Powiem Ci że ja osobiście zakochałem się w Podgorze i na pewno przynajmniej w najbliższym czasie - bedę tam wracał. Podoba mi się klimat tej miejscowości (tak samo jak podobało mi się bardzo w Tribunj). Osobiście z żonką nie lubimy większych skupisk ludzi z jednej strony a z drugiej - oczywiście nie może też wiać nudą. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie - i spokój i zabawę jesli trzeba. Odnośnie apartamentu nic Ci nie napiszę - nie znam i nie byłem (z ciekawości zapytam jak wygląda tam parking?).
Uczciwie Ci napiszę że będziecie mieli daleko do plaży i trochę się nachodzicie, ale odezwij się na priv to powiem Ci jak przejść skrótem
Jedzenie: konoba Ribar - świetne ryby, polecam.
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkMięsa i tym podobne: konoba Roko
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkJeszcze jedną polecę - ale to za chwilę. Ceny - no jest drogo w Ribarze. W Roko ceny były przyzwoite. My w jeden dzień wybraliśmy się do Kremenki (to dośc daleko z Podgory, ale warto) - opisy znajdziesz na forum, chociaż widzę jesteś doświadczonym użytkownikiem i może się wygłupiam w ogóle wspominając o Kremence.
Plaże są dwie - miejska, czyli schodzisz na dół ulicą Kovaćića i lecisz w stronę promenady. I druga którą polecam: lecisz w lewą stronę (koło Ribara), koło cypelka, mijasz hotel i masz piękną długą plażę. My także jeździliśmy na oddaloną o kilkanaście kilometrów plażę w Malej Dubie - o której na pewno czytałes na forum.
Można robić świetne spacerki w jedną stronę (do Caklje) i w drugą (dojdziecie aż do Tucepi).
Oczywiście masz też ten monument górujący nad Podgorą i tam równiez można dojść piechotką. W ogóle polecam spacerek od tego pomniczka polami i dróżkami aż po Górną Podgorę. Ewentualnie możesz wjechać tam samochodem - jest kościółek i przede wszystkim fajne widoki. Ostatnio na google maps aktualizowali zdjęcia Podgory i można wszystko ładnie zobaczyć z góry jak na dłoni.
Będąc tam do góry wybraliśmy się także do górnego Tucepi i tam jest kolejna konoba którą mogę Ci z czystym sumieniem polecić: Konoba Veza
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkPolecam także wybrać się kilkaset metrów w stronę Vgoraca. Tam masz tunel wybudowany po tym kawałek góry zawalił drogę (można zobaczyć pozostałości). I zaraz za tym tunelem polecam się zatrzymać i popodziwiać widoki na przykład tutaj:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkWracając do Podgory - ceny w sklepikach dość wysokie, jak to w Chorwacji. Jak wszędzie. My robiliśmy większe zakupy w Makarskiej w Konzumie i Lidlu. Dużo fajnych miejscówek na tzw wieczorne siedzenie przy winku
Zapomniałbym o najważniejszym - lody
Tutaj:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkOraz tutaj:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkI to chyba wszystko. Jeśli potrzebne - mogę wrzucić kilka zdjęć. Ewentualnie pytaj.