Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

podróż nocą do cro??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 18:19

A Wy dalej duzi chłopcy chcecie się sprawdzić, który silniejszy? Który ma więcej pary w łapie? Który więcej wytrzyma? Który dalej zajedzie? Który znowu udowodni, że jest prawdziwym facetem :lol: (a Ty Scrapp nam tutaj perfidnie nie wysyłaj ludzi na rzeź :lol::lol: )

A nie pomyśleliście, aby zacząć urlop w momencie wyjazdu z domu :?:

Oczywiście do nikogo nie piję, a tylko wyrażam swoje subiektywne zdanie i to, co mi i mojej rodzince (po wielu eksperymentach) najlepiej pasuje, najbardziej relaksuje i odpowiada :wink:

Pamiętajcie o tym, że jedziecie na U R L O P , a nie na zawody. Jeśli TO sobie uświadomicie, to powinno być spokojniej i przyjemniej szczególnie dla Was :wink:
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 11.04.2010 18:32

Hej. A gdzie byście spali na trasie Warszawa- Igrane :?:
Jedziemy z dziećmi(3). Możecie coś polecić :?:
Nie musi być b. tanie.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 18:37

heca7 napisał(a):Hej. A gdzie byście spali na trasie Warszawa- Igrane :?:
Nie musi być b. tanie.

http://www.letenyepanzio.hu/
Cenowo OK, jakościowo bez rozczarowań. Sheraton to nie jest, ale Qubus mógłby się uczyć. Qubus jest wyższy o wiele pięter, ale nic poza tym :wink:
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 11.04.2010 18:58

zonatyfacet1 napisał(a):A Wy dalej duzi chłopcy chcecie się sprawdzić, który silniejszy? Który ma więcej pary w łapie? Który więcej wytrzyma? Który dalej zajedzie? Który znowu udowodni, że jest prawdziwym facetem :lol: (a Ty Scrapp nam tutaj perfidnie nie wysyłaj ludzi na rzeź :lol::lol: )

A nie pomyśleliście, aby zacząć urlop w momencie wyjazdu z domu :?:

Oczywiście do nikogo nie piję, a tylko wyrażam swoje subiektywne zdanie i to, co mi i mojej rodzince (po wielu eksperymentach) najlepiej pasuje, najbardziej relaksuje i odpowiada :wink:

Pamiętajcie o tym, że jedziecie na U R L O P , a nie na zawody. Jeśli TO sobie uświadomicie, to powinno być spokojniej i przyjemniej szczególnie dla Was :wink:

Ja nie wysyłam nikogo na rzeź. zauważ że wszędzie piszę że w/g mnie i to podkreślam. Ja dużo zrobiłem kilometrów po europie i mam swoje sposoby (moje nie znaczy ze u kogoś to tak samo działą)
Rano śpię długo przed wyjazdem potem śniadanko pakowanie i wyjazd - najkrótrzą droga na niemiecką granicę. Potem można przyśpieszyć. A jak sie zancznie zmierzchać to robi się pusto i trzymam 170-180 ( i co najleprze nie łamię przepisów!! - w D)
Jasne że każdy jest zmęczony około 2-4 na ranem ale są na to metody. Tak jak pisałem zamieniam sie z małżonka któraspi jak zabita jak tylko wyjadę za brame. Do tego wiem że mnie muzyka suypia jak by nie była. Ale audiobooki są OK, np. sensacje XX wieku jak mnie wciągna to nie wiem kiedy mija czas. Faktem też jest że lecąć po autostradach trzymam te 170 bo nawet austriacy w nocy się nie czepiają a w CRO ciągnę do PLOCE i potem promik i jestem na miejscu. Tak jak pisałem trzeba to sobie wszystko poukładac ale się z Toba zgodze że nie każdy tak może i nie znaczy że jest gorszy. Ja wiem że jade na wakakacje ale żadko się udaje złapac więcej wolnego i mieć czas na noclegi luźną trasę. Jak juz mam to jade na południe PL i tam koło Chyżne mam mały hotelik w ktorym nocuję i rano ruszamy dalej.
Nie ma o co się licytowac bo to chodzi o nasze rodziny.
Jak czujesz ze masz dośc to na parking i spać.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 11.04.2010 19:29

zonatyfacet1 napisał(a):
heca7 napisał(a):Hej. A gdzie byście spali na trasie Warszawa- Igrane :?:
Nie musi być b. tanie.

http://www.letenyepanzio.hu/
Cenowo OK, jakościowo bez rozczarowań. Sheraton to nie jest, ale Qubus mógłby się uczyć. Qubus jest wyższy o wiele pięter, ale nic poza tym :wink:

Dzięki :D
saintmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) saintmb » 11.04.2010 20:20

hey

robię podobnie jak scraap jeśli chodzi o technikę jazdy nocą :)
Wyjazd wieczorkiem jak się zrobi ciemno to załoga śpi i robi się spokój. Na to mp3 z czym ciekawym /nie muzyka tylko Sensacje XXw, Cejrowski, Pawlikowska/ i tak wciąga że trasa szybko mija. Z uwagi na to że nie pijam kawy pozostają alternatywy czyli napoje energetyzujące /ze dwa/. Jak zbliża się kryzys u mnie około 3,30 to parking i 1,5 godzinki snu. Potem mycie ząbków /strasznie odświeża, mała gimnastyka/ i wioooo dalej :)

Prędkość przelotowa jakieś 120-140 i nie ma problemu. Mój rekord odległości to 1480 km i po zajechaniu zaraz do wody :):)

Zdecydowaną większość tras to pojazdy typu Van, zdecydowanie są najwygodniejsze i dla kierowcy i dla pasażerów.

pozdrowienia i byle do lipca :) w tym roku jedziemy w 6 osób i będzie szwagier na zmiennika jakby co
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 12.04.2010 01:53

Chlopaki piszcie co chcecie. Zaoszczedzacie 100 EUR, a bijecie sie jak świnia z błotem.
saintmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) saintmb » 12.04.2010 08:28

co kto lubi :):)
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 12.04.2010 14:10

Każdy jedzie jak mu wygodniej. Ja jeżdżę na noc tylko z tego względu aby być rano w CRO w celu znalezienia odpowiedniej kwatery oraz zew względu na mały ruch na drogach, poza tym lubię nocną jazdę. Zresztą chyba większość osób jadących "w ciemno" jedzie na noc.
W ubiegłym roku jechałem ze znajomymi i na pokładzie było aż czterech kierowców z czego tylko dwóch prowadziło. Jechałem do momentu aż poczułem się nieco zmęczony, wtedy przerwa przesiadka następnego kierowcy i kimanko na tylnym siedzeniu. Tym sposobem jedzie się bardzo fajnie, po kilka godzin każdy z kierowców a następnie odpoczynek i nabranie sił.
Ostatnio edytowano 12.04.2010 20:24 przez malczykos, łącznie edytowano 1 raz
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 12.04.2010 14:17

My w ubiegłym roku także jechaliśmy w nocy (Czechy - Austria - Słowenia)
Jechaliśmy z dwójką dzieci, bez żadnych problemów.
W tym roku taki sam schemat
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 12.04.2010 16:04

zonatyfacet1 napisał(a):Chlopaki piszcie co chcecie. Zaoszczedzacie 100 EUR, a bijecie sie jak świnia z błotem.

Ja nie rozumiem tego udowadniania... Każdy jedzie wtedy gdy lubi. Każdy inaczej traktuje urlop. Ja lubię jeździć nocą, mnie to relaksuje - mniejszy ruch, tempomat - robię to dla swojego bezpieczeństwa! Jazdy nocą unikam w krajach gdzie jeździ się trudnymi górskimi drogami - zwierzęta, kamienie, które w dzień lepiej widać. Nie robię tego by zaoszczędzić 100 euro, tak lubię i tyle. Dla mnie siedzenie w jednym miejscu to nuda, wypoczywam podróżując - to pozwala mi zapomnieć o dniu codziennym - zeszłe wakacje skończyły się wynikiem 6500km w 2 tyg i nie był to pierwszy czy ostatni raz. Niektórym to pasuje, innym nie - tak jak jazda w nocy. To, że ktoś ma inne zdanie czy preferencje, nie oznacza że chce oszczedzić czy być na plaży za 5 minut. Jazdę w nocy trzeba lubić.
Pozdrawiam
mimik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mimik » 12.04.2010 16:48

W nawiązaniu do wypowiedzi poprzedników zdecydowanie zgadzam się że jazdę w nocy trzeba lubić i do tego jeszcze być zaprawionym w bojach :D
Jak już też ktoś wcześniej wspomniał jest to też wygodne ze względu na dzieciary. No i oczywiście przy jeździe w ciemno bez żadnych rezerwacji.
Ja od czterech lat jeżdżę na południe Europy i zawsze tylko nocą. I nie mam z tym żadnego problemu. Pewnie pomaga mi to że pracuje na zmiany i wzmożona aktywność i koncentracja w nocy to dla mnie nic nowego.
A o wyścigach nie ma tu w ogóle mowy. Jadę 110 -130 to już max, aż tak mi się nie spieszy. Z resztą mój samochodzik więcej na blacie bardzo źle znosi :wink:
Pozdrawiam
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 14.04.2010 20:51

Jazda w nocy , lądowanie we mgle = zwiększone ryzyko ...
Człowiek nie nietoperz aktywny jest dzień a w nocy śpi ...
Jeśli nie musisz to nie jedz nocą .
Nie ryzykujcie tym bardziej że jedziecie z dziećmi.
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 15.04.2010 03:35

Ta dyskusja czy jechać nocą czy w dzień nie prowadzi do niczego.Powoli wygląda to jak nawracanie na wiarę.Ten co ma jechać nocą to pojedzie nocą{np. ja}.Więcej wypadków jest w dzień.Twoje porównanie z lądowaniem we mgle jest nie na miejscu pomyśl zanim coś napiszesz.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 15.04.2010 07:42

[quote="rufus71"]Ta dyskusja czy jechać nocą czy w dzień nie prowadzi do niczego.Powoli wygląda to jak nawracanie na wiarę.Ten co ma jechać nocą to pojedzie nocą{np. ja}.

Broń Boże nawracanie!!
Masz rację że każdy sam musi wybrać. Jeden moze i lubi, a inny moze i nie lubi i tyle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

podróż nocą do cro?? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone