Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora - był ktoś?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr Lutynski
Cromaniak
Re: odp 1

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.03.2006 10:16

jarekc napisał(a):A inne zalety Podgory rekompensuja wszelkie mniejsze lub wieksze nidogodności. Miasteczko jest super. Mozna wynając kwatery nad samym morzem, ale tam może byc głosniej ze wzgledu na turystów którzy spędzaja czas w niezliczonych kafejkach. Ja bym pojechał jeszcze raz. Kiedy chcesz jechać?, czy musisz zrobić rezerwacje wcześniej? Podgora jest mała i to jest jej bardzo wielka zaleta. Niewyobrażam sobie wakacji np. w Makarskiej. W tej okolicy chyba najładniejszej części Chorwacji jest wszedzie podobnie. Morze - miasteczko i pasmo górskie. Myslę że jeżeli twoje dziecko juz chodzi ta dasz sobie radę. Jeżeli chodzi o hałas to np. skuterów nie jesteś w stanie nigdzie zatrzymać. Jak chcesz pogadac to podaj numer telefonu to zadzwonię.

Moje dziecko chodzi... i to juz do szkoły (I klasa)
Problemy są 3:
1) szukam czegoś fajnego
2) czegoś po rozsądnej cenie
3) nie mam zadnych namiarów

Ja byłem w Breli 2x wiec szukam czegoś podobnego...

Pozdr
jarekc
Turysta
odp

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekc » 24.03.2006 10:45

To poecam Podgorę. Jest bardzo dużo stron www np. www.porgora.hr . Z Podgory masz około 160 km do Dubrownika - trzeba jechać.
W porcie jest wodne-poisko do piłki wodnej. Mecze co 2 dni - fajna zabawa. Codziennie moz na płynąc na wycieczki statkiem na wyspy - super. Wogóle same superlatywy. Zazrdoszczę wyjazdu. Życze samych przyjemności.
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 24.03.2006 10:48

Witam, ja też się wybieram do Podgory , pod koniec lipca . W zeszłym roku byłem w Baska Voda i bardzo mi się podobało, więc to chyba będą podobne klimaty. Jarekc jak wygląda sprawa z apartamentami ?, jadę w ciemno jak zwykle, ale myślę że nie będzie problemu.
Pozdrav.
Piotr Lutynski
Cromaniak
Re: odp

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.03.2006 10:49

jarekc napisał(a):To poecam Podgorę. Jest bardzo dużo stron www np. www.porgora.hr . Z Podgory masz około 160 km do Dubrownika - trzeba jechać.
W porcie jest wodne-poisko do piłki wodnej. Mecze co 2 dni - fajna zabawa. Codziennie moz na płynąc na wycieczki statkiem na wyspy - super. Wogóle same superlatywy. Zazrdoszczę wyjazdu. Życze samych przyjemności.

Jeszcze nie podjąłem decyzji... ale myslałem o tej Noli ale z tego co piszesz to może nie być to co chciałbym....

Pozdr
Plumek
Cromaniak
Re: nola

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.03.2006 10:50

Piotr Lutynski napisał(a):
jarekc napisał(a):Witam
Byłem od 27.08.05 w Podgorze. Mieszkałem niedaleko pensjonatu NOLA. Do morza jest coprawda 250 m, ale do plaży trochę dalej. Miasteczko super, klimat właściwy (ten turystyczny). Jedynym malym minusem moze byc fakt, że ulice Kovaca przecina wiadukt adriatyckiej drogi do Dubrovnika. Ja mieszkałem w Pensjonaci Jadranka.

Witam!
A co możesz powiedzieć o Noli - jak oceniasz położenie (cisza, spokój), czy jest to przyjemna uliczka czy typowa ulica miejska z wszystkimi tego wadami?
Jak z dojściem do morza- chodzi o dojście z dzieckiem, parasolem, materacam, wiaderkami, łopatkami...itp?

Pozr

Z opisu mi wychodzi, że to w tej cofniętej części Podgory - pod wiaduktem z magistralą...

Obrazek
To ta częśc bliżej agawy.... Widać nawet magistralę ;)

Obrazek
Magistrala (na samym dole) jeszcze się na fotę załapała, a ten apt. Nola już nie... W razie czego Jarekc mnie poprawi ;)

Obrazek
I tu też wiadukt...
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.03.2006 10:54

To nie byłoby za ciekawe położenie...

Pozdr
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.03.2006 11:28

Piotr Lutynski napisał(a):To nie byłoby za ciekawe położenie...

Pozdr

Na to wygląda. Ponadto tak naprawdę na plażę będziesz musiał gdzieś podejść, bo na tej "miejskiej" jest po prostu malutko miejsca - są one wąziutkie, a przy nich ze 4 hotele (jakieś 140 pokoi w każdym). No i po promenadzie nie ma jak przejść bez obijania się ;) W sezonie oczywiście.
Podgora ładna, lecz wg mnie zatłoczona makabrycznie. Pomyśl może nad Tučepi? Albo mniejsze miejscowości ;)

Plaża miejska w Podgorze w kwietniu (dlatego pusta):
Obrazek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.03.2006 11:29

Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.03.2006 11:36

Plumek napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):To nie byłoby za ciekawe położenie...

Pozdr

Na to wygląda. Ponadto tak naprawdę na plażę będziesz musiał gdzieś podejść, bo na tej "miejskiej" jest po prostu malutko miejsca - są one wąziutkie, a przy nich ze 4 hotele (jakieś 140 pokoi w każdym). No i po promenadzie nie ma jak przejść bez obijania się ;) W sezonie oczywiście.
Podgora ładna, lecz wg mnie zatłoczona makabrycznie. Pomyśl może nad Tučepi? Albo mniejsze miejscowości ;)

Plaża miejska w Podgorze w kwietniu (dlatego pusta):
Obrazek

Rzeczywiście ta plaża jest strasznie wąska.... to nie to co Brela (zdjecie niżej):
Obrazek

Pozdr
Ostatnio edytowano 24.03.2006 12:29 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 24.03.2006 11:45

Piotrek pisz na GG na temat Podgory to powiem ci co i gdzie szukać co by magistrali nie było widać i słychać :)

w tym roku jedziemy drugi raz do Podgory.....ale dopiero we wrześniu
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.03.2006 11:49

VOID napisał(a):Piotrek pisz na GG na temat Podgory to powiem ci co i gdzie szukać co by magistrali nie było widać i słychać :)

w tym roku jedziemy drugi raz do Podgory.....ale dopiero we wrześniu

Ale wieczorem bo tu w pracy wszystko poblokowane...

Pozdr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.03.2006 11:52

Za tym cypelkiem ze zdjecia jest już Baska Voda

pozdr
jarekc
Turysta
odp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekc » 24.03.2006 11:55

Idąc z Noli dochodzimy do portu. Plaża która przedstawiłeś jes w lewo. O wiele ciekawsza, podobna do tej w Breli jest gdy pójdziemy w prawo.
Jeżeli nie musisz rezerwować kwatery i okres w którym jedziesz jest mniej oblegany przez turystów to jedx w ciemno. Ja tak jechałem. Jadąc z Płocka miałem nocleg w Bratisławie, potem Plitvice (nocleg i zwiedzanie) a potem Podgora. Jadąc nie przez Plitvice masz autostrade do samego Splitu (no może dzisiaj troche dalej- bo oni cały czas budują). Myślę że Tucepi jest wieksze od Podgory.
Piotr Lutynski
Cromaniak
Re: odp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.03.2006 12:03

jarekc napisał(a):Idąc z Noli dochodzimy do portu. Plaża która przedstawiłeś jes w lewo. O wiele ciekawsza, podobna do tej w Breli jest gdy pójdziemy w prawo.
Jeżeli nie musisz rezerwować kwatery i okres w którym jedziesz jest mniej oblegany przez turystów to jedx w ciemno. Ja tak jechałem. Jadąc z Płocka miałem nocleg w Bratisławie, potem Plitvice (nocleg i zwiedzanie) a potem Podgora. Jadąc nie przez Plitvice masz autostrade do samego Splitu (no może dzisiaj troche dalej- bo oni cały czas budują). Myślę że Tucepi jest wieksze od Podgory.

Ja jadę z dzieciakiem więc nie biorę pod uwagę jechania w ciemno. Co do terminu to myślałem o lipcu.
Poprzedni 2x byłem tu:
http://www.masternetklub-ma.hr/accommodation.html

Pozdr
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.03.2006 12:24

Piotrek - please - zmniejsz fotę, bo się forum rozjeżdża...

Jakiś Ty szybki! Dzięki :)
Ostatnio edytowano 24.03.2006 12:31 przez Plumek, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne