wiednia na pelo do Kalanata za 13 EUR.
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 13.04.2020 12:41

Ciekawy jestem rozwoju sytuacji z moim lotem EasyJet do Paryża 21 kwietnia... Rezerwowany jeszcze w październiku ubiegłego roku... Na razie nie spadł z rozkładu, więc nie ma szans na zwrot pieniędzy. Przez messengera kontaktowałem się z linią i proponują voucher na całą kwotę do realizacji rezerwacji w ciągu 6 miesięcy (wylot może być nawet w lutym 2021) Albo anulacja i zwrot podatków lotniskowych...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2020 12:58

Nie polecisz. Ograniczenie ruchu pasażerskiego w ruchu lotniczym międzynarodowym obowiązuje do 26go kwietnia.
No chyba, że wylot masz spoza Polski.
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 13.04.2020 21:01

piekara114 napisał(a):Nie polecisz. Ograniczenie ruchu pasażerskiego w ruchu lotniczym międzynarodowym obowiązuje do 26go kwietnia.
No chyba, że wylot masz spoza Polski.

Wylot mam z najbliższego dużego portu w Berlinie... Jedyne miejsce dla nas w Szczecinie na tanie loty...
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 20.04.2020 09:47

I nie lecę... Najpierw odwołano wylot na 21 kwietnia a po kontakcie (wyłącznie przez mesengera) szybka reakcja! Najpierw proponowali vouchery na nową rezerwację, ważne przez 12 miesięcy, ale jak stanowczo zażądałem zwrotu płatności to bez mrugnięcia okiem zatwierdzili. Po 3 dniach pieniądze wróciły na kartę i to z nawiązką! Kurs euro poszedł w górę z 30 groszy...
Ale wolałbym jednak ruszyć . Ciekawy jestem czy wyjdzie mi Zakynthos w pierwszej połowie sierpnia...
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 20.04.2020 10:25

Czyli easy to jednak porządniejsza firma.
My w marcu złożyliśmy wniosek o zwrot pieniędzy za odwołany lot w Ryanair i do dziś czekamy.
Niby mieli na ten zwrot 28 dni.
Minęło już 28 +kilka.

Trzymam kciuki by udała nam się sierpniowa Chorwacja 8)
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.04.2020 15:36

Z nieoficjalnych zrodel dowiedzialem sie ze loty maja byc wznowione około 17 czerwca. Podobno trwaja rozmowy nad ograniczeniami w zwiazku z pandemia takze wiec jest nadzieja na jakies wakacje.
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 27.04.2020 19:15

nenek napisał(a):Z nieoficjalnych zrodel dowiedzialem sie ze loty maja byc wznowione około 17 czerwca. Podobno trwaja rozmowy nad ograniczeniami w zwiazku z pandemia takze wiec jest nadzieja na jakies wakacje.

Ja niestety nie podzielam Twojego optymizmu, jeśli około 17 czerwca zaczną się w Polsce jakieś operacje lotnicze w ruchu pasażerskim to bardzo okrojone i dotyczyć to będzie raczej linii tradycyjnych. Składa się na to kilka przyczyn, samoloty od ponad miesiąca pasą się na płytach postojowych, zanim zaczną latać po takiej przerwie muszą przejść przeglądy, załogi kokpitowe i kabinowe przez to że nie latają tracą swoje uprawnienia. Duże linie robią loty techniczne w celu utrzymania uprawnień pilotów, ale głównie dla kapitanów którzy są instruktorami. Niestety od zakończenia akcji "lotdodomu" nie widziałem startującego z EPWA B737 czy E190 lub Dash-a. W ruchu są tylko B787. Spora część pilotów LOTu ma umowy B2B, linii czarterowych praktycznie wszyscy np. Enter Air, ci piloci sami muszą zadbać o ważność swoich uprawnień, a są to duże koszty zwłaszcza w sytuacji gdy nic nie zarabiają, gdyż postojowe dostają tylko piloci zatrudnieni na etatach. Tak więc różowo to nie wygląda, chociaż bardzo bym chciał żeby było jak dawniej.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 27.04.2020 20:48

Nam dzisiaj także odwołali lot na Majorkę :D
Załapałem się jako ostatni dzień, 14 maja,
i super bo i tak bym nie poleciał :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.05.2020 11:11

8-15 sierpnia...
Bez tytułu.png

Inne terminy droższe o 100 zł
kuchcik77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchcik77 » 30.05.2020 20:06

Rozumiem, że jeśli przepis dalej będzie działać po otwarciu granic (powietrznych) to Ryan lub Wizz będą miały dylemat które 50proc pasażerów wpuścić na pokład.... masakra

4) statkami powietrznymi w rozumieniu art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. – Prawo lotnicze – danym statkiem
powietrznym można przewozić, w tym samym czasie, nie więcej pasażerów niż wynosi połowa maksymalnej liczby
miejsc przeznaczonych dla pasażerów określonej w dokumentacji technicznej statku powietrznego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Podroz samolotem (Wakacje 2020) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone