napisał(a) petris » 27.10.2010 19:02
W Alcobace w kościele po przeciwnych stronach głównej nawy znajdują się grobowce Króla Pedro i jego ukochanej Ines de Castro.
Historja tej wielkiej miłości zaczęła się w Coimbrze.
Piotr ,syn Alfonsa IV wsród hiszpańskich dworek swojej żony Konstancji infantki kastylijskiej, spotkał miłość swojego życia Ines de Castro.Zakochał się odpierwszego spojrzenia.Ale jak to w życiu bywa zły ojciec, aby zapobiec skandalowi odesłał ja do rodzinnego domu,do Hiszpanii. Po śmierci swojej żony Piotr potajemnie sprowadził ukochaną do Portugalii.Prawdopodobnie wzieli slub w Bragansie.Po pewnym czasie ujawnili sie i zamieszkali w Coimbrze. Mieli czworo dzieci .Wiadomo jak to bywa z tesciami-. Alfons IV oskarzył synową o spisek i pod nieobecność syna wykonał na niej wyrok mordując ją w Ogrodzie Łez koło fotanny .Piotr rozpaczał bardzo po stracie ukochanej.Ale na jego szczęście po dwóch latach od zamordowania Ines Piotruś zostal królem, no i jak to bywa postanowil zemścić się na mordercach.Pochwycił morderców i w okrutny sposób ich usmiercił wyrywajac im serca i zjadajac je. Ekshumował zwłoki niedoszłej królowej ,które znajdowały sie w klasztorze sw. Klary w Coimbrze, kazał umieścić je na tronie i siedząc obok przymował hołdy możnych, którzy musieli całowac ja w rękę uznajac ja za królowa.
Kazał pochować się w jednym kościele po przeciwległych stronach ,aby w dniu Sądu Ostatecznego ,zaraz po zmartwychwstaniu mogli nacieszyć się swoim widokiem, na grobowcach wyryto napis " Do końca świata"
Grobowce są przepiękne. Ines upadajacą podtrzymują aniołowie.
a to grobowiec króla Piotra I Okrutnego
i tu własnie jest finał wielkiej miłości