Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż bez karty EKUZ - możliwa ?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
armandoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) armandoo » 17.06.2012 15:06

Witam,

mam pytania a mianowicie wybieram się do Chorwacji samochodem , wykupiłem dodatkowo ubezpieczenie podrózne dla siebie w mBanku jednak nie przysługuje mi karta EKUZ , ponieważ nie jestem aktualnie ubezpieczony przez NFZ .

Czy w związku z tym mogę bez tej karty podróżować samochodem przez Austrię i Czechy ?
Co w razie kontroli przez policję , czy ten dokument jest niezbędny czy wystarczą normalne dokumenty samochodu , paszport , dowód i dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne ?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 17.06.2012 15:44

armandoo napisał(a):Witam,

mam pytania a mianowicie wybieram się do Chorwacji samochodem , wykupiłem dodatkowo ubezpieczenie podrózne dla siebie w mBanku jednak nie przysługuje mi karta EKUZ , ponieważ nie jestem aktualnie ubezpieczony przez NFZ .

Czy w związku z tym mogę bez tej karty podróżować samochodem przez Austrię i Czechy ?
Co w razie kontroli przez policję , czy ten dokument jest niezbędny czy wystarczą normalne dokumenty samochodu , paszport , dowód i dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne ?

Policji nie zainteresują Twoje ubezpieczenia zdrowotne ani ekuzy.
armandoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) armandoo » 17.06.2012 16:46

Aha ... no to super. Wyczytałem na forum , że w Austrii i Czechach sprawdzają również EKUZ ale dziwne mi się to wydawało .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2012 16:57

Mz, to tego EKUZ, nigdzie nie sprawdzają :?

W każdym razie, mając dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne wykupione, ani razu nie brałem tego dokumentu.
Zresztą nie tylko jadąc do Chorwacji.

Pozdrawiam
Tika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tika » 17.06.2012 18:01

Karta EKUZ jest przydanta w przypadku konieczności skorzystania z pomocy służby zdrowia w krajach UE (sprawdzone w trakcie powrotu z HR na Węgrzech-szpital Nagykanizsa)
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 17.06.2012 18:33

armandoo napisał(a):Witam,

Oczywiście, że możesz podróżować, bo nikt tego nie sprawdzi o ile nie znajdziesz się w szpitalu. Wtedy koszty pobytu musisz pokryć z własnej kieszeni. Dodatkowe ubezpieczenie , owszem przyda się ale w przypadku nagłych zachorowań do kwoty jaką gwarantuje Ci ubezpieczenie (sprawdź).
Z doświadczenia znajomych: nikt w szpitalu ( w Słoweni) nie pytał o ubezpieczenie podróżne tylko o kartę EKUZ.
armandoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) armandoo » 18.06.2012 13:55

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.06.2012 14:01

Weldon - mógłbyś rozszeszyć temat nie brania kart ekuz w przypadku wykupionego ubezpieczenia dodatkowego?

Rzecz w tym, że:
- moje karty prawdopodobnie zgubiły się na poczcie (wiadomość sprzed chwili)
- wydanie duplikatów jest niemożliwe, a inna formua rzekomo uciążliwa (uciażliwe to juz jest samo wybranie się do NFZ-tu, który pracuje w godzinach pracy :@( )
- i tak co roku wykupuję dodatkowe ubezp. w Mbanku

* czy jest tak, że "w razie czego" płacę, a na miejscu ubezpieczyciel mi zwraca, czy obsługiwanym się jest bezkosztowo?

pzdr, K.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.06.2012 14:13

Krystof napisał(a):Weldon - mógłbyś rozszeszyć temat nie brania kart ekuz

Nie za bardzo ...

Z tego, co wyczytałem na forum, to ubezpieczenie podróżne i paszporty doskonale zastępują ten dokument zarówno w strefie EU, jak i w Chorwacji.

Jak wykupywaliśmy ubezpieczenie to, znajoma, która nas ubezpieczała, stwierdziła, że możemy na to machnąć ręką i tak nam zostało.

My, osobiście, nie musieliśmy korzystać z pomocy lekarskiej w czasie wyjazdów, ale znajomi korzystali zarówno w Grecji, jak i w Turcji i wszędzie spotkali się z miłym przyjęciem, mimo, że również nie brali EKUZ.

"Karta EKUZ nie zapewnia automatycznie bezpłatnej opieki, a tylko uprawnia do odzyskania niektórych poniesionych kosztów." - w takim przypadku lepsze jest wykupione ubezpieczenie zdrowotne, bo, w zakresie, jaki wykupiłeś, jest bezkosztowe.
Przy EKUZ najpierw płacisz, a potem próbujesz odzyskać kasę na podstawie rachunków.

Pozdrawiam
armandoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) armandoo » 18.06.2012 14:15

Krzysztof z tego co się dowiedziałem to karta EKUZ jeżeli masz wykupione ubezpieczenie podróżne np. w mBank jest Ci niepotrzebna.

Ewentualne koszty leczenie pokrywane są z tego właśnie ubezpieczenia do kwoty , którą masz w polisie. Obowiązuje to również w krajach Unii , czyli np. Austria czy Czechy.
Owszem jest tak jak napisała Renatka66 , że w krajach UE chcą od Ciebie na początku kartę EKUZ ale jeżeli jej nie masz to przedstawiasz ubezpieczenie podróżne.

Koszty pokrywane są następująco :

Drobne leczenie , zakup leków itp. - płacisz z własnej kieszeni , zabierasz rachunki i w Polsce Ci zwracają.

Poważne leczenie szpitalne - szpital kontaktuje się z Twoją firmą ubezpieczeniową i ustala sposób rozliczenia - w przypadku dużych kosztów , dla Ciebie jest to bezgotówkowa transakcja.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.06.2012 14:27

superdzięki! o to mi chodziło :@)

pozdrawiam, Krzysiek
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 18.06.2012 15:34

Tylko, że w przypadku prawdziwego poważnego leczenia, zwykłe ubezpieczenie podróżne nie ma szans go pokryć. I faktycznie wtedy może się przydać karta EKUZ.

Generalnie z karta EKUZ jest się leczonym na zasadach jakie obowiązują obywateli danego kraju UE.

Ubezpieczenie podróżne natomiast jest wygodne gdy chodzi o drobiazg i szkoda czasu na szukanie "publicznego" lekarza.

Żadna natomiast policja w Austrii czy gdzie indziej nie sprawdza czy masz kartę EKUZ podobnie jak policja w Polsce nie sprawdza czy masz potwierdzenie opłacenia składek.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.06.2012 16:14

Jesteś pewien?

"Karta EKUZ nie zapewnia automatycznie bezpłatnej opieki, a tylko uprawnia do odzyskania niektórych poniesionych kosztów."

Jednym słowem, z karta czy bez, bierzesz rachunek za leczenie, za które zapłaciłeś i próbujesz odzyskać pieniądze w NFZ.

EKUZ jest tylko potwierdzeniem bycia ubezpieczeniem w Polsce, co dość łatwo udowodnić ... będąc w Polsce :)

Właśnie ze względu na te, teoretyczne, większe wydatki związane z poważniejszym pobytem w szpitalu warto ubezpieczyć się w solidnej firmie i nie oszczędzać.

Nie wiem czemu, ale na NFZ w tym przypadku bym nie liczył :?

Pozdrawiam :)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.06.2012 18:01

przyglądam się wątkowi i wtrącę swoje trzy grosze - to, czy posiadając EKUZ przy sobie będziemy płacić za np. wizytę u lekarza zależy w dużej mierze od tego, jakie jest podejście w danym kraju, więc
"Karta EKUZ nie zapewnia automatycznie bezpłatnej opieki, a tylko uprawnia do odzyskania niektórych poniesionych kosztów."

to zdanie nie jest prawdziwe, bo może być i tak i tak

np. po wypadku na nartach w Słowacji zgłosiłem się do tamtejszego szpitala - pytano o EKUZ, nie miałem, więc płaciłem za wizytę i gips. Później co prawda zwróciło mi to prywatne ubezpieczenie, ale kasę wyłożyć musiałem. Rok temu moja partnerka musiała udać się do szpitala na Litwie - posiadając EKUZ zostaliśmy potraktowani jak miejscowi obywatele, tzn. wizyta lekarska była darmowa, podobnie jak np. zastrzyki.

Ale, z tego co czytałem, w innych krajach będziemy musieli właśnie najpierw zapłacić, a potem próbować odzyskiwać kasę.

Tylko, że w przypadku prawdziwego poważnego leczenia, zwykłe ubezpieczenie podróżne nie ma szans go pokryć.

wszystko zależy od kwoty ubezpieczenia - jeśli ma granicę górną w wysokości np. kilkudziesięciu tysięcy złotych, to pokryje leczenie do tej granicy.

Słowem - w Unii EKUZ warto mieć, a jadąc na dłużej również ubezpieczenie, bo NFZ chyba nie sfinalizuje transportu sanitarnego z innego kraju, a już na pewno nie spoza Unii
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.06.2012 18:12

Pudelek napisał(a):Słowem - w Unii EKUZ warto mieć, a jadąc na dłużej również ubezpieczenie, bo NFZ chyba nie sfinalizuje transportu sanitarnego z innego kraju, a już na pewno nie spoza Unii

Nie, nie. Nie sugeruję, że nie warto, tylko uważam, że ubezpieczenie turystyczne, jak najlepsze oczywiście, o jak najszerszym zakresie, jest dużo ważniejsze niż posiadanie EKUZ.

Pewnie, że jak ktoś chce, oczywiście na czas pobytu w Unii, to można je spokojnie ze sobą zabrać,
niemniej nie zastąpi ono ubezpieczenia dodatkowego, zwłaszcza w Chorwacji :)
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone