Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

podróż nocą do cro??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 22.06.2010 07:47

aro_40 napisał(a):ok 23.00 w autko i w drogę...

imho za późno
ja wyjeżdżałem 16-17. Przez pierwsze godziny dziatwa zainteresowana jest podróżą samą w sobie i tym co za oknami. Kiedy zaczyna się nudzić to akurat jest ich naturalna godzina na sen. Jak się zaczynają budzić to jesteśmy prawie już na miejscu i krajobraz za oknem jest "trochę" inny i znowu są zaciekawione :)
Niestety w tym roku chce pojechać trochę dalej (jakieś 1,8-2 tys km) i niestety nie mam pomysłu na rozplanowanie trasy:(
urbinio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbinio » 22.06.2010 10:14

Witam 26 wyruszam do Chorwacji i palnuje podroz w nocy. I takie oto pytanie do was o ktorej najlepiej wyruszyc zeby bez zadnych szalenstw dojechac na miejsce. Kwatere mamy od 14 ale mysle ze jak doejdziemy nawet na 9-10 to bedzie dobrze tylko pytanie do was ktora godzina bedzie najleprza. Dodam ze jedziemy na Pag przes Słowacje, Wegry.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 22.06.2010 11:44

urbinio napisał(a):Witam 26 wyruszam do Chorwacji i palnuje podroz w nocy. I takie oto pytanie do was o ktorej najlepiej wyruszyc zeby bez zadnych szalenstw dojechac na miejsce. Kwatere mamy od 14 ale mysle ze jak doejdziemy nawet na 9-10 to bedzie dobrze tylko pytanie do was ktora godzina bedzie najleprza. Dodam ze jedziemy na Pag przes Słowacje, Wegry.

A skąd jedziecie :wink:
urbinio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbinio » 22.06.2010 13:40

warszawa
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 22.06.2010 15:20

urbinio napisał(a):Witam 26 wyruszam do Chorwacji i palnuje podroz w nocy. I takie oto pytanie do was o ktorej najlepiej wyruszyc zeby bez zadnych szalenstw dojechac na miejsce. Kwatere mamy od 14 ale mysle ze jak doejdziemy nawet na 9-10 to bedzie dobrze tylko pytanie do was ktora godzina bedzie najleprza. Dodam ze jedziemy na Pag przes Słowacje, Wegry.
Witam. Jadąc z Warszawy myśle że musicie wyjechać w godzinach przedpołudniowych t.j do godz 12.00.Ja od lat ruszam w tych godzinach z Torunia przez Łódz Cieszyn Bratysławę Węgry trasą 86 jest to podobna trasa jak z Warszawy bez problemu dojeżdżam do godz 2.00-3.00 do Krlovac może kawałek dalej gdzie robimy 3-4godz. przerwy na odpoczynek oczywiście w aucie. Wten sposób można dotrzeć na 9-10 w każde miejsce na wybrzeżu. Pozdrawiam Krzysztof :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2010 17:32

Ja również polecam jazdę z małymi dziećmi w nocy. 13 czerwca w niedzielę wyruszaliśmy z przyjaciółmi z dwoma dziewczynkami po 11 miesięcy każda i 5-letnim smykiem. Trochę się obawialiśmy tej podróży, ale naprawdę było O.K. Wyjechaliśmy około 18 z domu, ostatnie tankowanie w Nowej Wsi przed przejściem granicznym w Muszynce (Piwniczna zamknięta po powodziach). Słowacja minęła szybko, za granicą na Węgrzech krótki postój na zakup winiety i następne tankowanie po 680 km już w Chorwacji. Ponieważ mknęliśmy odrobinę szybciej niż zakładaliśmy - zrobiliśmy ok 6 rano godzinną przerwę na wybieganie dla dzieci i na rozprostowanie starych kości dla kierowców. Po ok. 14 godzinach i przejechaniu 1200 km dotarliśmy szczęśliwie i w dobrych nastrojach (jedynie zmęczeni) na miejsce: Primosten CR.
Szczęśliwej podróży !
RODZYN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RODZYN » 22.06.2010 20:01

Zdecydowanie przychylam się do tych formumowiczów, którzy preferują jazdę w nocy.

Do Chorwacji jeżdżę z małymi przerwami od 1998 roku - zawsze w nocy. Od 2005 roku jeżdżę z małym dzieckiem. Wyjazd z Poznania planujemy na godziny ok. 12.00 - 13.00. Po drodze do Boboszowa jemy z dużym spokojem obiad w miejscu gdzie nasza Basia ma zapewnioną rozrywkę w postaci placu zabaw. Na godz. 19.00 dojeżdżamy do Boboszowa i tam w ostatnim zajeździe przed granicą czeską jemy kolację, przebieramy Basię w pidżamę i już jednym ciągiem jedziemy do Chorwacji.
Od Boboszowa do Splitu droga zabiera nam ok. 12 - 13 godzin. Dodam, że prowadzimy na zmianę (żona i ja), robimy krótkie przerwy na skorzystanie z toalety, zatankowanie samochodu. Basia śpi grzecznie całą drogę i budzi się praktycznie pod koniec autostrady przed zjazdem na Split.

Jazda nocą ma kilka zalet:
- jeśli jedzie się z dzieckiem - śpi przez znaczną część trasy (opisane powyżej)
- ruch na drogach jest zdecydowanie mniejszy niż za dnia
- przepustowość na granicach a zwłaszcza na bramkach autostradowych jest bardzo dobra
- w zależności od punktu docelowego dojeżdżamy w godzinach porannych lub najdalej przedpołudniowych (dla nas jako turystów campingowych ma to bardzo duże znaczenie - w tych godzinach najłatwiej znależć wolne miejsce)
- brak konieczności używania klimatyzacji (nocą temperatury w Czechach, Austrii, Słowenii i Chorwacji - do tunelu Sv. Roka - są bardzo korzystne

Warunki do jazdy nocą:
- minimum 2 kierowców (zmieniamy się z żoną co pewien czas)
- przystąpienie do podróży wypoczętym
- brak przeciwwskazań do prowadzenia samochodu nocą
- dobre przygotowanie trasy (zarówno w postaci papierowej oraz w przypadku GPS w postaci elektronicznej)

Pozdrav
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 23.06.2010 08:19

RODZYN napisał(a):Od Boboszowa do Splitu droga zabiera nam ok. 12 - 13 godzin. Dodam, że prowadzimy na zmianę (żona i ja), robimy krótkie przerwy na skorzystanie z toalety, zatankowanie samochodu. Basia śpi grzecznie całą drogę i budzi się praktycznie pod koniec autostrady przed zjazdem na Split.

Pogratulować takiego dziecka :lol: - nasz budziła się od 12 w nocy regularnie, aż do 5-6 nad ranem kiedy to już był totalny koniec spania, z drogą powrotną jest lepiej, jest spokojniejsza i śpi dłużej.
urbinio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbinio » 23.06.2010 11:16

Postanowilem wyjezdzam ok 17 z Wawy mysle ze ok 10-11 bede na Pagu. Na spokojnie dojadziemy bedziemy jechac we dwoch na zmiane to damy rade.
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 23.06.2010 11:45

Witam,
jechałem 2 lata temu do Cro z Poznania, nocleg w Bratysławie (od 18.00 do 23.00 zwiedzanie Starego Maista) wyjazd następnego dnia o 8.00 przez Węgry - droga 86, przejście w Gorican i ok. 14.00 byłem na miejscu w Bibinje koło Zadaru. Sympatyczne i miejsce i goospodarze, pogoda aż za gorąco., trochę zwiedzania. Powrót bez noclegu: wyjazd z Bibinje do Plitvic ok. 8.00, w Plitvicach zwiedzanie od 11.00 do 17.00 i wyjazd do domu. Granica w Gorican ok. 20.00, potem trochę nietypowo (jeszcze nie spotkałem takigo opisu), wyjazd o 21.00 do Kormend, potem skręt w lewo do Austrii i autostradą przez Wiedeń i Brno, potem tragiczny przejazd przez Czechy (wąskie, kręte drogi).
W tym roku wyjeżdżam 30.07.10. w piątek ok. 18.00 z Poznania do Poljicy koło Trogiru. I tu mam pytanie, ostatnią część trasy już będę jechał w sobotę, czy nie będzie się czasem korkować już w Cro np. przed tunelami? Co prawda będę jechał wcześnie rano, ale to bedzie sobota. Co Wy na to? Zmiany noclegu (od piątku, a nie soboty nie udało się załatwić.
Wybiorę chyba trasę: Poznań - Wrocław - Boboszów - Mohelnice - Brno - Wiedeń - zjazd z autobany w Grosswilfersdorf na Wegry do Kormend - potem 86, Redics i Lendavę i juz dalej autocesta do Poljicy.
Czekam na konstruktywne uwagi i opinie o trasie, zwłaszcza o korkach w soboty.
Pozdrawiam
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 23.06.2010 12:43

My także wyjeżdżamy 30 lipca, ale ze stolicy:)
Wyjazd planowany ok. 21.00, może później, trasa na Budapeszt i dojazd wcześnie rano nad Balaton, pewnie miejscowość Siofok. Tam leniuchowanie cały dzień na kocyku nad wodą, drzemka :D
Późnym wieczorem po obiadokolacji nad Balatonem jazda autostradą, do Zagrzebia, Jadranka i o bardzo wczesnych godzinach porannych chcemy już być na docelowym kempingu na samym południu Cro :D
Mam nadzieję, że nocna jazda minie bez korków :)
Pozdrawiam!
Maciety
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciety » 24.06.2010 09:53

Witam, nei chciałem zakładać osobnego tematu ale mam kilka pytań o tegoroczną trasę Baboszów-Wiedeń-Zadar. Czy stan drogi w Czechach do przejścia z Austrią dalej jest , że tak powiem prawie jak u nas? Czy ostatnia stacja Shella w Czesji fukcjonuje normalnie? Czy dalej są ograniczenia przed Wiedniem? Były tam prowadzone prace drogowe, chyba jakaś obwodnica? Pozdrawiam i będę wdzięczny za wskazówki co i jak.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.06.2010 10:10

W Mikulovie Shell nadal działa (paliwo jednak tańsze jest w Austrii). Przed Wiediem, jakieś 30km zaczyna się autostrada (A5), która łączy się z obwodnicą Wiednia (czyli cały Wiedeń mijamy). O drodze od Boboszowa niestety nic nieiwm, bo to nie moja trasa :)

Ps. Wszystko to znajdziesz w innych tematach
jacektomek321
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 24.06.2010 10:41

Witam,
W kwestii jazdy noca to jechałem 3 razy i zawsze cos poszło nie tak i na miejscu byłem z kilkugodzinnym opóźnieniem.
Jazda nocą ma swoje zalety (pisał o nich RODZYN). Ale sa tez plusy jazdy w dzień:
1. ładne widoki,
2. nie chce sie spać (czasami w nocy senność może dać nieźle w kość),
3. jazda w dzień nie jest tak męcząca - po przyjeździe nie trzeba odsypiać i dochodzić do siebie przez dwa dni,
4. w razie pobłądzenia jest się kogo spytać o drogę (w nocy drogi puste),
5. można zatrzymać się na chwilę w jakimś fajnym miejscu i zrobić krótki postój na zwiedzanie.

W tym roku jadę na dzień (kwatera zarezerwowana). Generalnie na noc przemawia do mnie jazda z małym dzieckiem które w nocy śpi.

Natomiast nastawienie typu "jadę w nocy żeby rano być na miejscu i mieć czas na szukanie kwater" często bierze w łeb. Juz kilka razy zamiast rano dotarłem na miejsce o 16-18, zmęczenie masakryczne (nieprzespana noc a potem upał), do tego szukanie kwater, kiedy wszyscy nerwowi...
Maciety
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciety » 24.06.2010 11:09

Dziękuję za info dotyczące Wiednia i Mikulova. Co do jazdy w nocy jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Raz pojechaliśmy nocą w trzy auta. Jak zwykle burza na granicy czesko-austriackiej, wypadek na drodze do Wiednia, nocne objazdy i zamiast być na 11 byliśmy po 16! Trzeba bardzo dobrze znać trasę aby sprawnie poruszać się nocą. Może teraz gdy omija się Wiedeń byłoby łatwiej. Wyczerpanie daje znac dopiero rano! A jak ktos jedzie jeszcze bez klimy to już zupełna masakra.
W tym roku wyjadę z Wrocławia o 4 rano i mam zamiar być max. na 18 na Zadarskiej Rivierze :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

podróż nocą do cro?? - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone