Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODOBUĆE 2009- peljesacka prowincja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 22:03

Witam Serdecznie . Chciałbym zaprezentować Państwu FotoCroRelację z mojego pobytu w Podobuću na Peljesaću w dniach 25.07-1.08.2009
Jechałem na Peljesac z Breli, gdzie spędziłem 5 dni. Ale na temat Breli nie będę się rozwodził .
Wyruszyłem z Makarskiej Riviery rano , planowałem, że dotrę na Peljesac do Podobuća po ok.2,5h.
W Bośni patrzę na temp - 39C.Na granicy bez problemów- bez pokazywania paszpotrów i zielonych kart .Przeliczyłem się. Jechałem niecałe 4 godziny widokowymi,aczkolwiek trudnymi drogami. Postanowiłem nie płynąć promem, lecz poruszać się za pierwszym razem samochodem. Warto było . Jazda pośród gór i między wszechobecnymi winnicami dostarcza wrażeń estetycznych.

Obrazek
Tak wielu mi sugerowało, że jedyny wjazd do Podobuća jest przed Mokalo i droga osobom strachliwym (moja żona) dostarcza nie lada emocji.
Obrazek
Jeszcze w Stonie wysyłamy sms-a do Naszego gospodarza- dalej w relacji zwany Viktorem - ważna postać w moim pobycie. Informuje nas, że będzie czekał o 14.20 przed tablicą "Podobuće".Musi znać zdolności jazdy turysty, bo jesteśmy tylko 5 min wcześniej od zaplanowanej 14.20.
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.08.2013 08:32 przez Torac, łącznie edytowano 6 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 22:38

Viktor jest lekko spóźniony, ale po przywitaniu każe jechać za nim. Drogi w Podobuće są wąskie, a skarpy "jakby się coś zagapiło"strome.
Parkujemy. Widok z parkingu jest na plażę , morze i Mljet
Obrazek
Viktor zaprasza nas do apartamentu. Pomaga zanieść klamoty.
Wiedzieliśmy przed wyjazdem, że to zadupie, a najbliższy sklep jest 13 km w Orebiću. Od razu przechodzi do sedna i proponuje lampkę wina-wtedy odmówiłem - później z górki.
Apartament jest przestronny z zadaszonym tarasem ( na stronie agencji tego zadaszenia nie ma)

Obrazek

Żona czuje lekką woń alkoholu. Pomyślałem, jakaś libacja dzień, dwa dni wcześniej. Nic z tego, pod nami jest piwniczka z winem. niczego nam nie brakuje. Czysto, zadbanie.Jest dobrze . Okaże się niebawem, że będzie wspaniale.
Boję się o reakcję żony - Ona kocha Brelę i koniec(może jeszcze mnie).

Obrazek

Ja również+ pizza picante z Marko (5 dni - 3 razy)
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.08.2013 08:33 przez Torac, łącznie edytowano 8 razy
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 04.08.2009 22:46

ladne te foto , daj wiecej niech oczy naciesze wstepnie,w niedziele wyjezdzam na Peljesac :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 22:56

adikos napisał(a):ladne te foto , daj wiecej niech oczy naciesze wstepnie,w niedziele wyjezdzam na Peljesac :D

zazdroszczę :!: :cry:
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 04.08.2009 23:07

patrze i nic nie nie widze dodanego :evil: :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 23:12

Jest sobotnie popołudnie udajemy się na rekonesans. Obejście całego Podobuća to jedna godzina spaceru. Osada ma ponoć pięćsetletnią historię, a dom Naszych gospodarzy ma 150 lat i mieszka w nim 4 pokolenia Farciców (Viktor z żoną i rodzicami ,jego dzieci-słodki (wędkarz) Andro i córeczka oraz babcia).Nie ten w którym mieszkamy. Zabudowa jest klasycznie dalmatyńska,

Obrazek

aczkolwiek czuć wiejski, prowincjonalny, spokojny charakter osady. Wszystkich zabudowań jest 25-35 .
Na plażę mamy jakieś 80-90 metrów ( agencja podawała że 120 ),ale mocno nierównego "chodnika "
Obrazek
Z plaży oraz z dużego betonowego "porciku","mola" jest super widok na górzysty teren Peljesaca
Obrazek

Obrazek
Powyżej plaży , na skarpie powiewa Crofana

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.08.2013 08:34 przez Torac, łącznie edytowano 7 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 23:19

adikos napisał(a):patrze i nic nie nie widze dodanego :evil: :D

Co prawda nie chronologiczne, ale jak o foty pytasz to dodaje
"po zachodzie słońca w Żuljanie"
Obrazek

Gdzie jedziesz :?:
Ostatnio edytowano 06.08.2013 08:34 przez Torac, łącznie edytowano 3 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 23:23

Jeśli chodzi o zachody słońca na Peljesacu to wrażenia niesamowite. Góry wyglądają jak skąpane w ogniu. Warto wtedy się poszlajać samochodem po półwyspie.
Ostatnio edytowano 24.05.2010 00:43 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 04.08.2009 23:25

narazie bede sie szlajal na lotnisko autem po UK , no ale juz dzis wieczorem bede w PL a w poniedzialek pooglondom sie zachod slonca na Plejesacu jak doradzasz to musza tak zrobic :D pzdr
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 23:39

Niedziela. Rozpoczynamy plażowanie. Mało ludzi, ale tem. wody niska 22-23c. Powietrze gorące. Ta zimna woda to odmiana po ciepełku na Punta Rata. Plaża jest w zatoczce, więc spodziewałem się cieplejszego morza. Z uwagi na fakt, że przed Podobuće nie ma wyspy, to jest intensywna wymiana wody. Prawidłowość następująca: rano jakieś 22-23c popołudniu, wieczorem 25c.
Plaża nie jest długa, ale szeroka , ma kształt idealnego łuku zakończonego z jednej strony molem,przystanią a skałkami z drugiej.

Obrazek

Kamyki większe im dalej od wody.
Obrazek

Przy wodzie drobne kamyczki, które wpadają do butów , myślę że dzieciaki mogą coś już z tego ulepić
Obrazek
Te pomalowane to nie moje :!:
Ostatnio edytowano 06.08.2013 08:35 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.08.2009 23:42

adikos napisał(a):narazie bede sie szlajal na lotnisko autem po UK , no ale juz dzis wieczorem bede w PL a w poniedzialek pooglondom sie zachod slonca na Plejesacu jak doradzasz to musza tak zrobic :D pzdr

A oprócz tego ukeja to ty żeś chyba jes swój chop.Hanys bez mała :D
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 05.08.2009 07:01

no przeca :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.08.2009 07:20

Bardzo mnie cieszy ta relacja, rozważałam to miejsce, ale wszystkie apartamenty jakie znalazłam w sieci, były jakoś wybitnie drogie w porównaniu z resztą "świata" , no chyba, że źle szukałam :?
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 05.08.2009 07:25

helen napisał(a):Bardzo mnie cieszy ta relacja, rozważałam to miejsce, ale wszystkie apartamenty jakie znalazłam w sieci, były jakoś wybitnie drogie w porównaniu z resztą "świata" , no chyba, że źle szukałam :?

i gdzie w koncu wyladowalas lub wyladujesz :?: Mysle ze na Plejesacu :!:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.08.2009 01:14

helen napisał(a):Bardzo mnie cieszy ta relacja, rozważałam to miejsce, ale wszystkie apartamenty jakie znalazłam w sieci, były jakoś wybitnie drogie w porównaniu z resztą "świata" , no chyba, że źle szukałam :?

Za swój ap.2 osobowy płaciłem 30E +taksa . to o 8 E taniej niż ten sam w Breli :!:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies