Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podkarpacie - wyjazd z niedzieli na poniedziałek w ciemno

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 15.06.2011 13:53

to jest wykaz dróg płatnych dla aut "nieosobowych" powyżej 3,5 DMC

"Republika Słowacka zmieniła z dniem 1 stycznia 2010r. system poboru opłat za korzystanie z infrastruktury drogowej poprzez wdrożenie elektronicznego systemu poboru opłat zamiast winiet. Zmiana dotyczy pojazdów samochodowych o masie całkowitej powyżej 3,5 t, zespołów pojazdów o łącznej masie powyżej 3,5 t przeznaczonych do transportu towaru oraz pojazdów silnikowych umożliwiających przewóz więcej niż dziewięciu osób, licząc z kierowcą i będzie obowiązywać na wyznaczonych odcinkach autostrad, tras szybkiego ruchu oraz dróg krajowych I-szej klasy."
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 15.06.2011 13:56

To mnie bardzo ucieszyłeś, nie doczytałem tego, a jej ważność od 1.03.11 sugerowała, że coś mogło się zmienić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2011 13:59

pawel.777 napisał(a):Patrząc na to https://www.emyto.sk/c/document_library ... upId=10136 zastanawiam się, czy przypadkiem już cała droga nie jest płatna, nie tylko autostrada?

a jedziesz pojazdem powyżej 3,5 t ? :lol:
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 15.06.2011 14:04

woka napisał(a):
fidosanok napisał(a):Coś przegapiłem? Za co te 5 euro? Nawet jeśli jedzie się przez Barwinek?

Od Koszyc w kierunku granicy jest autostrada. Przejazd nią ... niestety płatny.
Ponoć można ją ominąć ale nigdy nie próbowałem .... nie chce mi się.

Właśnie stąd moje pytanie, bo ja ostatni raz jechałem tamtędy 2 lata temu. JEchałem na Cro autostradą, a spowrotem drogą równoległą. Moim zdaniem Nie warto dopłacać - jeszcze sięnie rozpędzisz, a już trzeba hamować - wolę za te 7 euro kupić "Karlowaćka" :)
piter890
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter890 » 15.06.2011 16:18

Przejazd tą drogą alternatywną do pseudoautostrady D1 między Presovem a Koszycami jest rzeczywiście dziecinnie prosty.

Jadąc na południe w Presovie kiedy już praktycznie opuszczasz miasto, w pewnym momencie masz oznakowany rozjazd - Kosice "autostradą" D1 lub Kosice drogą krajową 68. Jadąc tą drugą przejeżdżasz przez tory i całkiem fajną drogą pomykasz przez Haniska, Kendice, Lemesany i Budimir, za Budimirem obie drogi się łączą i w taki sam sposób jakbyś jechał D1-ką wskakujesz do Koszyc.
Jadąc od drugiej strony chcąc ominąć płatny odcinek, wyjeżdżamy po prostu z Koszyc w kierunku Presova, po ok. 10 km jest zjazd w prawo na Budimir (najpierw zjeżdżamy w prawo, a nastepnie ślimakiem wyskakujemy po lewej stronie D1).

Osobiście D1 jechałem tylko raz i moim skromnym zdaniem ta droga nie jest warta tych 4 czy 5 EUR. Niby żadne pieniądze, ale po co...
Pozdrawiam wszystkich

Piotr
piter890
Autostopowicz
Re: Podkarpacie - wyjazd z niedzieli na poniedziałek w ciemn

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter890 » 15.06.2011 16:38

darkmen1978 napisał(a):...Planujemy jechać 17 lipca z niedzieli na poniedziałek w ciemno, okolice Omiś, Baska Voda... Darek

Witaj, też się wtedy z żoną wybieramy na południe - startujemy z Rzeszowa 17-go wieczorkiem, żeby na wybrzeżu być na rano. Jedziemy wprawdzie najpierw w okolice Zadaru, ale gdybyś miał jakiekolwiek wątpliwości dotyczące drogi to służę pomocą, natomiast jak już poprzednicy napisali - nie obawiaj się jakichkolwiek problemów ze znalezieniem kwatery. Nie ma takiej opcji, żebyś nie znalazł. A może nawet żeby kwatera nie znalazła Ciebie ;)
juras76
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) juras76 » 16.06.2011 10:33

No tak autostradę D1 można ominąć, ale żeby nie płacić winiety tygodniowej albo raczej miesięcznej to trzeba uważać bo ponoć droga R1, czyli obwodnica Svidnika też już jest płatna i trzeba przepakować wtedy przez centrum tego miasteczka.
Piszę winieta miesięczna, bo w tydzień wakacji nie obskoczymy (no chyba że ta tygodniowa to jest jak na Węgrzech 10-dniowa :-) )

juras
darkmen1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkmen1978 » 16.06.2011 11:19

Fajnie, dzięki Wam wszystkim, jak macie jeszcze jakieś sugestie to dawajcie :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 16.06.2011 13:37

Ten płatny odcinek to raptem 18km,ale płatna jest prawdopodobnie 4,5km obwodnica Świdnika-oczywiście do się przez miasto.W lutym droga od Barwinka do Preszowa była w stanie katastrofalnym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 16.06.2011 20:50

Tak faktycznie obwodnica Svidnika jest płatna czyli trzeba mieć winetkę ale można ominąć jadąc przez sam Svidnik,czyli następna pułapka, ciekawe co jeszcze wymyślą chyba to że autostrada zaczyna się od Barwinka :lol:
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 20.06.2011 14:15

Metoda jest prosta jak sie ma GPS ustawiasz kierunek na miejscowość przed granicą z Węgrami i dajesz omijaj drogi płatne.
juras76
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) juras76 » 20.06.2011 22:07

a to nie jest takie proste, bo niektóre nawigacje w tym mapy googla nie wiedzą, że to płatny odcinek. Przecież w normalnych krajach obwodnice są niepłatne.

Ale nowa automapa widzi to jako drogę płatną ...

juras
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 22:14

juras76 napisał(a):Ale nowa automapa widzi to jako drogę płatną ...

Nowa AutoMapa widzi rózne rzeczy :-) Choć akurat tu widzi dobrze.

Jednakże z rozpędu widzi także obwodnicę Trsteny i Oravskiego Podzamku jako płatne :P
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 21.06.2011 06:29

Grunt to zrobić sobie symulację przed wyjazdem.
grenio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grenio » 23.06.2011 09:35

mirass napisał(a):Tak faktycznie obwodnica Svidnika jest płatna czyli trzeba mieć winetkę ale można ominąć jadąc przez sam Svidnik,czyli następna pułapka, ciekawe co jeszcze wymyślą chyba to że autostrada zaczyna się od Barwinka :lol:

Czy masz może jakiś odnośnik do stronki gdzie można poczytać o płatnym odcinku Swidnika
Wybieram się 24.07 i jak do tej pory to omijałem autostradkę jadąc właśnie przez Budimir a teraz dochodzi jeszcze Świdnik
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Podkarpacie - wyjazd z niedzieli na poniedziałek w ciemno - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone