Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż na "koniec świata" i po odpust zupełny do Ś

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
petris
Cromaniak
Re: Podróż na "koniec świata" i po odpust zupełny

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 10.09.2010 09:31

anakin napisał(a):
petris napisał(a):Po prostu "koniec świata" warto i tam zajrzeć jeszcze przed prognozowanym na rok 2012 Końcem Świata

Nie przejmowałbym się za bardzo tym końcem....
Po prostu...........W 2012 kończy się kalendarz Majów,ale za to zaczyna kalendarz.............Czerwców! :wink:
Podobno. :oczko_usmiech:

:wink: :roll:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.09.2010 10:34

to ja też chcę tu poczytać!
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.09.2010 17:04

Według tradycji w miejscu, w którym dziś leży to hiszpańskie miasto, pochowano ciało św. Jakuba Starszego Apostoła, brata Jana Ewangelisty. Herod Agryppa I wnuk Heroda Wielkiego, kazał ściąć go mieczem .Wg tradycji w VII wieku miano sprowadzić z Jerozolimy do Compostelli w Hiszpanii relikwie św. Jakuba. Nazwa Compostella ma się wywodzić od łacińskich słów Campus stellae (Pole gwiazdy), bowiem relikwie świętego, przywiezione najpierw do miasta Iria, zaginęły i dopiero w IX wieku miał je odnaleźć biskup, prowadzony cudowną gwiazdą. Hiszpańska nazwa Santiago znaczy zaś po polsku święty Jakub. Te dwie nazwy łączy się w jedno, stąd nazwa miasta dziś brzmi Santiago de Compostella. Tam do dzisiejszego dnia jest grób św. Jakuba.

No, no trochę przynudziłam ,wszystko to można wyczytać w internecie. Ja zastanawiam się ,które zdjęcie można wkleić na forum ,aby nie przynudzać.Musze trochę jednak wkleić ,aby przejść do zawiedzania Portugali.
A więc zdjęcia uliczek,katedry, coś do zjedzenia- żołądek też się dopomina, mimo,że wszystko jest wspaniałe,uduchowione.
Do dzieła.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.09.2010 23:49

Też się dosiądę do tej portugalskiej wycieczki :D

Półwysep Iberyjski pociąga mnie coraz bardziej

Pozdrawiam
Piotr
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.09.2010 16:19

Uliczkami pieszo lub takim pojazdem idziemy na plac prze katedrą.
Obrazek
Obrazek
Jesteśmy na placu przed katedrą
Obrazek
Plac w całej swej okazałości

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pod katedrą
Obrazek
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.09.2010 16:21

Powinnam już wyjechać z Santiago, ale jeszcze jedzonko :) I takie tam zdjęcia.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.09.2010 19:52

Może by tak zjeść to....ale to wspomnienia z Chorwacji Obrazek
wiec idziemy dalej.
Siadamy, nareszcie coś pysznego
Obrazek

można i dodać kwiatek
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.09.2010 20:02

Nie mogę przestać wspomniać Santiago ..znowu zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Wejście boczne bezpośrednio do ołtarza.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.09.2010 20:06

Jest wiele miejsc co można i powinno sie zobaczyć ,ale czas wyjechac w dalszą drogę.
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.09.2010 20:09

Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 18.09.2010 20:00

Wracamy więc do Portugalii.Gdzie kończyła się Ziemia-zaczynało morze.I Portugalia wyruszyła na poszukiwanie nowych lądów,tak zaczął się wiek odkrywców z bohaterem narodowym Henrykiem Żeglarzem który z Portugali zrobił największaąpotęgą morską.Nie będę wymieniać co odkryli co zdobyli, ilu mieli odkrywców,ten kto się będzie wybierał do Portugali na pewno znajdzie dużo istotnych informacji w ksiazkah czy internecie.
Zatem Potugalia jak wiemy słynie ,czy słynęła z potęgi na morzu.
Sztuki manuetińskiej.Wieża Belem
Azulejos-prześliczne
Fiesta- barwne obchody slicznie udekorowane miasteczka,koncerty,zabawy,parady na cześć swojego patrona,którego obowiązkowo posiada każde miasteczko.
Byki-straszne,mimo,ze nie zabijają ich na arenie to też jest to strasznie okrutne :cry:
No i piłka nożna-grają w nią wszędzie i wszyscy nawet dzieci w brzuszkach u mamuś,które świetnie sobie radzą nawet wsród mężczyzn.
Fado-blus mówiący o miłości i śmierci właściwie to tragiczna pieśń o przemijaniu,tęsknocie,za czymś utraconym- wiele utworów na You tube,- na żywo bardzo przygnębiające-wręcz dołujące nawet jak sie nie rozumie słów,swiatła przygasają-,muzycy-kobieta w czerni, co najważniejsze bez owacji.
Jeszcze wino-pija wszyscy i przy każdej okazji.Produkuje się je nie jak w Hiszpani na południu ,w Portugali na północy Dolina Douro-wino porto.
Północ Portugalii to dzikie nidostępne góry.poludnie cieplutki Atlantyk
Dość nanudziłam Jedziemy do największego na połnocy miasta Porto-urokliwego-czarujacego. :)
Ostatnio edytowano 24.09.2010 19:19 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 19.09.2010 20:01

Jestesmy w na dworcu w Porto a tu nispodzianka słynne azulejos
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 19.09.2010 20:14

petris napisał(a):Jestesmy w na dworcu w Porto a tu niespodzianka słynne azulejos
O, a mnie nie dane było je zobaczyć - na szczęście dzięki Tobie mogę nadrobić zaległości :D A jakie wrażenie zrobiło na Was same miasto?

A katedra w Santiago de compostela - robi wrażenie :D

pozdrawiam
:D
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 20.09.2010 18:32

Witaj! Dziękuję za zainteresowanie moją podróżą.Ja się świetnie bawię czytając Twoją opowieść,jest pełna humoru,wspaniałych zdjęć ,i informacji. Nie mamy możwości zobaczenia wszystkiego co byśmy pragnęli w tak krótkim czasie.Ja zawsze czuję wielki niedosyt ,nie mogę wszystkiego zobaczyc, co zaplanowałam. :evil: :lol: :lol:
Pozdrowienia petris
:D :D
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 20.09.2010 19:55

Zwiedzamy Porto chodząc po uliczkach i ulicach.Może zaczniemy od ksiegarni,która przypomina dawne dobre czasy,kiedy czytało się ksiażki.
Obrazek

miasto w pigułce trzeba je zobaczyć-koniecznie
może teraz park chorych drzew i smiejących się postaci jest ich bez liku ja sie streszczam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

zdjęcie ksiegarni wewnątrz

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Podróż na "koniec świata" i po odpust zupełny do Ś - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies