Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora z plusem, czerwiec 2016

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 21.06.2016 13:51

a i ja się przysiądę.....
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 21.06.2016 13:57

Tak się nie mogę doczekać wyjazdu do Podgory za niecały miesiąc, że nie mogę ominąć tej relacji :-)
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 21.06.2016 14:42

Chętnie poczytam i pooglądam :lol: , do naszego wyjazdu 22 dni
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 21.06.2016 15:00

jaachu napisał(a):Ile w kunach zapłaciliście za przejazd autostradami w Chorwacji?

Tak na przyszłość tu jest wszystko o cenach za autostrady http://www.hak.hr/info/cestarine/
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 21.06.2016 15:01

W takim razie czekam co będzie dalej ...ciekawie się zapowiada :)
ewula91
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewula91 » 21.06.2016 16:20

Widzę, że nie pozostaje mi nic innego jak szybko wrzucić następny odcinek ;) siadam do pisania.
Zauważyłam, że w tym roku sporo osób wybiera Podgorę :)
ewula91
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewula91 » 21.06.2016 16:56

Dzień 2. Niedziela 05.06.2016 cz. 2

Kawałek za granicą pojawiają się pierwsze bramki autostradowe, przed którymi Sebek mówi „po co żeś chowała te dowody? Wyciągnij se je już“. 8O Ależ mężu to nie granica :P Później już tylko zastanawiamy się gdzie powinniśmy wjechać i o co chodzi z tymi bilecikami. A, no i gdzie mamy zapłacić. No tak... wsioki pojechały na wakacje. Ale szybko zrozumieliśmy co i jak i ruszamy.
Kawałek za bramkami zatrzymujemy się jeszcze na postoju. Jest tutaj mapka okolic i tego co warto zobaczyć oraz sporo szufladek z ulotkami.
IMG_1319.JPG

Jedziemy dalej. Nasza podróż autostradą w stronę „do“ nie trwa za długo, bo zjeżdżamy już na bramkach Durmanec. Za przejazd płacimy 5 kun.

Dalej jedziemy już jedynką, albo raczej chcemy. Niestety jest pozamykana w kilku miejscach, nie widzimy żadnych objazdów i ostatecznie jedziemy na czuja za znakiem na Krapinę. Nawigacja co jakiś czas próbuje nas wyprowadzić na właściwą drogę ale cóż, kiedy następne wjazdy też są pozamykane. W końcu gdzieś tam hen dostajemy się na szybszą drogę i możemy jechać spokojnie.
IMG_1326.JPG

IMG_1336.JPG

Kolejny, minutowy postój robimy o 7:30 na Odmorište Plitvice.
IMG_1342.JPG

IMG_1343.JPG

Jedziemy dalej
IMG_1349.JPG

IMG_1354.JPG

W końcu zatrzymujemy się w miejscowości Draganici.
IMG_1360.JPG

IMG_1361.JPG

Po rozprostowaniu kości i zjedzeniu śniadania jedziemy dalej.

Mijamy Rastoke, z którego mam takie piękne zdjęcia... :P
IMG_1389.JPG

IMG_1393.JPG

IMG_1394.JPG

To chyba jedyne. :P
Mówię Sebastianowi, żeby mi zjechał zaraz przy początku tych wodospadów jadąc „do“, bo na googlach widziałam miejsca parkingowe i jakieś stoliki. No, są. Ale jest też jakaś budka i najwidoczniej za postój się płaci. Trudno, jedziemy dalej i zatrzymujemy się na parkingu po lewej stronie, za mostem. Ale tam parkomat. 1h = 6 kun. To tylko wyskakujemy i robimy dwa zdjęcia. Poleciałabym dalej ale Seba się obawia o mandat. Jakoś za granicą jesteśmy o wiele bardziej przepisowi niż w Polsce... :roll:

Wsiadamy do auta i w drogę.
Powoli zaczyna mi latać głowa i zastanawiamy się czy jechać w nasze pierwsze planowane miejsce czy lepiej poszukać najpierw noclegu.
Jednak kiedy jesteśmy na świeżym powietrzu nie czujemy takiego zmęczenia i decydujemy się na zwiedzanie.

W końcu widzimy taki znak
IMG_1399.JPG

i skręcamy w lewo.

Podziwiamy widoki
IMG_1402.JPG

IMG_1410.JPG

i mijamy kolejne drogowskazy. Z początku są co chwilę ale po pewnym czasie nie ma ani jednej tabliczki i zastanawiamy się czy aby nie pobłądziliśmy. Chociaż nawet za bardzo nie ma gdzie. W końcu mijamy znak z informacją w stylu „prosimy o cierpliwość, jeszcze x km“ :mrgreen:
I dojeżdżamy na miejsce. 8)
IMG_1511.JPG
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 21.06.2016 18:59

I ja czytam ;) a za 19 dni będziemy na miejscu, nie mogę się doczekać ;)
ewula91
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewula91 » 21.06.2016 21:35

Dzień 2. Niedziela 05.06.2016 cz. 3

Jesteśmy na miejscu. Nasz pierwszy punkt to Baraćeve Špilje czyli jaskinie.

Trafiłam na nie przypadkiem, przeglądając mapy google. Napisałam parę miesięcy temu maila jak wygląda zwiedzanie itd. Otrzymałam informację, że w czerwcu są otwarte każdego dnia od 10.00 – 18.00, bilet kosztuje 60 kun/osobę a zwiedzanie odbywa się z przewodnikiem kiedy tylko zbierze się 2 dorosłych. Nie ma jakiś wyznaczonych godzin.

Parkujemy przy drodze i idziemy dalej. Do właściwego punktu jest jakieś 500 metrów ale można samochodem podjechać troszkę bliżej. Jest mini parking, taki może na 4 samochody.

Zdjęcia co prawda robiłam w drodze powrotnej, ale wrzucę od razu ;)

IMG_1516.JPG
Górny parking

IMG_1509.JPG

IMG_1492.JPG
Widok za nami

Z powrotem będziemy mieli pod górkę.

Przy drodze są poustawiane tablice informacyjne
IMG_1494.JPG

IMG_1486.JPG
Dolny parking

IMG_1485.JPG

I dochodzimy do wejścia.
IMG_1481.JPG

IMG_1479.JPG

IMG_1476.JPG

Kupujemy bilety
clipboard0-vert.jpg

I czekamy. Kasjerka nam mówi, że grupa ruszy o 10.30. Oprócz nas jest jeszcze parę osób. W sumie zebrało się nas może koło 15-20.

Po paru minutach kasjerka zaprasza nas za nią. Idziemy w górę, początkowo po schodkach, później ścieżką.

Zatrzymujemy się przy pierwszej jaskini, nazwanej dolną, która nie jest dostępna do zwiedzania.
IMG_1419.JPG

Kasjerka – teraz już przewodniczka, najpierw mówi po chorwacku dla 4 osób, a później po angielsku dla całej reszty. Po kilku minutach idziemy dalej.
IMG_1425.JPG

Dostajemy kaski i ruszamy w górę do następnej jaskini.
IMG_1426.JPG

Tę już będziemy zwiedzać.
Wchodzimy do środka.
IMG_1431.JPG

IMG_1440.JPG

IMG_1441.JPG

IMG_1447.JPG

IMG_1450.JPG

IMG_1457.JPG

Nie mam za dużo zdjęć ale mąż próbował kręcić filmy kamerką sportową więc jeśli będą coś warte to spróbuję później dołączyć.

Cała wycieczka trwa godzinę. Oddajemy kaski i wracamy na dół. Robię parę zdjęć okolicy przy wejściu

IMG_1470.JPG

IMG_1471.JPG

IMG_1472.JPG

IMG_1474.JPG

I wracamy do samochodu.
IMG_1483.JPG

Na górze jeszcze fotografuję widoki i ... słuchamy grzmotów gdzieś tam z oddali.
IMG_1519.JPG

Parę informacji o jaskiniach:
- wstęp 60 kun/osobę dorosłą, 30 kun/dziecko (przynajmniej w czerwcu)
- zwiedzanie trwa godzinę, z przewodnikiem
- należy się cieplej ubrać, bo temperatura w jaskiniach wynosi ok 9 stopni
- godziny otwarcia:
III, X 10.00 – 17.00;
IV, V, VI, IX 10.00 – 18.00;
VII, VIII 09.00 – 19.00.

Wsiadamy do samochodu i jedziemy dalej.
Ostatnio edytowano 23.06.2016 16:43 przez ewula91, łącznie edytowano 1 raz
roberto149
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roberto149 » 22.06.2016 09:43

Siadam do czytelni, poprzednie strony już nadrobiłem ;)
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 22.06.2016 11:31

Jak Podgora to jestem :papa:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 22.06.2016 15:01

Przegapiłem gdzieś tę ciekawą relację, ale już nadrabiam zaległości.
Mnóstwo szczegółów, chyba od początku planowałaś relację :mrgreen:
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 22.06.2016 17:37

Wspaniała relacja ze wskazówkami,czytam z zaciekawieniem.
Niestety ja nie mogę notować po drodze,bo czasem męża zmieniam za kierownicą :D
ewula91
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewula91 » 22.06.2016 20:21

Koenig napisał(a):Przegapiłem gdzieś tę ciekawą relację, ale już nadrabiam zaległości.
Mnóstwo szczegółów, chyba od początku planowałaś relację :mrgreen:

Rzeczywiście :p miałam ją w planach już od... kwietnia zeszłego roku :D planowałam wyjazd, bo było to ciekawsze niż pisanie pracy magisterskiej no i czytając inne relacje wiedziałam, że ja też taką napiszę. :D

loverosa napisał(a):Wspaniała relacja ze wskazówkami,czytam z zaciekawieniem.
Niestety ja nie mogę notować po drodze,bo czasem męża zmieniam za kierownicą :D

A mi mąż nie pozwolił 8O Po pierwsze dlatego, że jego samochodem jeszcze nie jeździłam, nie licząc krótkiej przejażdżki po wsi, na próbę. Po drugie na co dzień korzystam z jakby nie było mniejszego samochodu (peugeot), no a po trzecie... wątpił w moje umiejętności radzenia sobie za granicą :?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.06.2016 20:59

ewula91 napisał(a):A mi mąż nie pozwolił 8O Po pierwsze dlatego, że jego samochodem jeszcze nie jeździłam, nie licząc krótkiej przejażdżki po wsi, na próbę. Po drugie na co dzień korzystam z jakby nie było mniejszego samochodu (peugeot), no a po trzecie... wątpił w moje umiejętności radzenia sobie za granicą :?

Skąd ja to znam :mrgreen: :mrgreen: tylko, ja jeżdżę samochodem codziennie i tymi małym i większymi także :lol: , ale mój Pan M. twierdzi, że "i tak kukałby czy dobrze jadę"... :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży