napisał(a) Pudelek » 18.06.2012 18:01
przyglądam się wątkowi i wtrącę swoje trzy grosze - to, czy posiadając EKUZ przy sobie będziemy płacić za np. wizytę u lekarza zależy w dużej mierze od tego, jakie jest podejście w danym kraju, więc
"Karta EKUZ nie zapewnia automatycznie bezpłatnej opieki, a tylko uprawnia do odzyskania niektórych poniesionych kosztów."
to zdanie nie jest prawdziwe, bo może być i tak i tak
np. po wypadku na nartach w Słowacji zgłosiłem się do tamtejszego szpitala - pytano o EKUZ, nie miałem, więc płaciłem za wizytę i gips. Później co prawda zwróciło mi to prywatne ubezpieczenie, ale kasę wyłożyć musiałem. Rok temu moja partnerka musiała udać się do szpitala na Litwie - posiadając EKUZ zostaliśmy potraktowani jak miejscowi obywatele, tzn. wizyta lekarska była darmowa, podobnie jak np. zastrzyki.
Ale, z tego co czytałem, w innych krajach będziemy musieli właśnie najpierw zapłacić, a potem próbować odzyskiwać kasę.
Tylko, że w przypadku prawdziwego poważnego leczenia, zwykłe ubezpieczenie podróżne nie ma szans go pokryć.
wszystko zależy od kwoty ubezpieczenia - jeśli ma granicę górną w wysokości np. kilkudziesięciu tysięcy złotych, to pokryje leczenie do tej granicy.
Słowem - w Unii EKUZ warto mieć, a jadąc na dłużej również ubezpieczenie, bo NFZ chyba nie sfinalizuje transportu sanitarnego z innego kraju, a już na pewno nie spoza Unii