Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podłokietnik w samochodzie - opinie.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stick » 24.07.2006 18:07

Mam prośbę do zmotoryzowanych - nabywców uniwersalnych (tanich, chińskich, dostępnych w sklepach internetowych) podłokietników montowanych pomiędzy przednimi fotelami w samochodzie. Czy to (na pewno niedoskonałe) rozwiązanie sprawdza się, czy lepiej sobie odpuścić? Proszę o opinie :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.07.2006 21:44

zależy czego oczekujesz. Jeżeli po to aby tam np. ręke sobie opuścić to chyba nic z tego. Ja, mam fabryczny ale służy tylko jako dodatkowy schowek. Jest bo jest. :lol:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 24.07.2006 22:54

woka napisał(a):zależy czego oczekujesz. Jeżeli po to aby tam np. ręke sobie opuścić to chyba nic z tego. Ja, mam fabryczny ale służy tylko jako dodatkowy schowek. Jest bo jest. :lol:

Ja też mam "fabryczny" i bardziej przeszkadza niż pomaga (regulacja tylko wzdłużna)...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.07.2006 22:54

woka napisał(a):zależy czego oczekujesz. Jeżeli po to aby tam np. ręke sobie opuścić to chyba nic z tego. Ja, mam fabryczny ale służy tylko jako dodatkowy schowek. Jest bo jest. :lol:

A dlaczego tak? Na dłuższą podróż jednak się przydaje - prawa łapa zawsze się mniej męczy.
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 25.07.2006 07:16

Jakiś czas temu, w jednym z poprzednich samochodów zamontowałem taki tani podłokietnik. Mimo, że nie miał regulacji -sprawdził się. Należę do tego grona kierowców, którzy zazwyczaj prowadzą lewą ręką, zaś prawa jest na lewarku. Może dla takich właśnie są podłokietniki?? :roll:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.07.2006 10:09

Od wielu lat mam fabryczne podłokietniki, nie wyobrażam sobie jazdy bez tego dodatku. Może z powodu wzrostu (wysokiego), może z powodu regulacji fotela, ale prowadzę obiema rękoma i jednocześnie prawą mam często podpartą na podłokietnitu.
bargoo !!!---też tak prowadziłem do czasu jak musiałem uciekać na pobocze z powodu (chyba) zaśnięcia za kierownicą kierowcy tira jadącego z przeciwka (zjechał na nasz pas). Lewa ręka ledwo utrzymała auto, była to "wspaniała" nauczka dla mnie, teraz zawsze prowadzę trzymając obie ręce na kierownicy.
Ps. podłokietnik mam z podwójną regulacją, do góry i wzdłuż.
Pozdrawiam
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 25.07.2006 11:02

maciek1956 napisał(a):bargoo !!!---też tak prowadziłem do czasu jak musiałem uciekać na pobocze z powodu (chyba) zaśnięcia za kierownicą kierowcy tira jadącego z przeciwka (zjechał na nasz pas). Lewa ręka ledwo utrzymała auto, była to "wspaniała" nauczka dla mnie, teraz zawsze prowadzę trzymając obie ręce na kierownicy.
Ps. podłokietnik mam z podwójną regulacją, do góry i wzdłuż.
Pozdrawiam

Podzielam, oczywiście ja też święty nie jestem.
Chciałbym również zwrócić uwagę na tzw pozycję embrionalną, podobno ciało człowieka w tej pozycji jest położone najbardziej komfortowo, mięśnie są wtedy najmniej spięte i odczucie zmęczenia następuje znacznie póżniej ... to wydaje się być logiczne, zważywszy iż każdy człowiek spędza w niej blisko 9 miesięcy i zaraz potem normalnie funcjonuje :)
Dla przykładu, można takie pozycje zauważyć u kierowców sportowych:
http://www.autoklub.pl/fotogalerie/rall ... mg0119.jpg
http://www.autoklub.pl/fotogalerie/rall ... mg0040.jpg

Ja nigdy nie staram się "leżeć" na fotelu kierowcy (nawet na fotelu pasażera podczas jazdy), papierosa lepiej zapalić również na postoju .. zresztą podobnie z jedzeniem itp. ... chociaz wiem, że to trudne podczas kilkuset km autostrady.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 25.07.2006 16:49

Podłokietniki świetna sprawa. Mam fabryczne pod prawą i lewą ręką. W długich trasach rece męczą sie nieporównanie mniej..
stick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stick » 25.07.2006 22:02

Czyli warto montować. Zawsze ręka trochę odpocznie.
Martii
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martii » 29.07.2006 10:16

Moim zdaniem podłokietnik sprawdza się na dłuższe drogi , a zwłaszcza na autostradach kiedy jest mały ruch samochodów można pozwolić sobie na prowadzenie jedną ręką

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone