Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

podróż nocą do cro??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 21.01.2008 16:26

FUX napisał(a):
adam11 napisał(a):
FUX napisał(a):Zapytaj gugla i odwiedź stronę oekotelu. Wszystko znajdziesz.

Niestety gugl :) i strona hotelu mi nie pomogły :) :D

Leniuszek.... :roll: :wink:
7.00 , tylko śniadania. Kolacja na Zamku w knajpie lub u stóp gory zamkowej w fastfoodzie.

jednak Fux :) lepszy przyjaciel niż gugl :)) Pozdrawiam :) i dziękuje :)
Goocio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goocio » 08.06.2009 17:51

Witam
Wybieram się pierwszy raz do CRO do Makarskiej , a wymyśliłem sobie ze pojadę zwykłymi drogami ( bez płatnych )
taką trasą :
http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... &hl=pl&mra
=ls&dirflg=ht&sll=52.333472,16.893886&sspn=0.023602,0.077248&ie=
UTF8&ll=45.490946,16.391602&spn=1.732875,4.943848&z=8
czy moze ktoś doradzic gdzie na tj trasie załapie LPG
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 08.06.2009 18:24

co prawda drugi raz będę jechał do Cro , ale nawet nad nasze morze jeździłem w nocy. Ktos powie czemu a juz pisze, mam komfort , poniewaz wtedy dwójka moich dzieci śpi a nie marudzi czy wy..... albo inne rzeczy. Jestem o 6 - 7 i albo jak poprzednio dogadałem sie z właścicieclką , że tak przyjade albo jak teraz jade na camp i będę szukał, choc mam juz upatrzone. Uważam, że jazda w nocy jest lepsza, jeżeli jedzie się z dziećmi-- choc oczywiście uciekaja ładne widoki. Wracam tez zawsze na noc. Gdziekolwiek jestem wyruszam ok 19-22 i naprawde jestem szczęśliwy a dzieci zadowolone.
OLO-O3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) OLO-O3 » 08.06.2009 18:40

Z dziećmi to tylko w nocy.Faktycznie obydwoje śpi do rana
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.08.2009 14:09

Na tak zadane pytanie odpowiem: nie warto bo:
1) sama trasa też ma swój urok pod warunkiem że coś widać a w nocy nic nie widać...
2) jechać przez całą noc to nie tylko ogromny wysiłek ale przede wszystkim mniejsze bezpieczeństwo dla ciebie i wszystkich pasażerów bo wiadomo że najwięcej ciężkich wypadków jest właśnie w nocy kiedy percepcja wszystkich kierowców jest osłabiona (zmęczenie + słaba widoczność).

Ja do dziś mam żywo w pamięci mojego przyjaciela - górala z Suchej Beskidzkiej który był świetnym, nocnym kierowcą ale pewnego razu ok. 3-ciej w nocy, wracając z Rzymu do domu "na raz" wpadł pod autobus bo zasnął... miał 22 lata...
Klima? Jako dziecko jeździłem wielokrotnie z rodzicami do BG i raz YU fiatem 126P i nie przypominam sobie żeby brak klimy był aż tak poważnym problemem jak się to dziś przedstawia. Jechaliśmy bezpiecznie za dnia a w nocy równie bezpiecznie spaliśmy (podróż trwała 3 dni). Myślę że jeżeli już ktoś jedzie w nocy to w najtrudniejszym momencie w środku nocy powinien się kimnąć na 2-3 h nawet w samochodzie i dopiero kontynuować podróż

Mylisz, się są różne typy kierowców. Jedni wolą jeżdzić nocą, a inni w dzień. Ja należe do tego pierwszego typu. Uważam że jazda nocą jest lepsz aprzynajmniej z kilku powodów:
1. W nocy jest chłodniej zarózno w aucie, jak i na zewnątrz - lepsza koncentracja
2. Nocą nie rozpraszają cię żadne widoki za oknami, bo widac tylko drogę - lepsza koncentracja
3. Nocą większość pasażerów samochodu śpi, więc nie przeszkadzająw jeździe.
4. Nocą jest znacznie mniejszy ruch, więc po pierwsze nie tracisz dużo czasu na stanie w korkach i wyprzedzanie, po drugie tracisz znacznie mniej paliwa, bo jedziesz płynniej
5. Argument o braku snu jest niedorzeczny, bo przecież można wyspac się po południu (nawet jakieś 5-6 godzin) i wyruszyć w trasę wyspanym.
6.Nieprawdą jest, że najbardziej kryzysowe godziny do jazdy to 2-5 rano. Znacznie gorsze są 3-5 poi południu, bo po pierwse organizm jest najedzony dużym obiadem, a po drugie świeci ostre słońce.
7. Argument o wypadku twojego kolegi też jest do niczego, bo równie dobrze mogło mu się to przytrafić w dzień.

Reasumując, polecam jazdę nocą - tym, którzy to lubią. Ja Zawsze jeżdżę na takie wyjazdy nocą i nigdy nie żałowałem.
anurban
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anurban » 18.08.2009 14:19

Witam>
Co do jazdy w nocy do w nocy - byłem 2 razy w CRO, teraz jade 3 raz - i wyjezdzam wieczorem/ woj. opolskie/ aby byc we Wiedniu w nocy - pusto, szybko bezpiecznie- >
Jak wracałem ostanio z BASZKi / wyjazd rano, poniewaz do 10 trzeba zwolnic pokoje /
to we Wiedniu trafiłem na popołudniowe korki i to było mało przyjemne przeżycie.

teraz jadę do Okrug Gornyj i tak chce zaplanowac powrót aby byc ponownie we Wiedniu w nocy - reszta trasy nie stanowi wiekszego, komunikacyjknego problemu
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.08.2009 14:36

W nocy czy w dzień - każdy jedzie kiedy lubi. Ja lubię nocną jazdę (dziecko wówczas śpi :) ). Niestety, mój maż z racji wady wzroku prawa jazdy zrobić nie może i kierową jestem ja. Nie narzekam bo to lubię. Dla mnie najistotniejsze jest nie granie bohatera. Kiedy czuję zmęczenie jest postój. Dłuższy lub krótszy ale jest.
mibe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mibe » 18.08.2009 15:17

yskyerka napisał(a):W nocy czy w dzień - każdy jedzie kiedy lubi. Ja lubię nocną jazdę (dziecko wówczas śpi :) ). Niestety, mój maż z racji wady wzroku prawa jazdy zrobić nie może i kierową jestem ja. Nie narzekam bo to lubię. Dla mnie najistotniejsze jest nie granie bohatera. Kiedy czuję zmęczenie jest postój. Dłuższy lub krótszy ale jest.

Nie przypuszczełem że kiedyś przyjdzie zgodzić mi się z opnią kierowcy-kobiety :lol:

"Nie grać bohatera". Nie udawadniaj nikomu że nie chce ci się jeszcze spać za kierownicą. Zrób przerwę-dojedź szczęśliwie

Szerokości
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 18.08.2009 17:00

yskyerka napisał(a):...Dla mnie najistotniejsze jest nie granie bohatera. Kiedy czuję zmęczenie jest postój. Dłuższy lub krótszy ale jest.

Prawidłowe podejscie.
Ze mną różnie wcześniej bywało ale to co nieraz widziałem na drogach europy szybko zweryfikowało moje podejście do zgrywania "drogowego bohatera" i od kilku lat rozsądek panuje nad ułańską fantazją.
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 18.08.2009 19:07

Podróż nocą ma podstawową zaletę - brak korków. W tym roku musiałem wracać w systemie sobota-niedziela (czego - właśnie ze względu na korki -zawsze staram się unikać), 15 sierpnia wyjechałem 22 z Omisia, 1.30 - Lucko z marszu, 2.00 - Macelj - pół godziny czekania, 5.30 - 6.00 Wiedeń jednym skokiem pustymi ulicami.
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 29.03.2010 12:52

Kiedy jest największy ruch w nocy (koniec sierpnia) na trasie Chorwacja -> Polska?
Zakładam oczywiście, że w weekend, ale czy to pt-so, so-nd czy nd-pn?

Poprzednim razem Z Omis'ia jechaliśmy bez żadnych korków, ale to było w środku tygodnia. Tym razem się tak nie uda.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2010 13:33

Dracro napisał(a):Kiedy jest największy ruch w nocy (koniec sierpnia) na trasie Chorwacja -> Polska?
Zakładam oczywiście, że w weekend, ale czy to pt-so, so-nd czy nd-pn?...

Od lat jest zasada, że nie ma sensu jechać DO HR (czy jakiegokolwiek innego wakacyjnego kraju) z piątku na sobotę i Z HR z soboty na niedzielę - a wiąże sie to z klapkami na oczach zdecydowanej większości - typu: "nocleg od soboty do soboty"

Z niedzieli na poniedziałek - jak dla mnie najfajniejszy okres
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.03.2010 13:53

W zeszłym roku jechałem z piątku na sobotę przez Słowację i Węgry ( w nocy oczywiście) i cała droga bez najmniejszego chocby............koreczka!!! :lol: :lol: :lol: Fuks?? Może i tak...Żeby nie kusić losu :wink: :wink: teraz jadę z soboty na niedzielę. Dobrze :?: :wink: :wink: :wink:
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 29.03.2010 14:48

Ja zaplanowałem start w czwartek wieczorem... tak więc chyba jeszcze wyrobię się przez weekendowymi korkami. Powrót właściwie nie ma już dla mnie znaczenia, bo będzie "szarpany": z Marusici do Plitvic - nocleg - z Plitvic do Wenecji - nocleg - z Wenecji do Żagania :)
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 29.03.2010 15:21

Osobiście wyjeżdżam do Chorwacji zawsze na noc o godzinie około 18.00 przez Cieszyn, Bratysławę, Wiedeń, Graz i dalej przez Słowenię do Chorwacji. Ani razu korka i tłumu na drodze.

Powrót z Chorwacji, to wyjazd o 3.00 w nocy i powrót do domu w ciągu 14 godzin.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

podróż nocą do cro?? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone