Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

podróż nocą do cro??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 19.04.2010 09:03

Kurcze Panowie i Panie, nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Z niektórych wypowiedzi można wnioskować że jadąc nocą i do tego bez odpoczynku to niemal pewna katastrofa :lol: Jak nie lubicie jeździć w nocy, szybko się męczycie itp to możecie jechać i na 2 noclegi, jaki problem??
Niech każdy jeździ tak jak mu wygodnie :wink:
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 19.04.2010 09:35

jasio napisał(a):Jazda w nocy , lądowanie we mgle = zwiększone ryzyko ...
Człowiek nie nietoperz aktywny jest dzień a w nocy śpi ...
Jeśli nie musisz to nie jedz nocą .
Nie ryzykujcie tym bardziej że jedziecie z dziećmi.

jasio, nie do końca masz rację. W nocy jest o wiele mniejszy ruch, a większość trasy jedzie się nie polskimi drogami, gdzie dziura chowa się za dziurą, tylko autostradami. Mając mały ruch i często więcej niż dwa pasy w jedną stronę, jest to bardzo bezpieczne.
A dziecko się wyśpi i o wiele lepiej zniesie podróż, niż siedząc cały dzień i gapiąc się przez okno.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 19.04.2010 13:29

saintmb napisał(a):Prędkość przelotowa jakieś 120-140 i nie ma problemu. Mój rekord odległości to 1480 km i po zajechaniu zaraz do wody :):)

Oj uważaj, uważaj z tym wskakiwaniem do wody będąc zmęczonym. Dobra rada medyka
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.04.2010 13:43

dudek_t napisał(a):Niech każdy jeździ tak jak mu wygodnie :wink:

No i jak połowa w nocy pojedzie to będę miał mniejszy ruch w dzień na drogach :wink:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 19.04.2010 18:08

new1984 napisał(a):
jasio napisał(a):Jazda w nocy , lądowanie we mgle = zwiększone ryzyko ...
Człowiek nie nietoperz aktywny jest dzień a w nocy śpi ...
Jeśli nie musisz to nie jedz nocą .
Nie ryzykujcie tym bardziej że jedziecie z dziećmi.

jasio, nie do końca masz rację. W nocy jest o wiele mniejszy ruch, a większość trasy jedzie się nie polskimi drogami, gdzie dziura chowa się za dziurą, tylko autostradami. Mając mały ruch i często więcej niż dwa pasy w jedną stronę, jest to bardzo bezpieczne.
A dziecko się wyśpi i o wiele lepiej zniesie podróż, niż siedząc cały dzień i gapiąc się przez okno.
Może nie mam a może mam :?: Sam napisałeś ze w nocy jest mniejszy ruch a dlaczego a dlatego bo człowiek nie nietoperz i w nocy śpi . Odpowiedz sobie na pytanie , kiedy jest lepsze pole widzenia w nocy czy w dzień , jadąc 100 na h w ciągu 1s przejeżdżasz około 30 m drogę widzisz na 40 m(światła mijania ) a praktycznie na 30 m , ile masz czasu na reakcję :?: Oczywiście są nocne marki i ich rozumie ale większość jedzie nocą nie dlatego że jest bezpieczniej tylko że ...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.04.2010 18:40

spróbuj jechać z małymi dziecmi w dzień.....Sądzę,że szybko sie przekonasz (mimo wszystko ) do nocnej jazdy.... :wink: :wink:
Ale w sumie............jeden lubi majonez....drugi słoik po majonezie......jak kto woli...... :wink:
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 19.04.2010 20:26

Odpowiedz sobie na pytanie , kiedy jest lepsze pole widzenia w nocy czy w dzień , jadąc 100 na h w ciągu 1s przejeżdżasz około 30 m drogę widzisz na 40 m(światła mijania ) a praktycznie na 30 m , ile masz czasu na reakcję
Ale ze mam sie spodziewać krowy na autostradzie?
Czy jak?
Bo pomimo takiej widoczności jedzie się bezpiecznie.
A jak prowadzi wkurzony ojciec rodziny jak mu z tylnego fotela maruda suszy głowę: A daleko jeszcze?
Tak poza tym to przecież zawsze (80-90%) jedzie z drugim kierowcą, więc się w nocy można przesiąść i 2-3 godzinki przespać więc też nie jest to tak że ktoś ciagnie sam. Jak zamkniesz oczy na taki czas to sie zregenerujesz.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 20.04.2010 10:25

anakin napisał(a):spróbuj jechać z małymi dziecmi w dzień.....Sądzę,że szybko sie przekonasz (mimo wszystko ) do nocnej jazdy.... :wink: :wink:

zdecydowanie się zgadzam - chyba kolega nie jeździł z dziećmi nigdy - przynajmniej tymi mniejszymi ;)
argument jest nie do odrzucenia za jazdą nocną ;)
AdrianFire
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdrianFire » 20.04.2010 10:53

no dokładnie ja tez jeżdże z dzieckiem zawsze w zeszłym roku miał 10 miesiecy i całą noc przespał w tym roku jade tak samo wyjażdżam wieczorem i w nocy spokojnie sobie bede jachał bez słuchania z tyłu płaczu itp....
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 20.04.2010 16:35

AdrianFire napisał(a):no dokładnie ja tez jeżdże z dzieckiem zawsze w zeszłym roku miał 10 miesiecy i całą noc przespał w tym roku jade tak samo wyjażdżam wieczorem i w nocy spokojnie sobie bede jachał bez słuchania z tyłu płaczu itp....
No i jak dzidziuś zadowolony z wyjazdu :?:
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 20.04.2010 16:38

Jasio przestań męczyć swoimi wyliczeniami.To że ty boisz się ciemności nie znaczy że inni też.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 20.04.2010 16:55

rufus71 napisał(a):Jasio przestań męczyć swoimi wyliczeniami.To że ty boisz się ciemności nie znaczy że inni też.
Ciemności trochę się boje ale bardzo się boję " ciemniaków " na drodze .
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 20.04.2010 17:13

No to i ja po raz setny przytruję :lol: :lol: :lol:
Jedźcie w dzień, ale nie całą drogę tylko spanko w połowie w ładnym, przyjemnym pensjonacie.
Odpoczniecie, zwiedzicie.
To naprawdę ładne drogi są :lol: :lol: :lol:
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 20.04.2010 17:29

Jasio może jestem ciemniak ale nie truje na forum swoich mądrości jak kto co gdzie itp.Wiesz powiem tak:zrób tyle do przodu co ja do tyłu to porozmawiamy kto jak ma jechać.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 20.04.2010 17:44

rufus71 napisał(a):Jasio może jestem ciemniak ale nie truje na forum swoich mądrości jak kto co gdzie itp.Wiesz powiem tak:zrób tyle do przodu co ja do tyłu to porozmawiamy kto jak ma jechać.
Rufus wyluzuj nie nazwałem Cie ciemniakiem ale nerwusem mógłbym .Forum jest po to aby sobie pomagać , pogadać itp . Przepraszam jak się poczułeś obrażony :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

podróż nocą do cro?? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone