Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podroz do Chorwacji a tankowanie...BIO100 :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sliwiec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sliwiec » 10.06.2011 22:31

Chcialbym sie na wstepie przywitac :)
23.06 jeda w swoja pierwsza trase do Chorwacji (niedaleko Split)
Trasa juz obrana, noclegi itp

Zapytanie mam w kwestii tankowania, ale nie podtlenku Gagarina (LPG) tylko Biodiesla.
Nie bede mydlil tu oczu jakimis tam farmazonami o ekologii ;) ma byc taniej :)
Wiem ze to paliwo dosc popularne w Austrii.
Czy widzial ktos przy autostradzie stacje oferujaca Biodiesel? W jakich cenach?
Podpytalem Onkla Googla, ale wyplul mi tylko kilka stron o traktorach i kombajnach :)
Pozdrawiam Cromaniakow :)
Sliwiec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sliwiec » 13.06.2011 21:20

naprawde nikt nie ma info?
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 13.06.2011 21:38

A co to jest Biodiesel?
Mogłeś kupić samochód na "normalne" paliwo to nie miałbyś problemu ;)
Sliwiec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sliwiec » 13.06.2011 22:01

Krzysiekm napisał(a):A co to jest Biodiesel?
Mogłeś kupić samochód na "normalne" paliwo to nie miałbyś problemu ;)

Alez to jest normalny samochod z turbodoladowanym silnikiem diesla, ktory moze jezdzic na paliwie BIO100 czyli biodieslu.
roznica w cenie to 60-80 groszy na litrze przy niezmienionych osiagach i spalaniu.
Jest wiec moim zdaniem o co walczyc :)
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 13.06.2011 22:41

Nie wiem ile robisz km ale ja moim dieslem zrobiłem 210 km / 5 lat a że jadę przez Trzebinię to tankuję na rafinerii. Przez jakiś czas ok 6 m-cy tankowałem bio diesel ale zauważyłem większe spalanie po jakimś czasie więc zarzuciłem to paliwo. Pewności nie mam ale skoro mam spalanie ok 4,4 l to i tak jest oszczędnie więc doswiadczeń nie chcę robić, żal mi silnika.
Myslę iz jak będziesz jechał to popatzrysz po drodze trafi Ci się BIO to wlejesz nie trafisz to wlejesz ON i tez bedzie. Nie szukajmy sobie dodatkowych problemów.
Sliwiec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sliwiec » 14.06.2011 07:20

fhuzbych napisał(a):Nie wiem ile robisz km ale ja moim dieslem zrobiłem 210 km / 5 lat a że jadę przez Trzebinię to tankuję na rafinerii. Przez jakiś czas ok 6 m-cy tankowałem bio diesel ale zauważyłem większe spalanie po jakimś czasie więc zarzuciłem to paliwo. Pewności nie mam ale skoro mam spalanie ok 4,4 l to i tak jest oszczędnie więc doswiadczeń nie chcę robić, żal mi silnika.
Myslę iz jak będziesz jechał to popatzrysz po drodze trafi Ci się BIO to wlejesz nie trafisz to wlejesz ON i tez bedzie. Nie szukajmy sobie dodatkowych problemów.

Prosze czytac ze zrozumieniem - nie szukam problemow, tylko podpowiedzi.
Co do faktow /mitow nt BIO100 i luznych dywagacji- to zdaje sie nie to forum.
Sliwiec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sliwiec » 14.06.2011 23:14

ok juz namierzylem. kolo Wiednia BIO100 jest po 1,1 - 1,19 Euro , w okolicach Graz nawet po 0.8 do 0,9 Euro
Szukam jeszcze w Chorwacji :)
apro
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) apro » 17.06.2011 17:48

Sliwiec napisał(a):ok juz namierzylem. kolo Wiednia BIO100 jest po 1,1 - 1,19 Euro , w okolicach Graz nawet po 0.8 do 0,9 Euro
Szukam jeszcze w Chorwacji :)

Ooo - super :D - jadę za tydzień - będzie jak znalazł. Podaj te namiary :)
Btw. przyłączam się do pogromców mitów o BIO - jeżdżę Xsarą Picasso od 2 lat wyłącznie na BIO (przejechałem w tym czasie ok 60000km) i wady są tylko dwie - nie hałasuje jak na ON i nie śmierdzi - zapach smażonych frytek nie dla każdego jest jednak akceptowalny ;) (mnie nie przeszkadza :))
pablosnet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablosnet » 20.06.2011 10:26

Witam. Przyłączam się do tematu. Interesuje mnie BIO100 na Chorwacji. Jeżeli, namierzycie stacje oferujące to paliwo to proszę o info, sam też poszukam.
PS. Jeżdże na Biodieslu Passatem B5, nie widzę przeszkód, aby to lać do baku.
Pozdrawiam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone