Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż na "koniec świata" i po odpust zupełny do Ś

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 30.11.2010 20:03

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.12.2010 19:40

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 06.12.2010 13:06

Idąc dalej dochodzimy do "niedokończonych kaplic"Miał być to panteon królewski .Ale z siedmiu kaplic nagrobnych tylko jedna jest zajęta przez króla Duarte,który właśnie zainicjował tą budowlę.Obok niego spoczywa jego żona Leonora.Pozostali członkowie rodziny spoczywają w "Kaplicy Fundatora"/ zdjęcia powyżej/Własciwie nie mogę napisać,że wchodzimy do świata baśni ,bo przed chwilą w nim byliśmy .Panteon wznosi się strzeliscie do góry pod kopułę stworzoną przez cudowne niebo .Sklepienia nigdy tu nie było i jest to najdziwniejsza budowla,poniewaz budowało ją pięciu królów,Może mieli inne wydatki jak odktrywanie innych lądów?,a może budowanie innych klasztorów:jak w Belem i Tomar?

Wchodzimy z portalu o wysokości 15 m do panteonu.

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 06.12.2010 13:27

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wychodzimy z krainy baśni

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 08.12.2010 20:06

Zwiedziliśmy już ,kościoły,zamki:,spcerowaliśmy po miastach i miasteczkach ,pozostała nam Lizbona ,Obidosz.Miasteczko z targiem niewolnikow,no i "koniec świata"z pięknym zachodem słońca-widocznie nie zasłużyłam sobie, aby go zobaczyć,tak to jest jak nie ma przy tobie wiernych czterech kółek :) No i nareszcie spacery 25 km plażą na samym końcu poł. Portugali.Spacer do miasteczka w Hiszpanii i świadomość,że możemy ,ale już nie chcemy zwiedzać Gibraltaru czy Sewilli.tylko wspominać to co zobaczyliśmy kąpać się i wygrzewać sie w słoneczku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i wreszcie wizytówka Lizbony Belem

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 09.12.2010 20:09

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.12.2010 13:27

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.12.2010 19:28

Obrazek
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 18.12.2010 20:13

Obrazek Nastrojowych i radosnych
Świąt Bożego Narodzenia
oraz samych szczęśliwych zdarzeń
w nadchodzącym Nowym Roku
życzy,Petris-Marysia...

życzę wszystkim- którzy oglądają zdjęcia z naszej podróży po Portugali,może nimi i ja zachęcę Was-,abyście wybrali się w podróż o której marzycie,może to być Portugalia :) i nie tylko ta którą pokazałam,ale jest bardzo dużo ciekawych miejsc ,które warto zobaczyć.
:D :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.12.2010 09:41

petris napisał(a): życzę wszystkim- którzy oglądają zdjęcia z naszej podróży po Portugali,może nimi i ja zachęcę Was-,abyście wybrali się w podróż o której marzycie,może to być Portugalia :)

Mnie zachęcać nie trzeba. :)
Z wielką przyjemnością nadgoniłem Twoją relację. Może uda mi się kiedyś do Portugalii powrócić...

Wiele Dobrego, Marysiu,
Wojtek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 03.01.2011 19:24

Witam ,cieszę się,że już wyzdrowiałeś i jesteś tak aktywny na FORUM,że nie nadążam czytać Twoich relacji i ogladać zdjęć.Mam jeszcze trochę górali na forum ,którzy mają też super zdjęcia i opowieści i od lat jestem ich wielbicielką :) a tu po prostu doba ma tylko 24 godziny :twisted:
Zastanawiałam się czy dalej oglądać i wspominać Portugalję, czy się nie znudziła :? ale tak jest ponuro u nas ,że jeszcze muszę wrócić do słońca i słoneczych zdjęć.Dziękuje wszystkim kibicom moich przeglądanek,no i do dzieła.
Jeszcze trochę Lizbony ,no i południe- wybrzeże fotogeniczne, 8O ,"koniec świata" :roll: no i moja 25 km. plaża. :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 03.01.2011 19:40

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy do Klasztoru Hieronimitów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 03.01.2011 19:46

:)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.01.2011 19:48

petris napisał(a):Zastanawiałam się czy dalej oglądać i wspominać Portugalję, czy się nie znudziła :?

Jeszcze się u Ciebie nie odzywałem, choć śledzę tę wędrówkę od początku z należytą uwagą. :)

Ale na Twoją groźbę czy dalej pokazywać Portugalię ... muszę stanowczo powiedzieć ...

tak - oczywiście pokazywać.

Nie, nie znudziła się ! :)

Pozdrawiam.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 07.01.2011 20:01

Trochę zdjęć z wnętrza klasztoru.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół Hieronimitów jest panteonem dynastii Avis spoczywa tu pieciu królów,siedem królowych, siedemnascioro infantów.Jest mnóstwo obiektów do fotografowania .Leży wsród portugalskich króli smiertelnik Vasco da Gama.i sarkofag Luisa de Camoes portugalskiego Homera,ktorego ciało spoczywa w zbiorowej mogile ofiar epidemii dżumy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Podróż na "koniec świata" i po odpust zupełny do Ś - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone