niezawodny napisał(a):woka napisał(a):Niezawodny, ... napisałeś moje mysli ?? ( sąd je znałeś). Dokladnie mam takie samo zdanie !! Nie jedziemy na wczasy w cielpejsze miejsca aby wdychać przetworzone powietrze. Ma być wszystko naturalne, ma być ciepło a wręcz gorąco. Tak jak napisałeś, jedziemy tam właśnie ze wzgledu na ten "upał" ( przecież nam o to chodzi). Ja, pomimo że mam nowy samochód, klimatyzacja dwustrefowa, szukam owiewek do niego ( jest problem). Lubię właśnie jechać przy lekko uchylonych oknach......... ten pomruk powietrza jest wspaniały. Klimatyzację włączam dość często lecz na 3 sekundy. Ktoś mi powiedział ( może wyczytałem) że dla jej sprawności dobrze jest aby nie była zastana, dobrze jest dla jej żywotnosci. Jakbym jeszcze raz kupował samochód to śmiało mogę bez klimatyzacji. Dla mnie jest zbędny ten przybytek. Bez klimy mogę jechać nawet do Afryki i zaręczam, że wrócę cały i zdrowy, w dobrym nastroju.
Otuż to. Jeśli masz podobne podejście do tematu jak ja to życzę ci przetestowania kiedyś na wakacjach szyberdachu - mnie ten rzadko się wtedy zamyka więc z konieczności klima idzie w odstawkę;
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891171576565426,niezawodny,W-drodze-na-Itake.htm
To stary ale jary wynalazek, choć w Polsce często jest nadal rarytasem w nowych samochodach sam nie wiem czemu. A szyberdach jest chyba tańszy od klimy, na pewno w obsłudze Ja w każdym razie zaczynam kupno auta od pytania o szyberdach. Mówię 100% serio - ostatnio chciałem kupić Toyotę ale nie mieli w ogóle szyberdachu więc kupiłem Nissana
Z wielką chęcią przetestuję szyberdach, problem w tym że go nie mam i nigdy nie miałem. Zawsze takie coś mi się podobało ale nie miałem możliwości kupna. W Toyocie nie mieli ( kiedyś jak kupowałem) a teraz jak kupowałem, chyba była dostępna lecz na zamównienie (trzeba było czekać) i dopłata zbyt duża. Następnym razem kupuję już używane, ponoć dobra cena jest na 1-2 rocznych. Będę pamiętał o szyberdachu. Jak będę miał szyberdach i owiewki to klimę wyrzucę na śmietnik historii ( albo sprzedam tym co bez niej nie mogą)