Dzień 2. Niedziela 05.06.2016 cz. 3Jesteśmy na miejscu. Nasz pierwszy punkt to Baraćeve Špilje czyli jaskinie.
Trafiłam na nie przypadkiem, przeglądając mapy google. Napisałam parę miesięcy temu maila jak wygląda zwiedzanie itd. Otrzymałam informację, że w czerwcu są otwarte każdego dnia od 10.00 – 18.00, bilet kosztuje 60 kun/osobę a zwiedzanie odbywa się z przewodnikiem kiedy tylko zbierze się 2 dorosłych. Nie ma jakiś wyznaczonych godzin.
Parkujemy przy drodze i idziemy dalej. Do właściwego punktu jest jakieś 500 metrów ale można samochodem podjechać troszkę bliżej. Jest mini parking, taki może na 4 samochody.
Zdjęcia co prawda robiłam w drodze powrotnej, ale wrzucę od razu
- Górny parking
- Widok za nami
Z powrotem będziemy mieli pod górkę.
Przy drodze są poustawiane tablice informacyjne
- Dolny parking
I dochodzimy do wejścia.
Kupujemy bilety
I czekamy. Kasjerka nam mówi, że grupa ruszy o 10.30. Oprócz nas jest jeszcze parę osób. W sumie zebrało się nas może koło 15-20.
Po paru minutach kasjerka zaprasza nas za nią. Idziemy w górę, początkowo po schodkach, później ścieżką.
Zatrzymujemy się przy pierwszej jaskini, nazwanej dolną, która nie jest dostępna do zwiedzania.
Kasjerka – teraz już przewodniczka, najpierw mówi po chorwacku dla 4 osób, a później po angielsku dla całej reszty. Po kilku minutach idziemy dalej.
Dostajemy kaski i ruszamy w górę do następnej jaskini.
Tę już będziemy zwiedzać.
Wchodzimy do środka.
Nie mam za dużo zdjęć ale mąż próbował kręcić filmy kamerką sportową więc jeśli będą coś warte to spróbuję później dołączyć.
Cała wycieczka trwa godzinę. Oddajemy kaski i wracamy na dół. Robię parę zdjęć okolicy przy wejściu
I wracamy do samochodu.
Na górze jeszcze fotografuję widoki i ... słuchamy grzmotów gdzieś tam z oddali.
Parę informacji o jaskiniach:
- wstęp 60 kun/osobę dorosłą, 30 kun/dziecko (przynajmniej w czerwcu)
- zwiedzanie trwa godzinę, z przewodnikiem
- należy się cieplej ubrać, bo temperatura w jaskiniach wynosi ok 9 stopni
- godziny otwarcia:
III, X 10.00 – 17.00;
IV, V, VI, IX 10.00 – 18.00;
VII, VIII 09.00 – 19.00.
Wsiadamy do samochodu i jedziemy dalej.