Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż na "koniec świata" i po odpust zupełny do Ś

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 12.10.2010 19:46

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 13.10.2010 18:35

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 13.10.2010 18:36

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 13.10.2010 19:01

Tak skończyła się moja przygoda w pólnocnej zielonej, bardzo zielonej Portugalii.Brakowalo kilku dni ,aby zobaczyć to co co chcialam ,a nie mogłam z braku czasu i programu wycieczki,jest to minus wycieczek zorganizowanych z drugiej strony plus,bo dowiedzialam sie i zobaczyłam wiele miejsc, o których niedoczytałam .To samo dotyczy pozostałej części Portugalii.Brakuje mi widoków grodów i wiosek granitowych znajdujacych się w środku lądu, gór Serra de Estrela ,wioski Monsanto,zamków ,ale to nie na tydzień zwiedzania ,a mamy przed sobą tydzień leniuchowania na ciepłych plażach Oceanu Atlantyckiego Algavre no i podróż na cypel-"końca świata"
Zaczynamy nowy rozdział podróży przez środkową Portugalię do Lizbony i dalej do Monte Gorgo
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 13.10.2010 19:42

Celem naszej podróży jest Aveiro czyli "portugalska Wenecja". .
Aveiro: urocze miasto z charakterystycznymi fasadami domów ozdabianych kafelkami, wąskimi uliczkami: poprzecinanymi kanałami, po których żeglują barwne łodzie moliceiros (poławiacze wodorostów). Na uwagę zasługują: katedra (XV-XVIII w.), kościół Misericordia oraz Muzeum Regionalne mieszczące się w dawnym klasztorze Jesus.
Najwiekszym wydarzeniem w historii klasztoru było wstąpienie w jego progi córki Alfonsa V Joanny miała 19 lat wstapienie jej do zakonu zostało zagadką po wsze czasy, umarła po 19 latach pobytu w klasztorze i została okrzyknięta świetą.W Aveiro Infantka Joanna jest patronką miasta i na jej cześc odbywają sie doroczne świeta.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.10.2010 20:12

Kiedy planowaliśmy naszą podróż po Iberii, Aveiro było prawie obowiązkowym punktem. Jak w wielu innych sprawach, plany sobie życie sobie , no i nie widzieliśmy Aveiro. Czekam na zdjęcia !
Pozdrawiam :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.10.2010 09:55

plavac napisał(a):Kiedy planowaliśmy naszą podróż po Iberii, Aveiro było prawie obowiązkowym punktem. Jak w wielu innych sprawach, plany sobie życie sobie , no i nie widzieliśmy Aveiro. Czekam na zdjęcia !
Pozdrawiam :)

Dziękuję , :) jesteś bardzo miły.Ale nie będą tak wspaniałe jak Twoje zdjęcia :?
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.10.2010 18:37

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.10.2010 18:43

Smakołyki Aveiro i budyniowe babeczki Lizbony.
Obrazek

Portugalia słynie z porcelany.

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.10.2010 18:45

Przed Klasztorem Jezusa.

Obrazek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.10.2010 19:50

Nie dopisało Wam słońce - ale za to porcelana - zniewalająca !
pozdrawiam :)
Ewa 40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa 40 » 15.10.2010 18:25

petris miło było oderwać się od codziennych obowiązków i zajrzeć do Twojej relacji z podróży- nie ukrywam,że całe 7 stron przeczytałam jednym tchem :)
Dziękuję za miły wieczór i czekam na ciąg dalszy. :)
Może i mi będzie kiedyś dane poznać miejsca,które teraz oglądam na Twoich zdjęciach.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.10.2010 18:42

Ewa 40 napisał(a):petris miło było oderwać się od codziennych obowiązków i zajrzeć do Twojej relacji z podróży- nie ukrywam,że całe 7 stron przeczytałam jednym tchem :)
Dziękuję za miły wieczór i czekam na ciąg dalszy. :)
Może i mi będzie kiedyś dane poznać miejsca,które teraz oglądam na Twoich zdjęciach.

Witam i cieszę się,że zechciałaś obejrzeć zdjęcia .Ja też przez dłuuuugi czas czytałam i oglądałam zdjęcia i marzyłam, aby choć w maleńkiej części zabaczyć Portugalię.Jak wiadomo jak się czegos bardzo pragnie ....
Dzięki :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.10.2010 19:05

Może jednak wejdziemy do środka klasztoru -muzeum :)
sarkofag sw. Joanny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.10.2010 18:48

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawe przedstawienie św. Rodziny-barok

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Podróż na "koniec świata" i po odpust zupełny do Ś - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone