Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

podróż nocą do cro??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mako
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mako » 25.04.2006 20:16

Też planuję jechać przez Słowację. Słyszałem jednak, że autostrada zaczyna się dopiero ok. 100 km od granicy w miejscowości Povazska Bystrica? Dlatego zastanawiam się czy przez Czechy nie jest lepiej?
A może od Cadcy jest dwupasmówka?[/quote]

to fakt jechałem tą drogą do Włoch 4 razy w tym roku i o ile dziury za cieszynem są połatane już, to dwupas za Cadcą jest krótki. Potwierdzam że do autostrady od Cieszyna jest 90-100km ale za to potem cały czas autostradą aż do Austri a tam około 30 km lokalną drogą :( do autostrady na Wiedeń.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 26.04.2006 11:41

Potwierdzam to co napisał Mako. Bardzo fajna droga. Polecam jazdę nocną, ja przynajmniej znowu tak pojadę. Nie dlatego, że w nocy jest chłodniej (mam klimę) ale nie ma korków, rodzinka śpi, jedzie się o wiele szybciej i jest sie o 1 dzień dłużej. A jak chcę podziwiać krajobrazy w Słowacji, na Węgrzech czy gdziekolwiek to jade do Słowacji, na Węgry czy gdziekolwiek.Proste.
Pozdr. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2006 13:50

Witam ,ja jadę nocą i już. :wink:
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 12.05.2006 10:29

Adam,K napisał(a):Polecam jazdę nocną, ja przynajmniej znowu tak pojadę. Nie dlatego, że w nocy jest chłodniej (mam klimę) ale nie ma korków, rodzinka śpi, jedzie się o wiele szybciej i jest sie o 1 dzień dłużej. A jak chcę podziwiać krajobrazy w Słowacji, na Węgrzech czy gdziekolwiek to jade do Słowacji, na Węgry czy gdziekolwiek.Proste.

Zgadzam się [mi] szkoda czasu na krajobrazy. Jadąc tam wyjeżdżam tak żeby na miejscu być rano więc więszkość trasy w nocy - jednak zawsze muszę się zdrzemnąc na godzinę jak mam zwidy, że mi ktoś przed maskę wskakuje :D .
Spowrotem wyjazd ok 8:00 rano bo do 10-tej trzeba było aparatment zwolnić więc nie mam sensu zwlekać jak i tak już się podróżą zyje. Powrót ok. północy. Więc jazda w dzień - na szczęście "klima chłodzi i o to chodzi"
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 16.05.2006 11:54

barkley1 napisał(a):ja mam w planach 16/17 ale to plany moga sie zmienic

kierunek krk

ewentualnie cirkvenica te rejony

Witam ja wybieram sie w tym samym terminie na wyspę KRK. Jadę z Częstochowy. O której godzinie planujesz wyjazd i jaką trasę wybierasz? Zastanawiam sie czy za jednym razem pokonam tą odległość czy lepiej stanąc gdzieś na nocleg np. gdzieś koło Bratysławy? Co prawda jadę do Cro juz drugi (byłam w Medulinie) raz ale za pierwszym jechaliśy 24h byly straszne korki w Słowenii.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 02.06.2006 19:35

Mariusz_M napisał(a):
Adam,K napisał(a):Polecam jazdę nocną, ja przynajmniej znowu tak pojadę. Nie dlatego, że w nocy jest chłodniej (mam klimę) ale nie ma korków, rodzinka śpi, jedzie się o wiele szybciej i jest sie o 1 dzień dłużej. A jak chcę podziwiać krajobrazy w Słowacji, na Węgrzech czy gdziekolwiek to jade do Słowacji, na Węgry czy gdziekolwiek.Proste.

Zgadzam się [mi] szkoda czasu na krajobrazy. Jadąc tam wyjeżdżam tak żeby na miejscu być rano więc więszkość trasy w nocy - jednak zawsze muszę się zdrzemnąc na godzinę jak mam zwidy, że mi ktoś przed maskę wskakuje :D .
Spowrotem wyjazd ok 8:00 rano bo do 10-tej trzeba było aparatment zwolnić więc nie mam sensu zwlekać jak i tak już się podróżą zyje. Powrót ok. północy. Więc jazda w dzień - na szczęście "klima chłodzi i o to chodzi"

My ze względu na szukanie kwater jedziemy na 2 samochody z Dolnego Śląska na Krk na noc z niedzieli na poniedziałek. W każdym aucie dwoje dzieci, klima i dwóch kierowców. Zwiedzanie pozostawiamy sobie w drodze powrotnej, którą zamierzamy pokonać w dzień. Myślę, że to jest dobre rozwiązanie. Nie ma się co licytować czy lepiej w dzień czy w nocy. Każde wakacje są dobre jeżeli to my je sobie układamy i nie ma żadnych nieprzewidzianych(większych) problemów. Pozdrawiam. :)
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 02.06.2006 20:28

Jak chyba większość, jeździłem nocą. Najpierw ze względu na brak klimy i dzieci. Potem, dlatego, że będąc rano np. na kempingu łatwiej znaleźć jakieś przyzwoite miejsce albo inny kemping. Jeżeli jesteś wieczorem, nie mówiąć już o nocy - to śpisz, nie patrząc gdzie i w jakich warunkach.
Bardzo rozsądnie piszą ci którzy zwracają uwagę na zasypianie za kierownicą. Musisz wiedzieć jak reaguje twój organizm na noc, szczególnie od 2 do 6 nad ranem. Ja np. pracuję przynajmniej raz w tygodniu całą noc i wiem, jak mój organizm znosi niewyspanie, zmęczenie i senność. To niezmiernie ważne !!! Wyobraź sobie, że jedzie 130 km/h i na chwilę odpływasz, sekunada może dwie , trzy - i koniec....
Kawa nie wszystko załatwi , stąd praktykuję już będąc np za Karlowacem albo troche dalej, krótką drzemkę na stacji benzynowej. Godzinka, drzemki, odstresowuje, powoli wypocząć oczom / - pasy na autostradach i odblaski świecą co przy długiej kilkunastogodzinnej jeździe zaczyna przeszkadzać/ . A potem jadę dalej. Ale każdy z nas pewnie reagule inaczej. Jak polecam noc.
gobowiec
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gobowiec » 08.08.2007 23:05

Witam wszystkich. Czytam forum już od pewnego czasu, ale pierwszy raz piszę post. Przyznam, że wiele informacji przyda się, albo już się przydały. Jadę do Zadaru i mam zamiar jechać z nocowaniem po drodze, a właściwie z dwoma noclegami. Drugi nocleg będzie z piątku na sobotę już w Chorwacji po to by uniknąć sobotnich korków - to jest chyba najważniejsza rada jaką wyczytałem tu. Jedank mam pytanie do tych co jechali jednak w ciągu dnia: gdzie nocowaliście po drodze? Będę jechał z POznania i planuję jechać najpierw na Berliner Ring i dopiero potem w dół przez Austrię itd. Map24 pokazał 14 godzin jazdy do Jesenje (pierwsza większa miejscowość w Chorawcji) więc nie wiem, czy nie podzielę całej podróży na trzy (będę praktycznie jedynym kierowcą):
pierwszy nocleg gdzieś przed Chorwacją - gdzie nocować? Potem jazda do Chorwacji tak by zdążyć w piątek i ewentualnie coś zwiedzić.
drugi nocleg - piątek na sobotę w Chorawcji - gdzie nocować? Może Jeziora Plitwickie? Czy ma ktoś namiary na dobry nocleg?
trzeci dzień dojazd na wyspę Preko - tam już mamy apartament.
Nie jadę zbyt szybkim autem (ale z klimą) i mam małe dzieci. Wolę troche dłużej jechać z postajami, aby moje pociechy po drodze nie zjadły mnie - albo ja je :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2007 16:24

Z Poznania przez Głubczyce do Wiednia dojedziesz w jakieś 8 godzin.
Na wlocie masz Oekotel. Tam możesz pospać, ew. pooglądać Wiedeń.
Opcja druga jedziesz ok. 200km dalej do Grazu.
Od ok 16-18 miasto do Twojej dyspozycji.
Warunek. Wyjazd z Poznania ok. 5 rano.
Sobota. Wyjazd ok 11 z Grazu po przejeździe całej nocnej i rannej watahy przez Maribor i granicę.
Po poludniu jesteś w Plitvicach.
Zwiedzanie w niedzielę. Pod wieczór jesteś na kwaterze.
Nie wiem tylko, jak częstotliwością kursowania promów na wyspę, którą podałeś.
gobowiec
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gobowiec » 10.08.2007 11:09

dzięki FUX za odpowiedź. Z Zadaru, z tego co doczytałem na lokalnej stronie, to prom jest co godzinę lub częściej jeśli trzeba. Wg. map24 z Plitvic do Zadaru to 5 godzin + czekanie na prom + prom + dojazd na kwaterę. Pewnie zajmie to z 8 godzin. Pewnie wyjadę w czwartek z nocowaniem w Austrii i następnego dnia (piątek na sobotę) nocowanie w Plitvicach. Chodzi o to, że mam apartament od soboty i muszę tam dojechać o w miarę przyzwoitej godzinie więc aby uniknąć masakry na drogach muszę być w piątek w Chorwacji. Ceny jak na Austrię faktycznie przystępne. Szukając samemu znalazłem co najwyżej "schroniska" czyli ich youth hostel w której ceny zaczynają się od 18-20euro i na dodatek trzeba pchać się do centrum. Informacja pewnie przydatna dla wielu :-)
Następne pytanie pojawi się gdy przeanalizuję drogę wg wskazówek od FUX'a
PS. ewentualne inne wskazówki dotyczące noclegu mile widziane
gobowiec
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gobowiec » 11.08.2007 20:34

Tak więc pogrzebałewm jeszcze raz na forum i zrobiłem sobie małe zestawienie. Jadąc przez Austrię w kierunku Plitvickich Jezior mam po drodze możliwe noclegi:
Graz http://www.oekotel.com/index_pol.php
po 60km Pesnica :http://www.turinter.wroc.pl/hotele_slowenia.htm (fajna strona o możliwych noclegach nie tylko w Słowenii)
po kolejnych 30km Podlehnik: http://www.ptuj-tourism.si/namestitve/m ... hp?lang=en lub
Ob Ribniku: http://www.ptuj-tourism.si/namestitve/s ... hp?lang=en
kolejne 110km Karlovac, podobno bez problemu na miejscu można znaleść miejsce. Dla mnie to będzie już trochę za daleko na jedną zmianę.
Więc jadę i jak stwierdzę samemu (albo żona) że czas odpocząć to nocuję.
Następny nocleg w Plitvicach i tu kilka propozycji wyciągniętych z forum:
www.rakovica.hr/index_en.asp - strona o Rakovica (4km do Plitvic) z adresami na noclegi. Ponadto polecane przez forumowiczów
www.plitvice.info
www.tzplitvice.hr
http://www.accommodation-plitvice-hodak73.com/
http://www.plitvice.info/dferderber.htm
http://www.tzplitvice.hr/index.php?izbo ... Smjestaj=1
http://www.plitvice.info/plitvice.htm

Z przydatnych informacji jeszcze zestawienie zrobione przez Kir'a:
stacje lpg
forum/viewtopic.php?t=15406&highlight=stacje+lpg
forum/viewtopic.php?t=13671&highlight=stacje+lpg
forum/viewtopic.php?t=13472&highlight=stacje+lpg
forum/viewtopic.php?t=13150&highlight=stacje+lpg
forum/viewtopic.php?t=13472&highlight=stacje+lpg
forum/viewtopic.php?t=10984&highlight=stacje+lpg
winiety:
forum/viewtopic.php?t=11633&highlight=stacje+lpg

Gdyby ktoś miał namiary na nocleg w Austrii przed Grazem (lub jeszcze w Niemczech) to chętnie skorzystam. Przy ulewach jakie ostatnio były dojechanie do Grazu może być już wyczynem więc potrzebuję "wyjście awaryjne". Oczywiście są pozycje na turinter.wroc.pl, ale może ktoś ma dobre doświadczenie i poleci.
Pzdr,
Gobowiec :-)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 21.01.2008 13:24

od której godziny w oekotel wydawane jest sniadanie ? : ) i ile kosztuje wykupienie kolacji ? :)))
dojezdzając do Grazu jak jechać ? :) ?

OEKOTEL Kalsdorf/Graz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.01.2008 14:13

Zapytaj gugla i odwiedź stronę oekotelu. Wszystko znajdziesz.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 21.01.2008 15:57

FUX napisał(a):Zapytaj gugla i odwiedź stronę oekotelu. Wszystko znajdziesz.

Niestety gugl :) i strona hotelu mi nie pomogły :) :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.01.2008 16:03

adam11 napisał(a):
FUX napisał(a):Zapytaj gugla i odwiedź stronę oekotelu. Wszystko znajdziesz.

Niestety gugl :) i strona hotelu mi nie pomogły :) :D

Leniuszek.... :roll: :wink:
7.00 , tylko śniadania. Kolacja na Zamku w knajpie lub u stóp gory zamkowej w fastfoodzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

podróż nocą do cro?? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone